tiistai 8. lokakuuta 2019

Syksyiset kesätreffit

Minulla on puhelimessa WhatsApp -ryhmä nimeltä "Kesätreffit". Tämä kolmen hengen ryhmä sopii yhteiset tapaamisensa aina tämän otsikon alla, oli sitten kesä tai ei. Siitä kuitenkin pidämme huolen, että ainakin kesällä tavataan, oli mikä oli. No, tänä kesänä kävi sitten niin, että kun ystävät olivat tulossa mökille, minä makasinkin sairaalan ensiavussa piuhoissa ja yritin selviytyä yllättävän sairastumisen aiheuttamasta päänsisäisestä kaaoksesta. Elämä viskoo! Siinä sitten mökkeilyt jäivät ja kun tilanteen rauhoituttua aloimme haarukoimaan seuraavaa viikonloppua, joka meille kaikille sopisi, niin löytyihän se viimein. Syyskuun viimeiseltä viikolta! Kesätreffit vaihtuivat syystreffeiksi.


Iloksemme syyskuun viimeistä lauantaita vietettiin vallan mainiossa säässä. Sen olivat myös muut mökkiläiset huomanneet! Harvoin kesälläkään näen niin paljon väkeä mökkitiellä, mitä nyt. Sienestäjiäkin oli  ihan ruuhkaksi asti (no okei, neljä meidän lisäksemme, mutta yleensä ei näy ketään, niin onhan se ruuhka). Onneksi sieniä riitti myös meille! Sienisyksy ei ole paras mahdollinen, mutta ei aivan lohdutonkaan. Tatteja, muutamat kantarellit ja suppilovahverot. Ihan kelpo saalis!


Lounaaksi tein meille jo kotona etukäteen keiton. Näin vähän säästin aikaa ja mökillä päästiin keskittymään olennaiseen. Eli sienestyksen ohella maailmanparannukseen.


Porkkana-cashewkeitto
Anna -lehti 19.9.2019
4 annosta

500 g porkkanoita
1 l kasvislientä
2 dl cashewpähkinöitä
1 appelsiini

Inkiväärijogurtti
2 dl maustamatonta (vegaanista) jogurttia
2 rkl raastettua inkivääriä
ripaus suolaa ja sokeria

Lisäksi
tuoretta minttua

Kuori ja paloittele porkkanat. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi ja lisää porkkanat ja pähkinät liemeen. Keitä hiljalleen poristen noin 15 minuuttia. En ikinä ennen ole keittänyt pähkinöitä!



Purista appelsiinista mehu ja lisää mehu keittoon. Soseuta keitto sileäksi. Ohjeen mukaan keitto tarjoillaan inkiväärijogurtin ja hienonnetun mintun kera, mutta minulla oli vähän eri kuviot. Jos kuitenkin päädyt jogurttilisukkeeseen, niin se valmistetaan simppelistä sekoittamalla ainekset vain yhteen.


Sienisaaliistamme puhdistin ensimmäisenä suppilovahverot ja paistoin ne muurikalla.


Lisäsin keittoon sieniä, yrttiöljytippoja sekä kuivatuista suppilovahveroista tekemääni "pölyä"ja tuoretta basilikaa. Todella hyvä soppa, hyvin maistui ulkona terassin pöydän äärellä! Kauraleipää ja valkoviiniä seurana. Aivan varmasti valmistan tätä uudelleen ja silloin nimenomaan tuon inkiväärijogurtin kera.



Syksyinen luonto oli parhaimmillaan ja saimme nauttia jopa auringosta. Sauna lämmitettiin tottakai ja kymmenasteiseen veteenkin tuli pulahdettua pari kertaa. Miten hirveää veteen meno onkaan ja miten hyvä olo siitä tuleekaan!


Ja pitäähän saunajuomasta kuva ottaa! Olen suurin lonkerofani ikinä ja olen lonkerostani erittäin tarkka kelpuuttaen vain Hartwallin Original Long Drinkin. Muillekin harmaan ystäville vinkkaan, että Lahdessa Hartwallin tehtailla on jopa oma tehtaanmyymälä. Eivätkös kaikki keski-ikäiset naiset tykkää käydä tehtaanmyymäläkierroksilla? Minä kävin ja sain siellä kuulla, että tämä pullomalli on saanut innoituksensa vuoden 1952 olympiasoihdusta. Mikä herkullinen detalji! Täältä linkistä, klik, löydät myös hivenen mahtipontisen videon asiaan liittyen.


Saunan jälkeen grillailin viime aikojen bravuuriani eli karitsaburgereita. Grillailin niin innoissani, että nämä burgerikuvat ovatkin ystäväni otoksia. Jotenkin tässä kuvassa pilkkopimeässä höyryävästä muurikasta on täydellinen tunnelma.


Ja burgerit. Ne olivat täydellisiä. Jälleen kerran. Mökkikausi vetelee viimeisiään, joten saattaa hyvinkin olla, että seuraavan kerran isken hampaat tähän herkkuun vasta kevään koittaessa. Nyyh.



Ja lopuksi vielä muutama tunnelmakuva. Ilta oli täydellinen. Pimeääkin pimeämpi. Pakko se on myöntää, syksy on saapunut. Miten rakastankaan tätä maisemaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti