maanantai 16. huhtikuuta 2018

Taivaallisten viinien Roux

Eräänä maaliskuisena sunnuntaina Happylobsterin ystävistä koostuva FoodLovers -kerho suuntasi Lahteen. Lahti, ravintola Roux ja blinibrunssi. Suomen Gastronomisen Seuran vuoden 2016 Vuoden ravintolaksi valitsema Roux ei suinkaan ollut meille kaikille aivan uusi tuttavuus, sillä osa meistä oli vieraillut blinien äärellä kerran aikaisemminkin, klik sekä myös nauttinut hurmaavista parsaherkuista, klik.Tavallaan FoodLoversien ideana on tutustua aina uusiin mielenkiintoisiin ravintoloihin ja ilmiöihin, mutta nyt siis Roux jälleen kerran. Pystymme joustamaan periaatteissamme!Emmekä me olisi me, ellemme olisi aloittaneet brunssiamme samppanjalla. Ja kuten kuvassa ylösalaisin olevasta korkista voi havaita, valintamme oli Deutz Brut Classic (97 €).  Meistä monen suosikkisamppanja! Deutz'n samppanjoita löydät myös Alkon valikoimista, alkaen 20,90 € maksavasta pienestä 0,375 l pullosta päätyen kuusilitraiseen Mathusalem-pulloon, jolla sitten on jo hintaakin 492,27 €. Tuollaista tuskin pääsen koskaan korkkaamaan, en jaksaisi edes kantaa sitä kotiin!


Ja sitten eikun syömään! Nauttimaan näistä kaikista menulla näkyvistä herkuista, jotka noutopöydässä olivat tarjolla juuri meitä varten.


Borssikeittoa, smetanaa ja samppanjaa. Mikäs sen herkullisempi aloitus herkuttelulle!Vesi kielellä näitä kuvia jälleen katselen! On myönnettävä, että itsehillintä oli kovilla, sillä pitihän jättää tilaa myös jälkiruuille sekä juustoille!

Huippulaatuisen ruuan lisäksi Roux'ssa myös viinitietämys on huipussaan. Tarkoituksellisesti ja ennakkoluulottomasti heittäydyimme ammattilaisten huomaan viinivalintojen suhteen ja voi mikä viinitaivas meitä odottikaan!


Ensimmäisenä Schmitges Riesling feinherb 2017 (71 €) Saksan Moselista. Rehevässä tuoksussa sitruunaa, hapokkuutta, vihreitä elementtejä, aavistus makeutta ja mausteisuutta. Maku seuraa tuoksua eli on kevyen makea, hienostuneen hapokas, löytyy myös eksoottista hedelmäisyyttä ja ruohomaisuutta. Ja kuten kuvauksesta arvata saattaa, viini ei ole kuiva, vaan jäännössokeria löytyy 23,7 g litraa kohden. Kuivan rieslingin ystävien ei kuitenkaan kannata kavahtaa, hyvin viilennettynä viini sopii loistavasti äyriäis- ja kalaruuille. 


Myös toinen viinimme oli Andreas Schmitgesin tuottamaa. Grauschiefer Riesling 2017 (62 €), joka oli niin ikään hedelmäinen ja täyteläinen, mutta mineraalinen ja kuiva. Molemmat viinit olivat nuoria, vuoden 2017 vuosikertaa, täysin erilaisia, täydellisiä, emmekä pystyneet päättämään, kummasta pidimme enemmän. 

Schmitgesin sukutilalla on pitkät perinteet ja siitä löytyykin ensimmäiset maininnat jo vuodelta 1744. Lisää tuottajasta voit lukea maahantuojan sivuilta, klik tai viinitilan omilta sivuilta, klik. Tosin on se vaara, että alkaa ärsyttämään, koska ensimmäisen viinin hinta heidän nettikaupassaan on 7,50 € ja jälkimmäisen  9,50 €. Argh, miksi en ole voinut syntyä viinimaahan? Sitten jälkiruokiin. Kuvat puhukoot puolestaan, kaikki oli hyvää ja valikoimaa todellakin riittävästi.


Jälkiruokaviininä minulla oli Ranskan Bordeaux'sta  Barsac'n tuottama Château Doisy-Daëne Sauternes 2012. (12,40 € lasi) Rypäleinä Sémillion ja Sauvignon Blanc. Jumalten juoma.


Ja me emme olisi me, ellemme päättäisi herkkuhetkeä sillä, millä aloitimme eli samppanjalla. Ulysse Collin Les Pierrières Blanc de Blancs Champagne (100 €) oli meille kaikille jo nimenäkin aivan tuntematon. Olivier Collin on yksi Champagnen alueen nousevista tähdistä ja hänen ensimmäinen oma viininsä on nimenomaan tältä Les Pierrièresin tarhalta. Tarhan koko on vain 1.2 hehtaaria ja noin 30 vuotiaat köynnökset kasvavat maaperässä, jossa karun liitumaan päällä on Champagnen alueella hyvin harvinaista mustaa kvartsikiveä. Lisää tuottajasta voit lukea maahantuojan sivuilta, klik. Erittäin kuiva, erittäin mielenkiintoinen ja kuulemamme mukaan harvoin tarjolla oleva viini, jonka vuosituotantomäärä on noin 8000 pulloa. Tämä juuri Roux'ssa on niin hienoa, että jos olet avoimin mielin liikkeellä, niin on mahdollisuus maistaa ja kokea sekä kuulla mielenkiintoisia tarinoita viineistä ja tuottajista. Tämä oli elämystä alusta loppuun!

Ja mitä tämä kaikki ihanuus sitten maksoi. Brunssihan oli edullinen 39 €, mutta kuinkas ollakaan, kokonaislaskuni oli 106,40 €. Pala taivasta vaan maksaa, ei voi mitään :) Ensi vuonna uudelleen?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti