sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Viinisiskot - Makeaa mahan täydeltä


Viinisiskojen Kalevalan päivän illan illallisella ei sitten alkuperäisistä hulvattomista suunnitelmista huolimatta luettu otteita kansalliseepoksestamme, eikä esitetty kuvaelmia. Oltiin toki suunniteltu myös jonkun epämieluisan henkilön suohon laulamista, mutta sekin jäi...... Tuntui, että edellisestä tapaamisesta oli kulunut niin pitkä aika, että oli vaan ihanaa kerrata kunkin kuulumisia ja ennenkaikkea nauttia illan emännän loihtimista herkuista!


Meillä on jo melko vakiintunut käytäntö, että illan emäntä suunnittelee menun ja ohjeistaa vieraat viinien osalta. Tämän illan teema oli jälkiruoka, meillä oli siis maisteltavana peräti neljä erilaista jälkiruokaa! Mutta eihän illallinen olisi illallinen ilman alku- ja pääruokiakaan, joten eiköhän lähdetä matkaan........ Innoitus illallisen ruokalajeihin oli haettu yllä olevan kuvan mukaisista lähteistä. 


Alkusamppanja kera nautimme herkullisia sienitäytteisiä ruisnappeja (mm. suppilovahveroita, sipulia, tuorejuustoa). Sitten varsinaisen menun pariin:

Menu

Creme Niñon
Täytettyä maissikananrintaa, 
bataatticashewpähkinäsalaatti, vadelmavinaigretti
Jälkiruokabuffet:
Portviini-suklaakakku
Sitruunatiramisu
Punaviinipäärynöitä ja mascarponea
Lakkakiisseli



Creme Niñon
Ruoasta viiniin, makumatka Euroopan halki

400 g vihreitä herneitä (talvella pakasteherneitä)
1 silputtu salottisipuli
veitsenkärjellinen hienonnettua punaista chiliä
1 rkl voita
4 dl kasvislientä
2 dl kermaa
valkopippuria
suolaa
1 dl samppanjaa
1 dl kevyesti vaahdotettua kermaa
(sherryä)

Sipuli kuullotetaan voissa pehmeäksi. Lisätään puolet herneistä, chili, kasvisliemi ja annetaan kiehua 10 minuuttia. Lisää loput herneet, kerma ja anna vielä kiehahtaa. Mausta keitto ja soseuta tehosekoittimessa sileäksi. Siivilöi. Juuri ennen tarjoilua lisää kuumaan keittoon samppanja ja koristele valmis annos lusikallisella kevyesti vaahdotettua kermaa (jonka voit halutessasi maustaa tilkalla sherryä).

Pari vuotta sitten tein itsekin vastaavanlaista keittoa, se ei kovinkaan paljon eroa tämän keiton reseptiikasta. Erilaiseksi sen teki viimeistely viiriäisen uppomunalla. Mikä oli kyllä hivenen haasteellista.....


Ruoasta viiniin -kirjan kirjoittajat suosittelevat keitolle Saint Clair Vicar´s Choice -kuohuviiniä Uudesta-Seelannista. Ja niinpä sitä oli meilläkin! Erittäin kuiva, hapokas, herukanlehtinen, karviaismainen,sitruksinen ja yrttinen 100% Sauvignon Blanc Malborough`n alueelta veti meiltä jalat alta. Aivan loistava viini! Ja hintakin kohtuullinen 14,99 €. Viini -lehti on antanut kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty). Tässä on tulevalle kesälle varsin  oiva rapuviini!


Mutta tokihan meillä oli myös samppanjaa! André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Brut (29,90 €). Erittäin kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, omenainen, mineraalinen, hennon paahteinen ja runsas. Viini -lehti on antanut tälle kohtuuhintaiselle samppanjalle neljä tähteä (=harmoninen ja laadultaan erinomainen). Lurautathan soppaan samaa kuohuvaa, mitä lasiinkin!

Täytettyä maissikananrintaa, 
bataatti-cashewpähkinäsalaattia ja vadelmavinaigrettea
Viini -lehden kuohuviini & samppanja -extra 2014

4 maissikanan rintafileetä (tai ihan tavallisia)
4 serranokinkkuviipaletta (tai parmankinkku)
n. 120 g vuohenjuustoa
2 keskikokoista bataattia
kourallinen cashewpähkinöitä
tilkka öljyä 
1 ruukku rucolaa
50 g aurinkokuivattua tomaattia pilkottuna
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl hunajaa
2 rkl valkoista balsamicoa
½ ruukku tuoretta timjamia
suolaa
mustapippuria

Kuori ja pilko bataatit reiluiksi kuutioiksi. Levitä uunipellille, leivinpaperin päälle, ripottele päälle vähän rypsiöljyä ja paahda 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Jäähdytä ja siirrä kulhoon. Lisää kulhoon hunaja, valkoinen balsamico, rypsiöljy, timjami, suola ja pippuri. Sekoita ja anna maustua muutaman tunnin ajan.

Paahda pähkinöitä 200 asteisessa uunissa, kunnes saavat kauniin paahteisen värin. Sekoita pähkinät revityn rucolan ja aurinkokuivattujen tomaattien kanssa bataattien joukkoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.

Leikkaa rintafilee sivulta auki, mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Asettele avatulle fileelle kinkkuviipaleet ja pitkiksi tangoiksi leikatut vuohenjuustot.  Taita filee kiinni ja sulje cocktailtikuilla. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja nokare voita. Paista fileisiin kaunis pintaväri ja kypsennä loppuun 175 asteisessa uunissa noin 12-15 minuuttia. Anna vetäytyä folion sisällä hetkinen.

Nostele lautaselle salaattia. Nosta rintafileet annokselle kokonaisina tai viipaloituna reiluksi viipaleina. Tarjoile vadelmavinaigretten kanssa.

Vadelmavinaigrette

50 g tuoreita vadelmia
½ dl rypsiöljyä
2 rkl valkoista balsamicoa
suolaa
sokeria

Paseeraa tuoreet vadelmat siivilän läpi. Sekoita joukkoon rypsiöljy ja valkoinen balsamico. Mausta suolalla ja sokerilla.


Minun tehtäväni oli tuoda pääruualle viinit. Viini -lehti on suositellut erityisesti tälle annokselle kaveriksi Szigeti Pinot Noir Rosé Brut 2011 -kuohuviiniä, mutta sitä ei valitettavasti kotikylältämme löytynyt. Siispä valitsin rypäleeksi Sauvignon Blancin, joka on klassinen pari juuri vuohenjuustolle. Saadakseni maisteluun vähän twistiä, valitsin juomat sekä vanhan että uuden maailman valikoimista.


Hillittyä ja eleganttia vanhan maailman tyyliä edusti Ranskan Bordeaux´sta peräisin oleva La Croix Beaucourt Sauvignon Blanc 2012 (10 €). Kuiva, hapokas, sitruksinen, herukkainen, kevyen passiohedelmäinen, hennon nokkosinen ja mineraalinen juoma ihastutti ja oli uusi tuttavuus meille kaikille. Viini -lehti antaa kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty).


Mitään hillittyä ei puolestaan ole uusiseelantilaisessa Mud House Malborough Sauvignon Blanc 2014:ssä (13,90 €). Kuiva, erittäin hapokas, limettinen, karviaismainen, tomaatinlehtinen (?), nokkosinen ja rodukas viini suorastaa hyppää tajuntaan runsaine aromeineen. Usein tätä suositellaan rapuviiniksi, mitä en ymmärrä lainkaan. Ravut ovat niin hienostuneen ja miedon makuisia, että tämä jyrää ne kyllä mennen tullen. Mutta illan broileriannoksen kanssa viini toimi erittäin hyvin eli kyseessä on selkeästi ruuan kanssa tarkoitettu juoma. Viini -lehti antaa 2013 vuosikerralle neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen) ja kehuu edulliseksi ostokseksi.

Sitten jälkiruokien pariin. Myös jälkiruuille oli valittu omat juomansa, mutta kun kaksi klubilaista olivat toisistaan tietämättä hankkineet samaa viiniä, niin käytännössä oli neljä jälkiruokaa ja kolme juomaa.

Portviini-suklaakakku
Viini -lehti 8/2014
12-14 annosta

Kakkupohja
200 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 dl muscovadosokeria
3 munaa
150 g suklaata
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1½ tl leivinjauhetta

Kostutus
3/4 dl vettä
½ dl sokeria
3/4 dl portviiniä

Täyte ja kuorrutus
1 dl kuohukermaa
250 g suklaata
3 rkl portviiniä
100 g huoneenlämpöistä voita
200 maustamatonta tuorejuustoa
karpaloita

Valmista kakkupohja jo edellisenä päivänä. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten sekaan. Rouhi suklaa. Sekoita kuivat aineet ja suklaarouhe keskenään. Lisää taikinaan. Sekoita hyvin. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (halk. 20-22 cm) ja paista 175 asteessa 40-50 minuuttia. Anna kakkupohjan jäähtyä.

Kiehauta kostutusliemen vesi ja sokeri. Lisää viini ja jäähdytä. Kuumenna täytteen kerma, paloittele suklaa sekaan ja anna sulaa. Lisää viini. Vaahdota voi. Sekoita se hieman jäähtyneen suklaakuorrutteen sekaan. Ota kuorrutetta noin 1 dl ja sekoita se sähkövatkaimen avulla tuorejuuston kanssa.

Halkaise kakkupohja, kostuta molemmat puolet kostutusliemellä. Levitä tuorejuustotäyte kakkupohjien väliin ja kaada suklaakuorrute kakun pinnalle. Koristele kakku karpaloilla. Tarjoile huoneenlämpöisenä, säilytä jääkaapissa.


Tämä kakku (ja seuraava juoma) on syytä pitää mielessä myös joulun alla. Ihan täydellisiä makuja joulun juhlapöytään.


Suklaa-portviinikakun juoma oli luonnollisestikin portviiniä! Dow´s Nirvana Reserve Port (17,98 €) on runsaanpunainen, makea, tumman kirsikkainen, viikunainen, boysenmarjahilloinen, mausteinen ja lämmin. Tuottaja kertoo, että Nirvana -portviini on suunniteltu erityisesti tumman suklaan kumppaniksi. Voit siis vain arvailla, että nirvana oli täydellinen! Viini -lehti on antanut kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty) sekä kertoo, että välttämättä ei edes tarvita suklaata tai suolaisia juustoja, sillä viini käy meditoimiseen ihan sellaisenaankin :)

Sitruunatiramisu
Kirjasta Onnistuneet juhlat (WSOY)
10 annosta

Sitruunatahna
2 kananmunaa
4 dl hienoa sokeria
2 pestyn luomusitruunan mehu ja raastettu kuori
75 g huoneenlämpöistä voita paloina

Mascarponevaahto
2 kananmunaa
3/4 dl hienoa sokeria
500 g huoneenlämpöistä mascarponea

Pohja
paketti savoiardi-keksejä
2 dl sitruunalikööriä tai sitruunamehutiivistettä

Koristeeksi
100 g tuoreita vadelmia
2 rkl valkosuklaaraastetta
tuoretta minttua

Vatkaa munat, sokeri, sitruunamehu ja sitruunan raastettu kuori lämmönkestävässä kulhossa. Kiehauta kattilassa vettä, jätä hiljalleen poreilemaan ja nosta munaseoskulho kattilaan. Anna seoksen saeta vesihauteessa 30-45 minuuttia. Sekoita välillä. Ota kulho vesihauteesta ja lisää voi pieninä paloina. Sekoita, kunnes voi on täysin sulanut. Siirrä jäähtymään.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa keltuaiset ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Vispaa mascarpone pehmeäksi erillisessä kulhossa ja yhdistä sitten munavaahtoon. (Tähän asti voit tehdä kaiken etukäteen, säilytä seos jääkaapissa kannellisessa kulhossa. Ota seos huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen kuin jatkat seuraavaan vaiheeseen.) Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele mascarponen joukkoon

Levitä savoiardi-keksit pitkänomaisen vuoan pohjalle. Lorauta päälle likööriä tai sitruunamehua ja anna vetäytyä korkeintaan kaksi minuuttia. Lado suureen tarjoilukulhoon vuoronperään mascarponevaahtoa, keksejä ja sitruunatahnaa. Aloita ja lopeta mascarponella. Koristele tiramisu vadelmilla, valkosuklaaraasteella ja mintunlehdillä.



Tiramisun kanssa laseihin kaadettiin jo aikaisemminkin hyväksi todettua La Caliera Moscato d'Astia vuodelta 2013 (7,98 €). Tämä makea, pirskahteleva, hapokas, aprikoosinen, kypsän sitruksinen, kukkainen ja runsas viini toimi tiramisun kanssa loistavasti, vaikka perussääntö siitä, että viinin tulee olla jälkiruokaa makeampaa, ei toteutunutkaan. Viini -lehti on antanut kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty) sekä kertoo juoman olevan hinta-laatusuhteensa puolesta suoranainen löytö!

Punaviinipäärynöitä ja mascarponea
Ruoasta viiniin, makumatka Euroopan halki

2-3 päärynää
6 dl punaviiniä
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
1 kanelitanko
150 g mascarponea
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria

Kuori päärynät. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kaavi veitsellä vaniljan malto talteen mascarponejuustoon. Laita päärynät, ½ dl sokeria, kanelitanko ja vaniljatangon ranka punaviinin kanssa kattilaan. Peitä voipaperilla ja anna kiehua hiljalleen, kunnes päärynät ovat kauniin punaisia. Anna jäähtyä liemessä. Nosta päärynät liemestä ja leikkaa pitkittäin neljään tai kuuteen osaan. Lisää toiseen kattilaan ½ dl sokeria ja anna sen paahtua kauniin ruskeaksi. Kaada päälle punaviini ja anna kiehua, kunnes kolmannes liemestä on haihtunut. Siirrä päärynät takaisin kattilaan, mutta älä keitä niitä, vaan pyörittele vain liemessä. Anna päärynöiden ja liemen jäähtyä.

Lisää mascarponeen sokerit, tuore vanilja ja vaahdota kevyesti kuohkeaksi. Laita lautasille päärynöitä ja punaviinilientä. Kuumenna ruokalusikka ja nostele sillä mascarponevaahtoa päärynöiden kaveriksi.



Päärynöille valittu viini oli jännittävästi punainen, makea viini. Ihastuin tähän kovasti. Ranskalainen Chapoutier Banyuls Rimage 2013 (14,99 €) on tummanpunainen, makea, tanniininen, kirsikkainen, mustikkahilloinen, kevyen viikunainen ja hennon kaakaoinen herkkupommi. Tuottajan mukaan viini voi oikein säilytettynä säilyä jopa 20 vuotta! Viini -lehti on antanut peräti neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen) ja on sitä mieltä, että kyseessä on edullinen ostos. Samaa mieltä ollaan!

Lakkakiisseli

3 dl lakkoja
7 dl omenatäysmehua
3/4 dl sokeria
½ dl perunajauhoja

2 dl kermaa
2 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Keitä lakkoja mehussa 5 minuuttia. Painele lusikalla marjoja siivilässä, poista siemenet. Lisää kattilaan mehu-marjaseokseen sokeri ja mehutilkkaan sekoitetut perunajauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Nosta sivuun.

Kaada kiisseli annosmaljaan/-maljoihin. Ripottele hieman sokeria pinnalle. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, mausta sokereilla. Tarjoa hailea kiisseli kylmän kermavaahdon kera.


Lakkakiisselille sopi loistavasti sille valittu La Caliera Moscato d'Asti, josta on tarkemmin kerrottu sitruunatiramisun kohdalla.

Kiitos jälleen kerran rakkaille Viinisiskoille hauskasta ja maukkaasta illasta. Erityiskiitos emännälle vaivannäöstä ja paneutumisesta, joka todella näkyi, aina kattauksia myöten. Tämän porukan voimalla sitä taas jaksaa kohti seuraavaa tapaamista, joka onkin minun järjestämäni. Intia-teemalla....... Viinipuoli saattaa olla haasteellista, mutta siitä sitten huhtikuussa, ennen sitä ehtii vielä puuhata vaikka mitä muuta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti