sunnuntai 2. toukokuuta 2021

Parsaa, parsaa ja kerran vielä parsaa

Rakastan parsaa ja kun nyt on parsa-aika parhaimmillaan, niin elän kevään herkullisinta aikaa. Ja kuten kuvasta näkyy, rakastan myös ruokalehtiä. Noita kiiltäväkantisia, herkkuja pursuavia, silmää hiveleviä lehtiä.  Ja nyt tällä kertaa Glorian Ruoka&Viini -lehti tarjosi peräti viisi uutta parsareseptiä, joista testasin kolme. Kaikki saman viikonlopun aikana.


Parsat ja maltankastike 
Glorian Ruoka&Viini 3/2021
4 annosta

500 g valkoista tai vihrää parsaa

Maltankastike
100 g voita
2 tl appelsiininkuorta raastettuna
1 rkl appelsiinimehua
2 kananmunankeltuaista
2 rkl kuumaa vettä
1 rkl sitruunamehua
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä

Ota voi ajoissa huoneenlämpöön sulamaan. Huuhtele parsat ja katkaise niistä puumaiset tyvet. Kuori parsojen varret, tosin näitä käyttämiäni ohutvarsisia vihreitä parsoja ei tarvitse kuoria. Ohje ohjeisti keittämään parsat, mutta minä laitoin ne 200 asteiseen uuniin 10 minuutiksi. Se on mielestäni paras tapa, mutta toki jokaisella on omat parhaat tapansa. Pese ja raasta appelsiinin kuori ja purista 1 rkl menua. Valitsethan aina luomuvaihtoehdon, kun tarvitset sitruksista kuoriraastetta. 

Erottele keltuaiset teräs- tai lasikulhoon. Laita kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle niin, että kulhon pohja ei osu veteen. Lisää 2 rkl vettä keltuaisten joukkoon ja vispaa seosta noin 2-3 minuuttia tai kunnes on kuohkeaa. 


Ensimmäinen satsi kypsyi kokkareiseksi ja kun lisäsin siihen voin, sain munavoita. Toisen kanssa ymmärsin pitää lämpötilat maltillisempina ja onnistuin. Eli kun seos on kuohkeaa, lisää voi pieninä nokareina kastikkeeseen koko ajan vatkaten. Lisää sitruunamehu ja mausta kastike suolalla, pippurilla, appelsiininkuorella ja -mehulla. Tarjoa heti.


Kastike tosiaan onnistui toisella kerralla täydellisesti ja pääsin nauttimaan tätä herkkujen herkkua. Muutama patonkiviipale vielä seuraksi, niin yksikään tippa kastikkeesta ei jäänyt hukkaan.



Tuolloin samoihin aikoihin maaliskuussa 13.3. vietettiin myös Riesling -rypäleen syntymäpäivää (Saksan rieslingeistä löytyy ensimmäinen virallinen merkintä 13.3.1435) ja tottahan toki juhlan kunniaksi päivänsankari löytyi myös pöydästäni. Vivahteikas ja ryhdikäs saksalainen Corvers-Kauter R3 Riesling Rheingau Remastered Organic 2020 (11,89 €). Kuiva, erittäin hapokas, kypsän sitruksinen, viheromenainen, trooppisen hedelmäinen, yrttinen, hennon mineraalinen. 


Parsa-fetaspagetti
Glorian Ruoka&Viini 3/2021
4 annosta

400 g valkoista parsaa
2 valkosipulinkynttä
1 tl chilihiutaleita
1 tl sormisuolaa
2 rkl + ½ dl oliiviöljyä
400 g spagettia
1 (luomu)sitruuna
15 isoa basilikanlehteä
150 g fetajuustoa


Käytin tähän vihreää parsaa. Katkaise parsoista puumaiset tyvet ja kuori varret (ohuista vihreistä ei tarvitse). Leikkaa parsat kolmeen osaan ja laita kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja lisää ne kulhoon. Lisää chilihiutaleet, suola ja 2 rkl öljyä. Kääntele niin että mausteet levittyvät parsoille. Levitä parsat leivinpaperille pellille ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. 

Kypsennä sillä aikaa pasta. Kuumenna pastan keitinvesi ja mausta se suolalla (2 tl suolaa / 1 l vettä). Pese ja raasta sitruunan kuori ja lisää se keitinveteen. Purista 2 rkl sitruunan mehua pieneen kulhoon, jätä odottamaan. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta lävikössä, kaada takaisin kattilaan ja lisää sitruunamehu sekä ½ dl oliiviöljyä joukkoon.

Ota parsat uunista ja kääntele basilikanlehdet kuumien parsojen joukkoon. Lusikoi seos kattilaan pastan joukkoon. Viimeistele ruoka murennetulla fetalla.



Hyvää ja niin simppeliä. Samaisella rieslingillä mentiin tämänkin annoksen kanssa ja hyvin toimi.


Varhaisperunat ja parsapannu
Glorian Ruoka&Viini 3/2021
4 annosta

2 kananmunaa
600 g vihreää parsaa
1 pieni sipuli
75 g voita
2 rkl vettä
1 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä

Perunat
600 g varhaisperunoita
½ ruukku tilliä

Aloita perunoista. Pese ja keitä perunat suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa / 1 l vettä) kypsiksi, noin 15 minuuttia. Halutessasi voit lisätä keitinveteen tillin varret ja säästää lehdet annosten koristeluun. Keitä munat kypsiksi, 7-8 minuuttia. Jäähdytä ja kuori.


Pese parsat ja katkaiset puumaiset tyvet pois. Leikkaa parsat noin 2 cm:n paloiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Sulata voi paistinpannussa ja kuullota sipulia voissa pari minuuttia. Lisää parsat, vesi ja sitruunamehu. Hauduta noin 5 minuuttia.

Hienonna munat ja lisää pannuun. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja tillinoksien kanssa.


Siinä kaikki kolme uutta parsaruokaa ja voin sanoa, että jokainen näistä oli kokeilemisen arvoinen. Parsa on parasta, näin se vaan on.


Lopuksi vinkkivitonen liittyen sitruskuoriraasteeseen. Muistathan aina hankkia tähän tarkoitukseen luomuhedelmiä, mutta pese ne silti huolellisesti lämpimällä vedellä ja harjalla. Jos tarvitset vain puolikkaan sitruunan raasteen niin samalla vaivalla raastat koko sitruunan. Ota ylimäääräinen raaste talteen, anna kuivahtaa ja käytä tarvittaessa. Kuvan pienissä purkeissa on sekä appelsiinin- että sitruunankuoriraastetta.


Omaan käteeni sopivin tässä puuhassa on ns. viilaraastin. Omani olen hankkinut Lohjan ABC:n Orthex -myymälästä, mutta eiköhän näita ole tarjolla kaikissa suuremmissa kaupoissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti