sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Lakritsainen mustajuurikeitto


Jos keiton nimessä mainitaan lakritsa, niin onhan sitä kokeiltava! Ja kun vielä jo muutaman viikon olen paikallisessa Prismassa kierrellyt mustajuuria katsellen ja miettien, että mitä ihmettä niistä tekisin.... Tai no tiesin, että keittoa, mutta että millaista. Kotiblogit -lehti toi vastauksen :)


Lakritsainen mustajuurikeitto
Kotiblogit -lehti 1/2016 / Tinskun keittiössä -blogi
4 annosta

noin 500 g mustajuurta
loraus sitruunamehua liotusveteen
1 iso sipuli silputtuna
loraus oliiviöljyä
7 dl vettä
1 kasvisfondi
2 rkl sitruunamehua
1 dl hiilihapotettua vettä tai kuivaa kuohuviiniä
1 tl lakritsajauhetta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
mustapippuria
suolaa
2 tl ruokosokeria
1 rkl tuoretta persiljaa silputtuna


Huuhtele ja kuori mustajuuret juoksevan veden alla. 


Pilko ne välittömästi ja laita sitruunalla maustettuun veteen odottamaan keittämistä. Sitruuna estää mustajuuren tummumisen.

Kuullota sipulisilppua öljyssä hetki, lisää vesi, mustajuuret, fondi ja sitruunamehu. Keittele 20 minuuttia, lisää lakritsajauhe ja soseuta keitto. Lisää vielä tuorejuusto ja sokeri, kiehauta. Viimeistele makusi mukaiseksi mustapippurilla ja suolalla. Juuri ennen tarjoilua lisää hiilihapotettu vesi tai kuohuviini sekä koristele persiljasilpulla. Nauti.


Tämä soppa paukahti top kolmoseen ihan laakista. Lakritsan ja sitruunan yhdistelmä toimii tässä loistavasti ja suuhun jää mukava jälkimaku. Kannattaa ehdottomasti kokeilla ja vaikka nyt käytin soda stream -vettä, niin kyllähän tähän saa varsin juhlavan twistin kuohuviinillä, ellei jopa samppanjalla!



Viininä Alkon tilausvalikoimasta löytyvä Villa Huesgen by the glass Riesling 2013 (11,99 €) Saksan Moselista. Kuiva, hapokas, hedelmäinen, sitruksinen ja yrttinen. Tätä on ollut aikaisemmin saatavilla myös näyttävässä 1,5 litran pullossa, mutta ei valitettavasti enää.

2 kommenttia:

  1. Juuri ajattelin, että tänään teen pitkästä aikaa mustajuurikeittoa. Kun ei sitä millään voi muistaa repsua ja lähdin omaani Googlettelemaan, niin olipa hauska yllätys postauksesi. Tosi mukavaa, että keitto maistui <3 Ihanaa syksyn jatkoa. Terkuin Tinskun keittiön Tiina :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tiina sinulle reseptistä! Lakritsijuurijauhe on kyllä mainio mauste :)

    VastaaPoista