sunnuntai 9. kesäkuuta 2019

Grilliruokaa ja antiikkia hellesäässä


Hikisen helleviikon päätteeksi suuntasin mökille. Lämpötila +30, joten kaikki varsinaiset mökkipuuhastelut piti tehdä joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla.


Uuden terassin kaiteet ja kaiteiden rimoitukset on nyt käsitelty. Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen, joka tässä kuvassa on vielä valmistumista vailla!

Koska mökkini sijaitsee puolessa välissä matkalla äitini luo, niin teimmepä lauantaina pienen kotiseuturetken Kärkölässä. Äitini ja siskoni kanssa. Silmiini oli sosiaalisessa mediassa osunut Järvelässä sijaitseva Antiikkistudio. Paikka, josta kukaan kärköläinen tuttuni ei ollut edes kuullut, siispä sinne!



Ja  mikä paikka se olikaan! Rautatieaseman kohdalla, radan toisella puolella sijaitsevaan entiseen meijeriin on huolella rakennettu varsinainen vanhan tavaran rakastajan keidas!




Ihastelimme, miten kaikki esineet oli laitettu kauniisti esille. Kiersimme paikan moneen kertaan ja oli olo, että ei haluaisi edes lähteä pois! Ystävällinen omistaja lupasikin joustaa sulkemisajan suhteen.


Ostokseni (kaikki kuvan vihertävät asiat) sointuivat sävymaailmaltaan toisiinsa loistavasti. Tänne on ehdottomasti päästävä uudelleen (sisareni muuten kävi siellä toisen kerran jo heti seuraavana päivänä!). Aukiolot kannattaa tarkistaa FB-sivuilta, sillä omistaja kiertää omien töidensä lisäksi myös paljon erilaisissa tapahtumissa, joten mitenkään säännöllisesti ovet eivät siitä syystä ole auki.


Helteinen päivä kesäkukkineen sain minut nappaamaan vielä kuvan pihapiirin vanhasta ja osittain jo vähän ränsistyneestäkin rakennuksesta.



Hyvin uudet (vanhat) pullot sopisivat kesämökinkin maisemiin, mutta taitavat kuitenkin päätyä kotiin. Vihreäsävyiseen keittiööni kukkapulloiksi, nykyisten kirkkaiden paikalle. Nämä värit ovat täydelliset!


Ja sitten mökille takaisin kokkaamaan. Mökkeilyssä yksi parhaita asioita on ulkona kokkailu. Mikä fiilis onkaan sekoitella marinadeja ja pilkkoa aineksia laineiden liplatus ja lintujen visertely taustalla. Nämä grillatut sienet ja avokadosalsa on tarkoitettu tarjottavaksi yhdessä, mutta ovat hyviä lisukkeita yksinäänkin.

Portobellopihvit
Me Naiset -lehti 6.6.2019
4 annosta

4 portobello-sientä

Marinadi
3 valkosipulinkynttä
3/4 dl balsamiviinietikkaa
½ dl oliiviöljyä
1 rkl siirappia
½ tl jeeraa (juustokuminaa)
½ tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1/4 tl savupaprikaa

Kitisempä heti alkuun hinnoista. Portobellosieniä myytiin paikallisessa Prismassa käsittämättömällä 49,08 euron kilohinnalla. Siis mitä? Lähes viisikymppiä kilo! Melkein tekisi mieli todeta, mitä tämä on markoissa, mutta koska silloin auttamattomasti vaikutan erittäin vanhalta, jätän sen tekemättä. Portobellot jäivät hyllyyn ja valitsin niiden sijaan suuria herkkusieniä, joiden kilohinta oli 4,15 €. Oikein jäin sitten miettimään, että mikä portobellosta tekee 10 kertaa kalliimman, herkkusienihän sekin on, eri lajike vain. Portobellojen maku saattaa olla valkoisia serkkujaan voimakkaampi, mutta varsinkin nyt, kun sienet marinoidaan, sillä alkuperäismaulla ei mielestäni ole niin valtavaa merkitystä. Värierokin katoaa marinoinnin ja grillauksen toimesta.


Puhdista sienet ja poista jalat. Tee marinadi. Murskaa kuoritut valkosipulinkynneet ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna marinoitua tovi. Grillaa portobelloja tai mitä ikinä sieniä sinulla onkaan kolmisen minuuttia per puoli, sivele marinadilla grillauksen aikana.

Avokadosalsa
Me Naiset -lehti 6.6.2019
4 annosta

1 ruukku persiljaa
1 salottisipuli
3 valkosipulinkynttä
1 mieto chili
1 kypsä avokado
3 rkl sitruunamehua
3 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria


Salottisipuli vaihtui kevätsipuliin ja chiliä käytin vain puolikkaan, muuten kunnioitin ohjetta. Hienonna persilja ja kuori ja hienonna salottisipuli sekä valkosipulinkynnet. Poista chilistä siemenet ja hienonna. Kuori ja kuutioi avokado. Kääntele kaikki ainekset varovasti sekaisin keskenään.



Tarjosin itselleni nämä grillatun raakamakkaran (Serkon Suudelma, HK Maakarit) ja broccolinin kera.



Molemmat uudet kokeilut olivat hyviä ja pääsevät varmastikin tämän kesänä aikana mökkivieraille tarjottavien ruokien joukkoon. Oma makuni tosin sanoo, että sieniin vähän vähemmän balsamiviinietikkaa ja avokadosalsaan vielä vähän vähemmän chiliä, niin sitten on hyvä.


Ruokakauppavisiitillä innostuin tarjolla olleista mietojen juomien uutuuksista. Kylläpä on valtavat valikoimat jos vaikka mitä juomasekoitusta ja todellakin ihan vaan ruokakaupassa, joka tällä käynnillä oli Järvelän S-Market. Ihan kaikkia en viikonlopun aikana ehtinyt maistamaan, mutta melkoisia pettymyksiä pääsääntöisesti ovat olleet. Jatkoon menee vain tölkki-Baileys, joka on oivallinen jälkiruoka grilliruuan jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti