maanantai 1. kesäkuuta 2020

Muistellaan pääsiäiskaritsaa


Muistellaanpa menneitä. Muistellaan pääsiäistä. Viheliäistä koronapääsiäistä, jolloin kaikki tylsistyimme kodeissamme, neljän seinän sisällä. Tai ainakin minä. Minulle pääsiäinen on aina ollut kevään ja valon juhla. Nyt se meni perhettä ikävöidessä ja yleistä ahdistusta potiessa. Miksi sitä edes oikein muistelisi? No ruuan vuoksi tietenkin! Kokkailu on asia, joka on tämän poikkeuksellisen kevään aikana pitänyt minut järjissäni. Siispä asiaan!

Pääsiäisen kukat olivat riihimäkeläisestä Bambi&Kuu -liikkeestä, jonka satumaisen kauniille kivijalkaliikkeelle koronakurimus oli viimeinen niitti ja ovet sulkeutuivat toukokuun alussa. Onneksi toiminta jatkuu piakkoin verkkokauppana.

Yrtti-valkosipulivoissa paistettua karitsan sisäfileetä

n. 550 g karitsan sisäfileitä
25 g voita
2 rkl öljyä
6-8 valkosipulinkynttä
2-3 oksaa tuoretta rosmariinia
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

Ota fileet huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Poista fileissä oleva ohut kalvo terävällä veitsellä. Kuori valkosipulinkynnet. 



Kuumenna voi ja öljy pannulla. Lisää valkosipuli ja rosmariinin oksat pannulle. Paista fileet erissä pannun koosta riippuen, noin minuutti molemmin puolin. Mausta suolalla ja pippurilla, laita folioon vetäytymään noin 10 minuutiksi. Viipaloi ja tarjoa hasselbackan perunoiden kanssa.

Hasselbackan perunavuoka

1 kg yleisperunoita
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
150 g voita
1 dl panko- tai korppujauhoja
25 g parmesaanijuustoa raastettuna

Pese perunat hyvin ja kuori niin halutessasi. Viipaloi perunat varovasti ohuiksi viipaleiksi niin, että viipaleet jäävät pohjasta kiinni toisiinsa. 


Minulle aivan uusi niksi tätä hommaa helpottamaan oli se, että perunan voi laittaa viipalointia varten lusikkaan tai kauhaan. Eipähän sitten ainakaan ihan vahingossa viipaloi pohjaan saakka! Sulata voi ja valuta siitä 2/3 vuokaan aseteltujen perunoiden päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä 175 asteisessa ensin 20 minuuttia, ota vuoka uunista ja ripottele päälle keskenään sekoitetut panko- tai korppujauhot ja parmesaaniraaste. Jatka paistamista vielä 20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja pinta rapeutunut ja ruskistunut. Minulla meni tähän kyllä enemmän aikaa, ehkä lähemmäs tunti kaiken kaikkiaan.

Kastike lampaalle/karitsalle/tummalle lihalle

1 (125 g) sipuli
1 varsi tuoretta rosmariinia
2 rkl voita
½ tl kardemummaa
½ lihaliemikuutio
2 dl vettä
½-1 rkl maissitärkkelystä
1 prk (120 g) smetanaa
1 rkl Dijon-sinappia
½ tl suolaa
½ tl sokeria
rouhaisu valkopippuria myllystä


Hienonna sipuli ja kuullota se rosmariininoksan kanssa voissa. Mausta kardemummalla, murenna joukkoon liemikuutio. Yhdistä vesi ja maissitärkkelys tasaiseksi seokseksi (mikäli pidät paksummasta kastikkeesta, käytä 1 rkl). Lisää seos pannulle ja kuumenna kiehuvaksi samalla sekoitellen. Lisää loput ainekset, keitä hiljalleen viitisen minuuttia.


Poista rosmariininoksa ja soseuta kastike sauvasekoittimella. Noh, minä mitään rosmariinia pois ottanut, sinne sen surautin sauvasekoittimella kastikkeen joukkoon lisämakua antamaan.


Ruoka oli erittäin hyvää! Ja kastike käy kyllä ihan mille vain tummalle lihalle ja on vielä kaiken lisäksi helppo valmistaa. 



Viininä Espanjasta Riojan alueelta vivahteikas ja kehittynyt Lan Reserva 2011 (linkin takaa vuosikerta 2012, hinta 18,99 €). Rypäleinä Tempranillo ja Mazuelo. Täyteläinen, tanniininen, hapankirsikkainen, boysenmarjainen, nahkainen, kevyen suklainen, tamminen. Täydellinen match karitsalle! Viinilehdeltä neljä tähteä (harmoninen, laadultaan erinomainen). Ja mikäli olet riojalaisten viinien ystävä, kokeile ihmeessä myös Lan Gran Reserva (24,99 €). Täyteläinen, tanniininen, taatelinen, kypsän karhunvatukkainen, kevyen suklainen, hennon vaniljainen, tamminen, rodukas. Tempranillon ja Mazuelon lisäksi Garnachaa. Tälle Viinilehti täräyttää täydet viisi tähteä (tyylikäs huippuviini) ja kehuu edulliseksi ostokseksi. Minulla yksi pullo tätä odottaakin sopivaa, viiden tähden hetkeä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti