tiistai 17. elokuuta 2021

"Läskiäiset", osa II: Yöruokaa, aamiaista ja grillilounasta

Juustot ja jogurtit saatu Helsingin Meijeriliikkeeltä.

Mökkiviikonlopun "Läskiäisten" Espanja -teemaisen ykkösosan voit lukea täältä, klik ja samalla selviää myös tarina nimen takaa.


Illallinen todellakin nautittiin espanjalaisissa tapastunnelmissa, mutta yöllä napostelimme kotimaisia Helsingin Meijeriliikkeeltä saamiani juustoja. 

Kotiliedeltä löytyy varsin mainio juttu juustotarjottimen kokoamisesta, voit lukaista sen täältä, klik. Siellä on toinen toistaan herkullisempia ohjeita juustojen seuraksi tarjottaviin hilloihin ja rapeisiin suolaisiin. Valitsin sieltä pitkällisen pohdinnan jälkeen kolme reseptiä ja valmistin ne jo etukäteen kotona.

Helppo gluteeniton siemennäkkäri

2 dl maissijauhoja
1½ dl seesaminsiemeniä
1½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
½ dl öljyä
1 tl suolaa
2½ dl kuumaa vettä


Sekoita jauhot ja siemenet sekä öljy ja ½ tl suolaa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina leivinpaperin päälle ja laita toinen paperi päälle. Painele tai kauli taikina ohueksi pellin kokoiseksi levyksi. Ripottele loppu suola pinnalle.

Paista 175 asteisessa uunissa 40-45 minuuttia, kunnes näkkäri on kullanruskeaa ja rapeaa. Jäähdytä kunnolla ja taita paloja.


Hunajapähkinät

2 dl saksanpähkinöitä
1 dl hunajaa
1/4 tl sormisuolaa

Paahda pähkinöitä kuivalla pannulla hetki kunnes ne saavat hieman väriä. Nosta pannu syrjään ja lisää joukkoon hunaja. Mausta suolalla ja sekoita ainekset. Näitä hunajaisia pähkinöitä lisäsin myös aamiaisjogurtin joukkoon.

Taateli-oliivitapenade

6 kivetöntä taatelia
2 dl mustia kivettömiä kalamata-oliiveja
1 rkl kapriksia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria

Poista taateleista mahdollinen kova kanta, laita kaikki ainekset monitoimikoneen kulhoon ja aja seos karkean tasaiseksi tahnaksi. Tämä oli järkyttävän hyvää ja olen tahnaa valmistanut jo muutamankin kerran uudelleen. Erityisen hyvin tahna sopii goudalle ja vuohenjuustolle, mutta olen vedellyt sitä ihan leivän tai suolakeksien päälle ilman mitään juustojakaan. Täydellinen herkku!




Helsingin Meijeriliike on ainoa Helsingin seudulla toimiva meijeri ja heidän liikeideanaan on valmistaa valtavirrasta poikkeavia maitotuotteita perinteitä kunnioittaen (suora lainaus nettisivuilta). Meillä oli ilo saada maisteltavaksemme melkoinen kattaus meijerin tuotteita, toinen toistaan herkullisempia! Jos herkuista nostaa esiin ne herkuimmat eli ne, jotka nopeimmin katosivat parempiin suihin, niin suosikkeja olivat tuhkapintainen valkohomejuusto Hanasaari sekä punahomejuusto Hakaniemi. 




Aamiaispöydästämme löytyi lisää Helsingin Meijeriliikkeeltä saatuja tuotteita, nyt jogurtin muodossa. Pehmeästi lohkeavat jogurtit raikkaalla hillolla ihastuttivat ja sanoisin, että oma suosikkini oli ehkä raparperi. Ehkä. Tai ehkä vadelma.... Tai..... Kannattaa maistaa ihan kaikki ja valita oma suosikki. Tai suosikkeja.


Olin saanut vinkin, että Käpylä -juusto sopii erinomaisesti grillattavaksi, siispä säästimme sen sunnuntain lounaalle. Grillimakkaroiden kaveriksi.



Ja kyllähän se niin on, että halloumi on kohdannut haastajansa, kotimaisen vaihtoehdon, joka maistuu ihan heittämällä perushalloumia paremmalta. Tästä olimme täysin yksimielisiä! 

Siinä se sitten oli, kesän herkullisin viikonloppu parhaassa seurassa. Mikäs siinä oli läskiintyessä 😎


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti