sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

Varrashommia


Jo riitti mökillä yksin nysväily! Toukokuun lähestyessä loppuaan ja kaikenmoisten koronan aiheuttamien rajoitusten hivenen hellittäessä, minäkin raotin mökkini ovea. Päätin, että nyt mökille on tervetullut aina yksi ystävä tai pariskunta kerrallaan. Ja jos vieras/vieraita on tulossa, niin sehän tarkoittaa kokkailua. Mökillä grillailua. Muurikalla alusta loppuun.


Koska mökillä on käytössä juomakelvoton kantovesi, niin tapanani on pestä kasvikset valmiiksi jo kotona. Ei tarvitse sitten ostojuomavettä mökillä tähän puuhaan tärvätä. 


Sään suosiessa kokkailu sujui totuttuun tapaan ulkosalla, kauniin järvimaiseman äärellä, korona-aikaan sopivien lisävarusteiden kera.

Jogurttimarinoidut broilerivartaat
Glorian Ruoka&Viini 5/2020
4 annosta

450 g broilerin rintafileitä
3-4 pientä punasipulia
2 paprikaa
1 ruukku korianteria koristeluun

Jogurttimarinadi
200 g turkkilaista jogurttia
1 iso sitruuna
½ tl fenkolisiemeniä murskattuna
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl juustokuminaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä


Leikkaa broilerinfileet varraspaloiksi. Tee marinadi. Kaada jogurtti kulhoon ja purista sitruunasta mehu joukkoon. Murskaa fenkolisiemenet morttelissa ja lisää ne sekä muut mausteet jogurttiin. Sekoita hyvin. Lisää broilerit marinadiin, sekoita, peitä ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään 8 tuntia. 


Kuori ja lohko sipulit ja paloittele paprikat. Valitettavasti pieniä punasipuleita ei löytynyt mistään, mutta leikkasin isosta lohkoja. Käyhän se niinkin. Pujota broilerit, sipulit ja paprikat vartaisiin. 


Grillaa vartaita käännellen, kunnes broileri on kypsää ja kasvikset saaneet väriä. Tähän menee palojen koosta ja grillistä riippuen 10-15 minuuttia. Lisäksi grillailin ikisuosikkejani, broccolinia (varsiparsakaali) ja vihreää parsaa. Hivenen öljyä, sormisuolaa ja mustapippuria mausteeksi.

Vesimeloni-halloumivartaat
Kodin Kuvalehti 11/20.5.2020
4 annosta

1 kg vesimelonia
2 pkt (á 150 g) halloumia

Lipstikkaöljy
1 valkosipulinkynsi
1 dl (10 g) lipstikkaa
½ dl öljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Lisäksi

Minä oikaisin öljyn kanssa ja käytin valmista basilikaöljyä. Kuutioi vesimeloni ja halloumi suht isoiksi paloiksi ja laita palat varrastikkuihin. Halloumin kanssa malttia, sillä se halkeilee ja murtuu välillä vähän hallitsemattomasti. Grillaa vartaita kaikilta sivuilta muutama minuutti ja sivele pintaa reilusti mausteöljyä. Ripottele vartaille sumakkia ennen tarjoilua.

Jälkiruoka valmistui myös muurikalla. Ja on ehkä yksinkertaisin jälkiruoka, mitä tiedän! Kannattaa ehdottomasti kokeilla, maistuu varmasti ihan kaikille.

Suklaa-banaanit grillissä
1 annos

1 banaani
4 palaa suklaalevystä



Tee banaaniin viilto päästä päähän. Tunge suklaat viiltoon. Laita grilliin ja grillaa, kunnes suklaa on sulaa. Sitten vaan lusikoit ja nautit tämän herkun.


Seuraavaan päiväänkin riitti vielä grillattavaksi sekä edellisen illan jämiä että ikiklassikkoa, pekoniin kiedottuja ja juustolla täytettyjä herkkusieniä. Hävikkiä ei päässyt syntymään, vaan kaikki tuli syödyksi!


Olen viettänyt mökillä tänä keväänä todella poikkeuksellisen paljon aikaa. Poikkeusaika siis siinäkin mielessä. Ensimmäinen suurempi urakka on ollut parin vuoden aikana kertyneiden oksien hakettaminen. Haketus on jollain tavoin hiukan meditatiivista puuhaa ja samalla myös palkitsevaa. Heti näkee kättensä jäljen ja risukasojen katoaminen saa aikaan hyvän mielen. Usein olen hakkeen säkittänyt ja lahjoittanut puutarhan hoitoon vihkiytyneille ystävilleni, mutta nyt käytinkin hakkeet itse polkujen tekoon. Tästäkin tuli hyvä mieli.


Törmäsin myös uuteen mökkinaapuriin, vaskitsaan. Olihan isä joskus maininnut, että tällä rannalla vaskitsoja on, mutta tämä oli ensimmäinen tapaamani yksilö nyt jo yli 10 vuoden mökkeilyn aikana. Upea kuparinhohtoinen väri oli tällä kaverilla, joka siis ei ole käärme, vaan jalaton lisko. Tämänkin uuden asian opin! Vaskitsa on hämäräeläin, joka päivisin piilottele kivien tai kuivien lehtien lomassa, ilmeisesti haketusrumballani häiritsin hänen rauhaansa. Hidasliikkeistä liskoa seurailin hyvän tovin ja jollain tavoin iloitsin myös siitä, että tämä uhanalainen ja vaaraton yksilö oli valinnut kodikseen mökkitonttini. 


Sellainen viikonloppu. Kaikin puolin hyvä ja rauhallinen. Hyvää ruokaa, saunaa, keskusteluja ystävän kanssa, hyödyllisiä puuhia ja ennen kaikkea, TäMä MAISEMA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti