tiistai 2. helmikuuta 2016

Talviruokaa veriappelsiineista ja karitsasta

Minulle valkeni vasta ihan tässä hiljattain, että veriappelsiini on sesonkituote, jonka paras aika on NYT, vain tammikuun lopulta maaliskuun alkuun. Ja kun tähän huomioon olin havahtunut, niin todentotta, veriappelsiinia oli näkyvillä kaikkialla! Ruokablogeissa, ruokalehdissä ja maistiaisina Stockmannin Herkussa.


Tämä hedelmien parsaksi mainittu herkku on lähtöisin Sisiliasta, Etnan ylärinteiltä, mutta se menestyy myös Espanjan viileillä alueilla. Veriappelsiinit tarvitsevat muista appelsiineista poiketen kylmät yöt ja viileät talvet, jotta niille tyypillinen tumma väri kehittyy kuoreen, hedelmälihaan ja mehuun. Erityisesti kypsymisen loppuvaiheessa keskitalvella suuret lämpötilavaihtelut edistävät tumman väripigmentin syntymistä.


Ja kun pitkästä aikaa matkaani tarttui kioskilta uusin Lantliv mat&vin -lehti, kannessaan mitäpä muuta kuin veriappelsiinia, niin olihan sitä lähdettävä kokeilemaan.


Mieluisan vieraan saapuessa lauantai-iltana luokseni syömään päätin tarjota myös teemaan sopivan drinkin. Aloitetaan siitä, vaikka todellisuudessa se nautittiinkin vasta aterian päätteeksi.


Veriappelsiinidrinkki mintulla ja rommilla
Blodapelsindrink med mynta och rom
Lantliv mat&vin 1/2016
4 lasillista

4 veriappelsiinia
1 ruukku minttua
1-2 rkl ruokokidesokeria
1-2 dl rommia
jäämurskaa


Halkaise hedelmät ja purista mehu. 



Jauha morttelissa mintun lehdet ja sokeri. 


Sekoita minttu-sokeriseos mehuun, lisää rommi ja jäät. 


Siivilöi laseihin, lisää jäitä. Koristele mintulla. Hyvältä maistui, vaikka ehkäpä vaalea rommi olisi ollut tummaa parempi vaihtoehto. Sillä kuitenkin mentiin, mitä kaapista löytyi!


Veriappelsiinisalaatti friteeratulla sipulilla ja kapriksilla
Sallad med friterad lök, kapris och blodapelsin
Lantliv mat&vin 1/2016
4 annosta

1 dl vehnäjauhoja
1 kananmunan keltuainen
3/4 dl vettä
ripaus suolaa
2 punasipulia renkaina
½ dl (suolattuja) kapriksia
150 g salaattisekoitusta (mukana mielellään rucolaa, mangoldia)
2 veriappelsiinia
litra (auringonkukka)öljyä
suolaa
pippuria



Sekoita vehnäjauhot, keltuainen, vesi ja suola friteeraustaikinaksi. Taikinasta tulee melko tämäkkää ja paksua, sitä on jopa vähän vaikeaa saada tarttumaan sipuliin ja kapriksiin. Mutta älä anna sen häiritä! Ja tosiaan juu, tätä kirjoittaessani vasta huomaan, että olisi pitänyt käyttää punasipulia. Minä käytin keltasipulia ja hyvin pärjättiin.....


Friteeraa taikinassa pyöritellyt sipulirenkaat ja kaprikset kuumassa öljyssä. 


Anna ruskistua ja nosta sitten talouspaperin päälle valumaan. Asettele salaatti lautasille ja päälle appelsiiniviipaleita, friteerattuja sipulirenkaita ja kapriksia. Mausta suolalla ja pippurilla.


Tämä oli ehkä yksi kauneimmista salaateista, mitä olen aikoihin tarjonnut. Ja vielä maistuikin hyvältä! Lämmin suositus, satokauttahan on vielä jäljellä :)

Sitten pääruokaan, jonka lähtökohtana oli REKOsta hankittu Haaviston lammastilan karitsanjauheliha. Se sitten päätyi pataan yhdessä mausteisten lammasmakkaroiden kera.


Lammaspataa taikinakuoren alla
Glorian Ruoka&Viini / Soppa365
4 annosta

400 g karitsanjauhelihaa
200 g mausteista lammasmakkaraa tai chorizoa (raakamakkaraa)
1 sipuli
1 punasipuli
2 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl vehnäjauhoja
4 dl kanalientä
1 dl mustia, kivettömiä oliiveja
3 laakerinlehteä
½ rkl raastettua sitruunankuorta (= yksi luomusitruuna)
1 tl kuivattua timjamia
½ tl chilijauhetta (käytin chilihiutaleita)
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä

Lisäksi
4 lehtitaikinalevyä
1 kananmuna


Kuumenna öljy pannussa/kattilassa/padassa ja kuullota siinä hienonnettuja sipuleita ja puristettuja valkosipulinkynsiä muutama minuutti.



Lisää joukkoon huoneenlämpöiset lihat, makkara paloiteltuna. Kypsennä sekoitellen 20 minuuttia.


Ripottele vehnäjauhot lihaseokseen, lisää kanaliemi, oliivit, laakerinlehdet, sitruunankuori, timjami ja chilijauhe. Anna täytteen poreilla padassa vielä 30 minuuttia.

Täyte tiivistyy ja nesteet haihtuvat lähes kokonaan
Tähän vaiheeseen asti voit tehdä täytteen etukäteen valmiiksi jääkaappiin odottelemaan. Kuumenna uuni 220 asteeseen. Jaa täyte 4 annosvuokaan (vetoisuus noin 1½ dl). Voit myös kypsentää ruuan yhdessä isossa astiassa.


Kauli lehtitaikinasta vuokiin kannet, jotka ulottuvat reunojen yli. 

Lisäsin mukaan kannen alle muhimaan vielä tuorettakin timjamia
Voitele vuokien reunat kananmunalla, nosta kannet vuokien päälle, leikkaa ylimääräinen taikina pois ja painele taikina kiinni vuoan reunoihin.


Voitele kannet kananmunalla ja pistele haarukalla muutama ilmareikä. Paista uunissa 15-20 minuuttia tai kunnes taikinakansi on kauniin värinen.



Maukasta oli, kertakaikkiaan. Valkosipulimääränhän olin tuplannut, tuttuun tyyliin. Punasipulia pidimme tässä kohdin tyystin tarpeettomana, aivan hyvin voi käyttää vain keltasipulia. Lehtitaikina oli vähän ärsyttävän murenevainen. Seuraavalla kerralla tekisin tähän kuoren itsetehtystä taikinasta. Kokonaisarvosanana kuitenkin kiitettävä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti