Lähes ennalta arvaamatonta on se, mikä resepti milloinkin pysähdyttää ja mikä ei. Ja kun pysähdyttää, niin mikä siinä on? Onko se joku raaka-aine, annoskuva vai mikä ihme? Noin lähtökohtaisesti en ole mikään tomaatti-ihminen, mutta ehkä tapauksessa lehdessä ollut annoskuva oli vaan kertakaikkisen kaunis. Eli kuva pysäytti ja ohjeen mukainen sinappi ratkaisi. Tämä piirakka oli vaan tehtävä!
Ranskalainen tomaattipiiras
Kodin Kuvalehti 18/2019
6-8 annosta
Pohja
150 g voita
5 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
1 muna
(kylmää vettä tarvittaessa)
Täyte
1 valkosipulinkynsi
4 rkl oliiviöljyä
3 rkl dijoninsinappia
2 dl juustoraastetta
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 tl kuivattua basilikaa
suolaa
pippuria
ripaus sokeria
Taputtele taikina piirasvuokaan. Sivele sinappi piiraan pohjalle ja ripottele juustoraaste päälle. Puolita kirsikkatomaatit ja levitä ne juustoraasteen päälle. Mausta basilikallla, suolalla, sokerilla ja pippurilla. Raasta valkosipulinkynsi öljyn sekaan ja pirskota puolet valkosipuliöljystä piirakan pinnalle. Minulla ei ollut kuivattua basilikaa, mutta silppusin sekaan tuoretta. Ja sinapista kun tykkään, niin pakko myöntää, että sitä tuli laitettua ihan hivenen enemmän.....
Paista piirasta 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia. Pirskota loput öljystä kypsän piirakan pinnalle ja koristele tuoreella basilikalla. Huumaava tuoksu täytti keittiön! Tässä korkeareunaisessa piirakkavuoassa näyttää ihan siltä, että jotain täytteestä on jäänyt pois eli jos käytät sellaista matalareunaista perinteistä metallista piirakkavuokaa, niin se on ehkä visuaalisesti parempi vaihtoehto.
Tämä ranskalainen klassikkopiiras maistuu hyvältä myös kylmänä ja niinpä pakkasin sen autoon mukaan ja nautin ensimmäisen palan vasta mökillä, takkatulen äärellä. Sinappi toi kyllä huikean maun tähän piirakkaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti