sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Sieniä ja lakritsaa


Viikonloppuun saakka säästelin näitä minulle niin tärkeiden lehtien tuoreita numeroita. Ensimmäisenä meni lukuun Alkon Etiketti -lehti, joka on ilmaisena saatavilla jokaikisestä Suomen Alkosta. Kannattaa ehdottomasti käydä nappaamassa mukaan, sillä kyseessä on varsin sisältörikas lehti. Ja vielä ilmaiseksi!

Tässä numerossa on teemana Pohjolan parhaat maut ja mieli tekisi kokata kokonainen menu, johon reseptit löytyvät, mutta päädyin sopan keittoon. Sieniä ja lakritsaa. En pysty vastustamaan, en.


Metsäsienikeittoa ja yrttiöljyä
4 annosta tai 8 alkuruoka-annosta
Alkon Etiketti-lehti 3/2019

200 g suppilovahveroita, kantarelleja,
 mustatorvisieniä tai herkkutatteja
1 pieni sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
2 rkl balsamicoa
1 tl lakritsijuurijauhetta
7 dl vettä
4 rkl kantarelli- tai kasvisfondia
2½ dl ruokakermaa
2 rkl maissitärkkelystä

Yrttiöljy
1 ruukku kirveliä
½ dl hienonnettua timjamia
6 rkl öljyä
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa ja pippuria

Pinnalle
Sieniä ja sormisuolaa

Pilko sienet, sipuli ja valkosipulinkynnet. Juu, laitoin kolme! Paista sieniä kattilassa, kunnes neste on haihtunut. Siirrä lautaselle odottamaan. 



Paista sipuli- ja valkosipulisilppua voissa 3-5 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmeitä ja hiukan ruskistuneita. Mausta baslsamicolla ja lakritsijuurijauheella. Kiehauta ja kun balsamico on haihtunut kattilasta, lisää sienet (jätä muutama koristeeksi), vesi ja fondi. Laitoin vettä desin vähemmän, mitä ohjeessa sanottiin. Keittoni kun tuppaavat jäävän liian ohuiksi rakenteeltaan. Jos keitosta tulee liian sakeaa, sitä voi aina korjata lisäämällä nestettä. Toisin päin se on hankalampaa. Eli desi vähemmän tässä vaiheessa. Kiehauta keitto ja keitä miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Soseuta sileäksi sauvasekoittimella.

Sekoita ruokakerma ja maissitärkkelys. Lisää seos keittoon, kiehauta ja keitä pari minuuttia, kunnes keitto on sopivan sakeaa. Ja minkä vedessä säästin, niin kermassa ylitin. Kolmen desin purkin hulautin mukaan kokonaan.


Sananen yrttiruukusta. Arabian vanhoja kukkaruukkuja on lähes mahdotonta löytää ja jos löytää, niin hinnat ovat taivaissa. Olin jo pitkään kolunnut kirpputoreja sillä meiningillä, että erityisen tarkkaan katson pöytien alatasot. Varsinkin jos näyttää vähääkään siltä, että myyjä on tyhjentänyt selkeästi ruukkuvarastojaan. Eipä löytynyt ei. Vaan sitten aloin mökillä vähän perusteellisemmin siivota autotallin pimeimpiäkin nurkkia ja siellä tämä ihanuus odotti! Oli tietämättäni siis odottanut jo useamman vuoden! Kiitos mummu ja vaari, kun kaiken aikanaan säästitte, eipä olisi tätäkään iloa suotu ilman heitä.


Sitten yrttiöljyn tekoon. Laita monitoimilaitteen kulhoon yrtit varsineen, öljy ja sitruunamehu. Timjamiakin laitoin muuten mukaan koko ruukullisen. Soseuta tasaiseksi ja mausta. Öljyn määrällä voit säädellä yrttiöljyn paksuutta. 


Usein käytän itsepuristetun sitruunamehun sijaan tätä sitruunatäysmehua. Luomuakin vielä! 


Keittoannoksen koristelin paistetuilla sienillä, yrttiöljyllä sekä itsetekemälläni sienirouheella. Sienirouhetta on hyvä valmistaa siinä vaiheessa, kun kaikki kaapit ja purkit pursuilevat vaikkapa kuivattuja suppilovahveroita. Kuivatut sienet vaan monitoimikoneen kulhoon ja kone käyntiin kunnes tuloksena on karkeusasteeltaan oman maun mukaista rouhetta. Tätä rouhetta ripottelen lähes ruokaan kuin ruokaan, aina aamiaiskananmunista vaikkapa nyt tähän keittoon saakka. Suosittelen kokeilemaan.


Lakritsijuurijauhe antaa keitolle miedon anismaisen maun. Ole kuitenkin tarkkana jauheen kanssa, sillä yliannostelu tekee mausta terävän ja jyrkän. Eli jos liioittelenkin valkosipulin ja yrttien kanssa, niin lakritsijuurijauheen kanssa sitä ei kannata tehdä!


Ohjeen mukaan keiton pinnalle voi laittaa myös murskattuja kuivattuja sieniä, joten tuo minun sienirouheenihan tavallaan on juuri sitä! Kaunis ja herkullinen keitto tästä tuli, joten rohkeasti vaan testailemaan lakritsan yhdistämistä ruokaan. Olen tehnyt aikaisemmin myös herkullista lakritsaista mustajuurikeittoa, ohjeen siihen löydät täältä, klik.


Viinipariksi keitolle Alko suosittelee vivahteikasta ja ryhdikästä kuohuviiniä tarjottuna valkoviinilasista, jolloin viinin aromit nousevat paremmin esille. Minun viinivalintani oli siinä mielessä helppo, että tämä pullo nyt sattui olemaan auki. Olen tilannut puhelimeeni Viini -lehden viikottaisen viinivinkin ja tämä ehdotus sai minut ostoksille. Pinha Ribeira Santo Reserva 2016, Portugalista (11,40 €). Touriga Nacional, Alfocheiro ja Tinta-Roriz, siinä rypäleet. Täyteläinen, tanniininen, boysenmarjainen, tumman kirsikkainen, herukkainen, kevyen minttuinen, mustapippurinen, mokkainen. Eikä todellakaan suositella sienille, vaan karitsalle, grilliruualle ja juustolle. Viini -lehti antaa suosittelemalleen juomalle odotetusti neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen) ja kehuu myös edulliseksi ostokseksi. 


Eikä kotiviikonloppu ole mitään ilman kukkia. Neilikoita kukkakauppa Hortensiasta Riihimäeltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti