tiistai 11. toukokuuta 2021

Sitruunaiset karitsapullat

Varmaan melko moni, ainakin moni pitkäaikaisista blogini seuraajista, tunnistaa mieltymykseni erilaisiin lihapulliin ja erityisen rakkauden karitsaan. Siispä karitsapullia tarjolle, pullia, joissa on makua, makua ja vielä kerran makua!

Karitsapullat
Kodin Kuvalehti 7/25.3.2021
30 kpl

800 g karitsan jauhelihaa
1 sipuli
4 rkl inkivääriä raastettuna
2 rkl (luomu)sitruunan kuorta raastettuna
2 dl persiljaa silputtuna
½ tl chilijauhetta
1½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
öljyä paistamiseen



Kuori ja hienonna sipuli. Pese sitruuna, raasta inkivääri ja sitruunan kuori. Silppua persilja hienoksi.  Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. Pyöräytä kostutetuin käsin taikinasta pullia. Paista öljyssä, kuumalla paistinpannulla noin 15 minuuttia tai selvitäksesi hommasta pienemmällä käryllä, paista 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. 


Vinkki: Kun sitruunasta on kuori raastettu, niin viipaloin skalpeeratun hedelmän ja pakastan siivut irrallisina. Jäinen siivu sitten sopivan hetken tullen vesikannuun vettä viilentämään ja maustamaan.


Feta-hedelmäjyvät
Kodin Kuvalehti 7/25.3.2021
6 annosta

1 rs (500 g) ateriajyviä (esim. Myllärin 4 viljaa)
7 dl vettä
1 tl suolaa
12 pehmeää kuivattua taatelia
12 pehmeää kuivattua aprikoosia
200 g fetaa
3 dl rucolaa silputtuna
1 ruukku minttua
2 appelsiinia
3 rkl  oliiviöljyä
2 tl ras el hanout -mausteseosta
½ tl mustapippuria myllystä
(suolaa)


Ateriajyvät olivat minulle täysin uusi tuttavuus ja jouduinkin niitä ihan kunnolla etsimään paikallisen Prisman hyllyiltä googlen ja kuvakaappausten avulla. Mutta löytyiväthän ne lopulta!

Keitä ateriajyviä suolalla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt jyviin ja ne ovat napakan kypsiä. 

Poista taateleista mahdolliset kivet. Pilko taatelit ja aprikoosit. Murenna feta. Silppua rucola ja minttu. Purista toisen appelsiinin mehu ja leikkaa toinen lohkoiksi. 

Vinkki: Mikäli haluat hyödyntää appelsiinit kokonaan, niin osta ne luomuna ja raasta kuori talteen myöhempiä tarpeita varten ennenkuin puristat mehun ja lohkot ne. Kuoriraasteen voit antaa kuivua ilmavasti vaikkapa lautasella keittiön pöydällä ja kuivan raasteen sitten siirrät purkkiin odottamaan oikeaa hetkeä.

Kuumenna öljy pannulla ja lisää öljyn joukkoon ras el hanout -mausteseos ja keitetyt ateriajyvät. Paista jyviä pannulla 5 minuuttia sekoitellen. Kaada kulhoon jäähtymään. Yhdistä kaikki ainekset paitsi appelsiininlohkot. Rouhi joukkoon pippuria. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Koristele annos appelsiininlohkoilla.


Dukkah-pähkinämurut 
Kodin Kuvalehti 7/25.3.2021
valmista ripotetta 1½ dl

½ dl cashewpähkinöitä
½ dl kuorittuja maapähkinöitä
½ dl pinjansiemeniä
2 rkl korianterinsiemeniä
2 tl juustokuminaa
½ tl chilijauhetta
1 rkl seesaminsiemeniä
3/4 tl suolaa

Dukkah-reseptejä on maailma pullollaan ja Happylobsterin blogistakin löytyy  hakusanalla "dukkah" kolme erilaista ohjetta, kaikki yhtä herkullisia.

Paahda pähkinöitä, pinjansiemeniä ja mausteita kuivalla pannulla muutama minuutti, kunnes pähkinät ja siemenet tuoksuvat ja saavat väriä. Rouhi seos tehosekoittimessa (tai morttelissa) karkeaksi rouheeksi.  Lisää rouheen joukkoon seesaminsiemenet ja suola. Ripottele muruja karitsapulla-annokselle. 


Dukkah säilyy suljetussa purkissa kuukauden. Ainakin. Pähkinöitä voit vaihdella sen mukaan, mitä kaapista milloinkin löytyy ja käyttökohteiden suhteen vain taivas on rajana. Voit ripotella dukkahia salaatin päälle purutuntumaa tuomaan tai maustaa sillä munakkaan.



Rakastin tätä ruokaa! En ole aikoihin tehnyt mitään näin maukasta. Ateriajyviä kohtaan tunsin syvää ennkkoluuloa, mutta sen onnistuin murtamaan. Uskon, että niiden suhteen tässä oli niksinä nimenomaan se, että varsinaisen kypsentämisen jälkeen jyviä vielä paistettiin pannulla mausteseoksessa. Rohkeasti vaan kokeilemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti