tiistai 1. lokakuuta 2013

Herkkutatti-brierisotto ja riisin syvin olemus

Ihmiselle saattaa yhtäkkiä tulla vastustamaton pakkomielle risoton suhteen. Oikeastaan tämä lähti liikkeelle eräästä sunnuntaiaamuisesta facebook-keskustelusta, jossa pohdittiin erilaisten risottoriisien eroja. (Tähän siis on tultu meidän keski-ikäisten osalta. Pyhäaamuisin ei kerrata viikonlopun biletyksiä, vaan puhutaan ruuasta. Noh, ei kuitenkaan vielä tavattu kirkonmäellä..... Vielä.) Keskustelu meni niin pitkälle, että minäkin jo kaivoin hyllystäni risottokirjan, koska en ollut koskaan aikaisemmin pysähtynyt sen asian äärelle, että mikä näissä riiseissä nyt on se ratkaiseva ero, miksi mikä tahansa riisi ei kelpaa. Nyt tiedän!

Eli lyhyesti. Risottoriisin sisällä on pieni helmi, joka sisältää jauhomaista tärkkelystä ja se taas on erilaista kuin pintakerroksen tärkkelys. Riisiä keitettäessä pintakerroksen tärkkelys liukenee veteen ja ytimen tärkkelys imee nestettä ja turpoaa. Italialainen risottoriisi on ainoa riisi, joka kykenee sekä imemään suuren määrän nestettä, että vapauttamaan tärkkelystä hämmennettäessä ja silti säilyttämään jyvän rakenteen liisteröitymättä. Amen.

Perjantain kokkailusuunnitelma vain vahvistui, kun uudessa Koti & Keittiö -lehdessä oli risotto-ohje, jonka ohi en vain päässyt. Herkkutatti-brierisotto.

Eikun kauppaan. Ja nimenomaan Stockan Herkkuun, koska uskoin, että sieltä löytäisin kotikaupungin Prismaa varmemmin carnaroli-riisiä. Ostin sitten sitä, sekä myös arborio-riiisiä myöhempiä tarpeita silmällä pitäen.


Risoton perusohje
neljälle 

1 pieni salottisipuli
350 g eli n. 4 dl carnaroli-, arborio- tai vialone-riisiä (tätä kolmatta ei Stockallakaan näkynyt)
½ dl oliiviöljyä
½ dl valkoviiniä (voi myös käyttää kuohu- tai punaviiniä)
n. litra kuumaa liha- tai kasvislientä
n. 1 dl vastaraastettua parmesaania
3 rkl voita
½ dl hienonnettuja yrttejä
musta- tai valkopippuria
suolaa tarvittaessa

Perusohjeesta tulee timjaminen herkkutatti-brierisotto, kun korvaa sipulin pienellä purjolla ja lisää riisin sekaan timjamia.

Lisäksi tarvitset:
300 g tatteja
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
150 g briejuustoaItse käytin kasvislientä ja viininä punaviiniä, jota myös tarjosin vieraille risoton kyytipoikana. Argentiinalainen Canale Don Humbero Merlot Pinot Noir 2012 maksaa Alkossa vaatimattomat 7,98 euroa, mutta Koti ja Keittiön viinipalstalla tämä luokiteltiin löydöksi. Ja erityisesti tälle risotolle sopivaksi.

Makuja ja mielipiteitä on monia ja niinpä Viini-lehti tylyttää tämän saman viinin yhden tähden helpoksi arkiviiniksi, joka on liian kallis laatuunsa nähden.

Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että viini toimi risoton kanssa, mutta ei sovellu pelkältään nautiskeluun.

Kannattaa maistaa ja muodostaa oma mielipide!


Viipaloi purjo ja kuullota viipaleita hetki öljyssä, keskilämmöllä. Lisää riisi ja kuullota se. Sitten sekoita mukaan viini, anna imeytyä riisiin. Jatka lisäämällä liha- tai kasvislientä kauhallinen kerrallaan. ÄLÄKÄ HETKEKSIKÄÄN LOPETA SEKOITTAMISTA!!!!!! Lisää uusi kauhallinen, aina kun edellinen on imeytynyt. Aikaa tähän menee parikymmentä minuuttia.

Lehtipersiljaa ja timjamia
Herkkutatteja
Kolatun Vuohijuustolan lehmänmaitobrie Valma
Lisää kypsään risottoon voi, juustot, mausteet sekä öljyssä paistetut sieni- ja valkosipuliviipaleet. Viimeistele yrteillä ja tarkista suola.
Helppoa ja hyvää! Perusohjetta muuntelemalla saat helposti erilaisia makuvaihtoehtoja. Tyttäreni inspiroitui myös risotosta kuultuaan kokkailustani ja hän lisäsi kypsään risottopohjaan avokadoa ja jättiravun pyrstöjä. Maukkaalta näytti kuvassa ja kuulemma myös maistui! Keväsin olen usein tehnyt korvasieni-parsarisottoa. Nam. Siitä vaan kokeilemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti