maanantai 11. marraskuuta 2019

Harmaan isänpäivän herkkupiiras

Olipa harmaatakin harmaampi isänpäivä! Tihkusade ei edes houkuttanut ulos, vaikka olinkin ihan kevyesti miettinyt/päättänyt tehdä pihahommia. Sade oli helppo tekosyy pysyä sisällä, en edes turvaketjua ottanut ovesta auki koko päivänä. Ankea ilma tavallaan sopi omiin tunnelmiini, haikeudella isää muistelin, sillä nyt oli kuudes isänpäivä ilman häntä. Suru muuttaa muotoaan, muistot ja kaipaus pysyvät. Heti aamusta laitoin isänpäiväonnittelut perheeni nuorille isille, vävyilleni. Turussa viettivät ihka ensimmäistä isänpäivää, Helsingissä oltiin jo tottuneempia tämän päivän juhlijoita. Lämmöllä olen myös näitä uuden sukupolven perheitä tänään ajatellut. Uusia lenkkejä sukupolvien ketjussa. Näissä fiiliksissä tein sitten sitä, mitä ehkä eniten rakastan. Kokkasin. Ja polttelin kynttilöitä!


Juustoinen maa-artisokkapiiras
Koti ja Keittiö Lokakuu 10/2019
8 annosta

250 g voitaikinaa
250 g maa-artisokkaa
½ purjon valkoista osaa
3 rkl voita
2 rkl hunajaa
½ tl suolaa
3 dl kermaa
2 kananmunaa
150 g voimakasta juustoraastetta
150 g sinihomejuustoa
½ dl pinjansiemeniä
2 rkl tuoretta, hienonnettua timjamia

Voiteluun 
1 keltuainen


Pese maa-artisokat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Kuoriminen ei ole siis lainkaan välttämätöntä. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti, poista kanta ja hienonna.


Kuumenna voi paistinpannulla ja lisää maa-artisokat. Paista viitisen minuuttia. Mausta hunajalla ja suolalla. Sekoita joukkoon purjot ja paista vielä pari minuuttia.

Sekoita kulhossa kerma, kananmunat, timjami, juustoraaste ja murusteltu (tai valmis muru) sinihomejuusto.

Levitä leivinpaperi uunipellille. Nosta pellille irtopohjavuoan pelkät reunat. Painele voitaikina vuoan reunoille ja taputtele pohjalle tasaiseksi. Tarkista vielä, ettei voitaikinapohjassa ole reikiä, muuten täyte valuu pellille.



Nosta piiraan pohjalle maa-artisokka-purjoseos. Kaada päälle kerma-juusto-seos. Ripottele päälle pinjansiemeniä. Voitele taikinareunat keltuaisella.


Kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja piirakan reunat ovat kauniin ruskeat. Ja kuten kuvasta näkyy, oli lähellä, että ei tullut liiankin ruskeata lopputulosta!



Jos maa-artisokka on mieleesi, niin tee ihmeessä tämä piirakka! Mikä herkku!!!! Ja helppo tehdä. Tuo irtorenkaan käyttö pelkältään tuntui ensin vähän oudolta, mutta toimi erinomaisesti. Taikina irtosi reunuksesta todella siististi. Koska täyte on hyvin juustoinen ja valuva kuumana, niin malta hetki ennenkuin leikkaat piiraan annospaloiksi.


Sunnuntaipuuhiin kuului myös neulominen. Ja Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelma. Jos oisin vielä sherryä siemaillut, niin ois ollut täydellinen mummoilupäivä! Vauvapeittoja olen muutaman viime vuoden aikana neulonut, jos en ihan liukuhihnameiningillä, niin onhan tämä nyt seitsemäs. Minusta tulee joulukuun alussa ensimmäistä kertaa ISOTäTI,  joten nyt onkin syytä pistää puikot suihkimaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti