perjantai 20. tammikuuta 2023

Makaronilaatikkoa neljälle sukupolvelle


Tyttäreni perhe Turusta tuli viikonlopun viettoon ja tämä tapahtuma houkutteli paikalle myös äitini sekä siskoni miehensä kanssa. Niinpä piti keksiä sapuska, josta riittäisi lounasta helposti suuremmallekin porukalle ja joka uppoaisi 4-vuotiaasta naperosta aina isomummiin saakka. Neljälle sukupolvelle. Eikun makaronilaatikkoa tekemään. Vähän uudella tavalla, sillä tässä versiossa nakataan raa'at makaronit uunivuokaan, ilman etukäteiskeittelyitä ja maustamiseen käytetään ainakin omassa keittiössäni harvemmin käytettyä maustepippuria.

Karitsa-makaronilaatikko
Glorian ruoka&viini 1/2023
4 annosta

400 g karitsan jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 ruukku lehtipersiljaa
1 1/4 tl jauhettua maustepippuria
3/4 tl suolaa
400 g täysjyvämakaroneja
1 l lihalientä (jäähtyneenä)
3 kananmunaa

Pinnalle
1-2 vaaleaa leipäviipaletta 
(itse käytin tässä leivän sijaan pankojauhoja)
1-2 tl raastettua sitruunankuorta 

Paistamiseen ja vuokaan
3 rkl oliiviöljyä

Karitsan jauheliha on hankittu Riihimäen Rekon kautta Pihlajasaaren lammastilalta. Pääsääntöisesti käytän karitsan jauhelihaa kaikessa, missä jauhelihaa tarvitsen. Nyt tämä valinta oli erityisen paikallaan, sillä perheemme napero on naudanlihalle allerginen.

Kokkailu aloitetaan ottamalla jauheliha huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen paistamista ja voidellaan uunivuoka. Sitten hienonnetaan sipuli, valkosipuli ja lehtipersilja. Ruskista jauheliha pannussa öljyssä ja lisää sipulit. Jatka paistamista viitisen minuuttia ja mausta seos maustepippurilla ja suolalla. 


Laita raa'at makaronit uunivuokaan ja sekoita joukkoon sekä jauheliha että lehtipersiljasilppu. Vatkaa huoneenlämpöinen lihaliemi ja munat keskenään. Kaada seos vuokaan. Kypsennä laatikkoa 200 -asteisen uunin alatasolla 35 minuuttia.


Kun tarvitsen suurempia määriä liha- tms. liemiä, käytän usein näitä Ö-sarjan liemiä. Kurkkaa linkin takaa tuotevalikoima, jo pelkästään liemien kuvaukset saavat veden herahtamaan kielelle. Tähän ruokaan valitsin perinteisen lihaliemen sijaan (koska se allergia) paahdetun juuresliemen. Toki voit tehdä lihaliemen mieleiselläsi tavalla, aivan itse alusta saakka keittelemällä tai tutuista liemikuutioista valmistaen ja mikäli fondit ovat enemmän sinun juttusi, niin sopiva liemi syntyy litrasta vettä ja kahdesta ruokalusikallisesta lihafondia, mutta suosittelen kyllä tutustumaan Ö-liemiin. Ja mikäli liemet eivät ole makuusi lainkaan, voit käyttää niiden tilalla myös maitoa.

Leikkaa leipäviipaleet pieniksi kuutioiksi ja paista ne rapeiksi pannulla öljyssä. Pese sitruuna (käytä luomua!), raasta kuori ja lisää leipäkuutioiden joukkoon. Itse vähän oioin ja päädyin käyttämään pankojauhoja, niiden rakenne on korppujauhoja rakeisempaa ja toimivat tässä yhteydessä vallan mainiosti.

Ripottele vuoan pinnalle sitruuna-leipämurut ja jatka kypsentämistä vielä 10 minuuttia tai kunnes kaikki neste on imeytynyt makaroneihin. 



Tästä tuli varsin mainio koko perheen sapuska! Naperon vuoksi vähän himmailin mausteiden kanssa, joten aikuisia varten löytyi pöydästä suolaa, pippuria sekä uutta supersuosikkiani, Pirkka Parhaat rapeaa valkosipulia chili-seesamiöljyssä. Mikä herkku! Annostelun kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, ettei ihan vain valkosipuli ja chili jää päällimmäiseksi mauksi.


Kiitos vierailustasi pikkuinen! Viikonloppu oli vauhdikas, sisälsi paljon leikkejä ja taukoamatonta puheen pulputusta. Nähdään pian uudelleen!



2 kommenttia:

  1. Minä myös tykkään kotikeittiössä kokeilla uusia juttuja, sellaisia pieniä jotka tekee päivittäisestä pakosta mielekästä. Makaronilaatikon ohje on mielenkiintoinen, taidanpa kokeilla. Kiitos ja mukavia talvipäiviä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kun löysit blogini! Reseptistä pitää löytyä joku "juttu" tai jopa outous, joka saa minut siihen pysähtymään. Toki sitten on myös ne suosikkiraaka-aineet, joiden ohi vaan ei pääse! Maailma on niin täynnä houkuttelevia reseptejä, että aika vaan ei riitä kaikkeen...

    VastaaPoista