keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Syyrialaista lammaspataa

Tähän reseptiin törmäsin kirjoittaessani juttuani Levant-ravintolasta. Ravintolan perustajiin kuuluva syyrialainen Mazen Al Khadour on muuttanut Syyriasta Suomeen jo vuonna 2004 ja tehnyt pitkän työrupeaman helsinkiläisravintoloissa, lukuunottamatta vuoden Jenkki-piipahdusta, jolloin hän kouluttautui lentäjäksi. Nyt tämä sananmukaisesti lentävä kokki on asettunut takaisin ruuan pariin ja pyörittämään Bulevardilta löytyvää Lähi-idän katuruokaa tarjoavaa Levant-kasvisravintolaa sekä Syriana -pitopalvelua. Hesarin jutun Al Khadourista löydät täältä, klik.


Syyrialainen jogurttinen lammaspata
4 annosta

3 keskikokoista sipulia
800 g lampaan ulkofileetä
rypsiöljyä
½ tl mustapippuria
5 dl vettä
½ tl suolaa

Jogurttikastike
1 kg turkkilaista jogurttia
½ g sahramia
1½ tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl kardemummaa
2 tl maissitärkkelystä (Maizena)
1 dl vettä

40 g pinjansiemeniä
50 g kuorittuja manteleita

Basmatiriisiä lisukkeeksi

Jogurttini oli kreikkalaista ja lammas karitsaa. Sama eläin kuitenkin. Sitten vaan hommiin!


Kuori sipulit ja tee niistä ohuita viipaleita. Pilko liha kuutioiksi. Kaada kattilan pohjalle vähän öljyä ja käännä levy keskilämmölle.


Kuullota sipuliviipaleet ja lisää sen jälkeen lihapalat ja paista niihin väri. Mausta mustapippurilla. Kaada joukkoon vesi, mausta suolalla ja anna lihojen kypsyä kattilassa ilman kantta noin 20 minuuttia.

Valmista samalla jogurttikastike. Laita jogurtti kattilaan, lisää sahrami ja sekoittele matalalla lämmöllä 20 minuuttia. Jogurttia on sekoitettava ihan taukoamatta.


Ota lihakattilasta talteen keitinliemi ja kaada se jogurtin sekaan. Mausta suolalla, pippurilla ja kardemummalla. Sekoita maissitärkkelys desilitraan kylmää vettä ja lisää seos hitaasti liedellä olevaan jogurttikastikkeeseen samalla sekoittaen. Anna kypsyä hetki. Lisää lopuksi lihat mukaan pataan.


Paahda paistinpannulla vuorotellen ensin pinjansiemenet ja sitten mantelit niin, että saavat vähän väriä.

Keitä basmatiriisi pakkauksen ohjeen mukaan. Tarjoa jogurttilammas riisin kanssa manteleilla ja pinjansiemenillä koristeltuna.


Ja sitten tuomio :) Kovasti ihmettelin, että tähän ei kuulunut valkosipuli. En sitä sitten lähtenyt lisäämäänkään kunnioituksesta reseptiin. Suolaa ja pippuria lisäsin vielä tarjoiluvaiheessakin, joten kannattaa maistella ja maustaa oman maun mukaan. Jogurtti oli ilmeisesti vähän vääränlaista, koska sen rakenne meni kuumentaessa rakeiseksi. Makuunhan se ei vaikuttanut, ainoastaan ulkonäköön. Ja ehkäpä kastiketta olisi pitänyt vielä suurustaa lisää, koska se jäi melko ohueksi. Paahdetut mantelit ja pinjansiemenet todella kruunasivat annoksen. Ihana maku! Eli vallan kelvollinen ateria, tosin nyt, kun olen sunnuntain lisäksi syönyt tätä jo kolmena päivänä töissäkin eväänä, niin kiintiö on melko tapissa.... Ja vielä jäi yksi annosrasia pakastimeenkin. Töissä tein lisukkeeksi kuskusia, toimii vallan mainiosti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti