sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Päärynäinen sienikeitto

Äitini on aivan yhtä kyllästynyt tähän kotona kökkimiseen mitä minäkin. Siispä kutsuin hänet kylään, syömään ja kierrokselle katsomaan kaupungin valoja. Niin on elämä kutistunut pieniin ympyröihin, että visiitti tänne Riihimäellekin käy ihan elämyksestä!

Mikäli Alkon asiakaslehti Etiketti ei ole sinulle entuudestaan tuttu, niin suosittelen nappaamaan tämän neljästi vuodessa ilmestyvän ilmaislehden myymälästä matkaan mukaan. Viimeisinkin numero on täynnä mielenkiintoista sisältöä viineistä, ravintoloista ja ruuasta. Reseptejä vinkkaan kurkkaamaan myös Alkon nettisivuilta, siellä on mm. valmiita menukokonaisuuksia, joita olen monesti hyödyntänyt inspiraation lähteinä. Toki nettisivuilta löytyy myös Etiketti -lehtien sisällöt, mutta minä olen vähän vanhanaikainen ja tykkään paperiversiosta!


Paahdettu suppilovahverokeitto
Alkon Etiketti -lehti 4/2020
4 annosta

2 rkl voita
2 (200 g) jauhoista perunaa
1 (100 g) sipuli
1 (150 g) päärynä
1 rkl tuoretta rosmariinia
1 l (300 g) suppilovahveroita
2 dl kuohukermaa
4 dl kasvislientä (4 dl vettä + 1 kasvisliemikuutio)
1 dl kuivaa valkoviiniä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

Ripote
1 päärynä
1 rkl tuoretta rosmariinia
1 rkl rypsiöljyä
½ dl kurpitsansiemeniä
½ tl sormisuolaa
½ tl mustapippuria rouhittuna

Sienihullun kaapit pullistelevat kuivattuja sieniä huikean sienivuoden jäljiltä. 300 g tuoreita sieniä on 30 g kuivattuna. Anna kuivattujen sienien liota vedessä ja käytä vesi keittoon kasvisliemen sijaan. Älä laita kaikkea reseptin mukaista nestemäärää kerralla, minä laitoin desin vähemmän, keitosta tuli juuri sopivaa koostumukseltaan.



Mutta mennäänpä nyt järjestyksessä tähän hommaan! Leikkaa kuoritut perunat, sipuli ja päärynä lohkoiksi ja laita ne voideltuun uunivuokaan. Riivi joukkoon rosmariini. Lisää puhdistetut/liotetut suppilovahverot (purista liotetuista vesi pois) ja kerma. Paahda 250 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut hieman väriä.



Kuumenna kattilassa vesi ja valkoviini kiehuvaksi. Kaada uunissa paahdetut  ainekset kattilaan. Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja mustapippurilla.


Valmista ripote. Kuori päärynä ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Riivi rosmariinin lehdet varresta. Kuumenna rypsiöljy paistinpannussa ja lisää päärynä, rosmariini sekä kurpitsansiemenet pannulle. Paista kauniin värisiksi. Mausta ripote sormisuolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Kaada keitto kulhoihin ja koristele annokset ripotteella.



Oi oi oi, olipa herkullista! Paahtaminen ja päärynä toivat keittoon aivan uudenlaista makumaailmaa. Kannattaa ehdottomasti kokeilla.





Pakkasillan kävelykierroksella kävimme katsastamassa talven valoteoksia. Vähän viimetinkaan tämä jäi, kun valot seuraavana päivänä sammutettiin, mutta pääasia tietysti, että ehdittiin paikalle. Lasinpuhaltajapatsaan soisin kyllä olevan valaistuna vakituisestikin. 


Ja laitetaanpä tänne loppuun vielä näin alkuvuoden kevennykseksi otteet laihdutusoppaasta vuodelta 1951. Tämä opus on herättänyt hilpeyttä perheemme parissa, joten tämä ilo kannattanee jakaa!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti