maanantai 4. marraskuuta 2019

Viini ja Ruoka 2019 - omat kohokohtani


Viini ja Ruokamessut, niitä en jätä väliin kuin äärimmäisessä tilanteessa. Vietinkin mahtavan päivän Messukeskuksessa ystävien kanssa. Vaan mitä jäi käteen? Muutama mainitsemisen arvoinen viini ja makujen ilotulitus ravintola Emon herkkujen äärellä.


Ensimmäisen juoma valinta on usein erityisen vaikeaa, mutta jos suuntaa samppanjabaariin, pääsee helpolla. Valinta ei vaan voi silloin mennä pieleen.


Champagne Leclerc Briant Millésime Extra Brut 2010 oli itselleni tyystin uusi tuttavuus. Erittäin kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, elegantti, mineraalinen. Vivahteikas ja ryhdikäs herkku! Maisteluannos oli kylläkin kitsastelun huipentuma, pikkuruisesta tilkasta maksoin 9 euroa ja siihen nähden luulin, että nyt puhutaan erityisen arvokkaasta juomasta. No ei puhuttu, Alkosta tämä irtoaa 58,89 eurolla eli siihen suhteutettuna olisi lasissani kuulunut olla desin verran nautintoa. Kun en tätä hinta-asiaa tiennyt, niin en tietysti voinut siinä tilanteessa myöskään kitistä. Siispä kitisen nyt! Kaadot ja hinnat kohdilleen, pliis.


Viinikellari.com:n tiskillä vierailimme seuraavaksi. Viinikellari.com on viinien verkkokauppa, jonka tunnetaan laadukkaista tuotteistaan.


Saksalaisten valkoviinien joukosta valitsin lasiini Prinz von Hessen Dachsfilet -rieslingin Rheingaun alueelta. Enkä pettynyt! Tämä kuiva, keskihapokas, hedelmäinen, petrolinen ja sitruksinen juoma löytyy myös Alkon valikoimista hintaan 33, 90 euroa (vuosikerta 2016).


Piipahdimme Viinikellarin pisteellä toisenkin kerran ja silloin maistoin suosituksesta L'Èclat de Valentin  - Saint Émilion Grand Cru 2015:n. Kyseessä on klassisen Bordeaux'n viinialueen, Saint Émilionin viini huippuvuodelta 2015. Merlot 58% ja Cabernet Franc 42%. Rypäleet on poimittu köynnöksistä, joiden keski-ikä on 60 vuotta. Viiniä on valmistettu rajallinen erä ja sitä on kypsytetty ranskalaissa (tietenkin!) tammitynnyreissä 16 kk. Tummasävytteisestä tuoksusta löytyy tummien marjojen ja luumun lisäksi myös muita tummia aromeja, kuten kahvia, tummaa suklaata ja tupakkaa. Pehmeätanniinisen juoman runsas maku on hedelmäisen täyteläinen. Ah, miten hyvää! Ja tietenkin loppuunmyyty, joten tuskin ainakaan tämän vuosikerran äärelle pääsen enää hiljentymään. Tähän kaikkeen suhteutettuna 40,20 euron hinta olisi ollut varsin kohtuullinen. Kiitos suosituksesta!


Barón de Ley Varietals Maturana 2015 löytyy niin ikään Viinikellari.comin valikoimista (18,40 €). Tunnetun riojalaistuottajan 100% Maturana Tinta -lajikkeesta valmistettu runsas ja tummasävytteinen punaviini. Tässä onkin mainio hetki vertailla verkkokauppojen ja Alkon hintoja. Onko verkkokauppa oikeasti edullinen vaihtoehto juomahankintoihin? Tästä viinistä vuosikerta 2016 löytyy Alkon valikoimista hintaan 18, 98 €. Eli vertaa, vertaa ja vertaa, tee vasta sitten päätös, mistä hankinnan teet.


Punaviini kuuluu omaan syksyyni ja niinpä päivän mittaan lasistani löytyi useampikin punainen vaihtoehto.


Espanjan Priorat'n alueen vivahteikas ja ryhdikäs Coma Vella on yksi suosikeistani, jota säästelen tarkoin valikoituihin hetkiin. Ilahduinkin, kun samalta laatutuottajalta oli tarjolla Coma Vellan "pikkuveli", Bellmunt. Ilmeisesti maahantuoja vasta testailee viinin vastaanottoa, sillä tästä ei löytynyt vielä liiemmin tietoja. Tuottaja Mas d'en Gil on perheyritys, jonka viinit ovat kansainvälisesti arvostettuja ja palkittuja. Priorat kannattaa pitää mielessä, sillä se on toinen (Rioja oli ensimmäinen) espanjalaisen viiniluokituksen ylimmän viiniluokan DOQ:n saaneista alueista.


Chateau Musar on varmastikin tunnetuin libanonilainen viini maailmassa. Täyteläinen, tanniininen, hapankirsikkainen, viikunainen, tumman luumuinen, lakritsinjuurinen, lyijykynäinen, kevyen setrinen, vivahteikas. Alkossa tämän vuosikerran 2012 pullohinta on 39,99 euroa. Viini -lehti on arvostellut vuosikerran 2011 antanut sille huikeat viisi tähteä (=tyylikäs ja luonteikas huippuviini). Serge Hocharin ja Musarin linnan historiasta voit lukea lisää täältä, klik.Punaviinejä maistellessa ei ole syytä ohittaa argentiinalaisia Malbec -viinejä. Tässä minun ja ystäväni valinnat Argentiina -tiskillä. Trapiche Pure Black Malbec 2017 (12,98 €) on keskitäyteläinen, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, luumuinen, karpaloinen, puinen, kevyen yrttinen. Viini -lehdeltä kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty). Toisena saman tuottajan roteva ja voimakas Trapiche Terroir Series Finca Colletto Malbec 2014 (29,98 €). Erittäin täyteläinen, tanniininen, mustaherukkainen, mausteinen, tamminen. Ja koska kyseessä on Alkon valikoimien uutuusviini, ei Viini -lehden arviota viinistä vielä löytynyt. Mainioita viinejä kumpainenkin ja iloitsenkin näistä, sillä vielä muutama vuosi sitten oli suorastaan vaikeaa löytää 100%:a Malbeceja.


Ja eihän se päivä ihan vain maistellessa mennyt, ruokaakin piti saada. Tosin tämä ensimmäinen tryffelillä maustettu pasta oli enemmän huti, kuin hitti, mutta täytti tehtävänsä kiljuvan nälän taltuttajana. Ruokapuoli oli mielestäni tänä vuonna vähän ankea ja sitä samaa luin sosiaalisesta mediastakin. En ollut siis mielipiteeni kanssa yksin!


Aivan huippukokemus oli kylläkin sitten ravintola Emon High Five -menu (19 €), jonka annoksia Emon pisteellä oli nostamassa lautasille itse Pekka Terävä (vasemmalla).


Bouillabaisse vol. 1000


Emmervehnä kroketti, sieniä ja comté -juustoa


Hanhenmaksaa briossileivällä


Juustoja


Kahvin makuista suklaavaahtoa vohvelissa


Tämä setti oli ELäMYS! Erityismaininta ankanmaksalle. Emoonhan on mentävä syömään, ei tässä muu auta!


Kotimatkalla juomien taso selkeästi laski, mutta aina ei voi voittaa. Seura oli kuitenkin edelleen mitä parhainta.


Ja ilta jatkui vielä ruokailun merkeissä kotikaupungin Obelixin burgerilla. Aivan täydellinen lauantai.


Lauantai, jonka antia voi ammentaa vielä pitkään mielenkiintoisten viinien ja kokkailujen parissa. Ensi vuonna uudelleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti