tiistai 12. joulukuuta 2017

Suklaata ja salmiakkia


Lahjattomat treenaa. Näinhän sitä sanotaan. Omista kokkauslahjoistani en aina välttämättä ole täysin vakuuttunut, mutta silti pääsääntöisesti jätän treenit väliin.  Lähden vaan tekemään. Ja sitten käy miten käy, yleensä kuitenkin käy ihan hyvin. Nyt on kuitenkin tulossa kolmisenkymmentä vierasta Hotel Maman remontin jälkeisiin avajaiskemuihin, joten päätinkin tehdä suklaakeksejä koe-erän. Katsotaan, miten käy.


Pehmeät salmiakki-suklaakeksit
Ilta-Sanomat 3.11.2017

150 g huoneenlämpöistä voita
2 1/4 dl vehnäjauhoja
1½ dl kaakaojauhetta
½ tl soodaa
1/4 tl suolaa
2 dl fariinisokeria
½ dl sokeria
1 kananmuna
1 rkl turkinpippurikarkkirakeita

Jos vain pystyt, aloita leipominen tarjoilua edeltävänä päivänä. Tai ainakin hyvissä ajoin.


Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit sähkövatkaimella voidemaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja vatkaa se seoksen joukkoon.



Sekoita kaikki muut ainekset erillisellä kulhossa sekaisin ja lisää seos pikkuhiljaa vatkaten taikinaan. Alkuperäisessä ohjeessa turkinpippurirakeet kehotettiin lisäämään erikseen aivan viimeisenä, mutta siinä vaiheessa niitä oli todella vaikea saada tasaisesti sekoittumaan taikinaan. Laita taikina 5-10 minuutiksi jääkaappiin jähmettymään.



Muodosta taikinasta noin 20 palloa ja aseta ne leivinpaperille jääkaappiin mahtuvaan astiaan. Ja kun vähän keskittyy, saa palleroista tasakokoisia. Toisin kuin kuvassa..... Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia, mieluiten yön yli.


Kuumenna uuni 200 asteeseen, aseta taikinapalloja noin kuusi kerrallaan leivinpaperoidulle uunipellille. Keksit tarvitsevat tilaa ympärilleen, sillä ne leviävät uunissa.  Tässä on nyt kuusi palleroa, mutta ihan hyvin olisi mahtunut pari lisää. Anna paistua 7-9 minuuttia, keksit ovat vielä todella pehmeitä, kun ne tulevat uunista. Kun keksit ovat hetken jähmettyneet, nosta ne lastalla ritilän päälle jäähtymään. Minä siirsin ne ritilälle leivinpaperin kanssa. Aseta seuraavat taikinapallot kylmälle pellille.

Tuomio. Seuraavalla kerralla lisään aavistuksen verran enemmän turkinpippuria. En paljon, mutta hieman. Ajattelin myös tehdä hivenen pienempiä palloja, ehkä 30 kappaletta tuosta taikinamäärästä ja paistaa vain 7 minuuttia.


Keksit ovat IHANIA, mutakakkumaisen pehmeitä sisältä. Kyllä näitä kelpaa avajaisissa tarjolle laittaa!

EDIT: sanoista tekoihin, seuraavalla kerralla käytin hivenen enemmän salmiakkirouhetta ja sekoitin sen taikinaan yhdessä jauhojen kanssa. Pyörittelin 30 palleroa ja paistoin saman ajan eli 9 minuuttia. Todella hyviä olivat edelleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti