sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Pruuvi: Kaiken maailman bordeauxblendit


Heti kärkeen voin kertoa, että tämä oli yksi haasteellisimmista ja vaikeimmista pruuveista, joissa olen Etiketti-klubin tiimoilta ollut. Kaikki kahdeksan viiniä maistettiin sokkona ja olen niin toivottoman huono etsimään eroavaisuuksia varsinkin silloin, kun viinit ovat kuitenkin melko samanlaisia. Samoja rypäleitä, sama täyteläisyysaste jne. Vaikeaa, mutta mielenkiintoista silti.

Bordeauxblendi on klassinen ja maailmalla erittäin matkittu blendi (=sekoite). Bordeaux´n viinit ovat erittäin harvoin yhden lajikkeen viinejä, vaan yleensä useamman eri rypäleen blendejä. Tämä koskee myös alueen valkoviinejä. Nyt kuitenkin keskityimme vain punaisiin.

Käytännössä aina Merlot on yhtenä osana Bourdeauxblendissä ja sitä viljelläänkin alueella kolme kertaa enemmän, mitä Cabernet Sauvignonia. Jos Cabernet Sauvignon tuo sekoitukseen tanniinia, voimaa, selkärankaa, mustaherukkaa ja muita tummia marjoja sekä nahan ja sikarilaatikon aromeja, niin Merlot´n tehtävä on pehmentää ja pyöristää viiniä runsailla ja hedelmäisillä aromeillaan (sienimäisyyttä, tryffeliä, luumua). Sekoitteessa käytetty Cabernet Franc puolestaan tuo aromimaailmaan mukaan yrttejä, vihreyttä, kukkaa, raakoja ja vegetaarisia aromeja. Cabernet Franc on rypäle, josta ei yleensä tehdä lainkaan lajikeviiniä, vaan se on aina mukana blendeissä. Myös Carmenère- ja Malbec -rypäleitä käytetään, vaikka melko vähän. Nämä tuovat mukanaan hillomaisia ja pehmeän pyöreitä elementtejä. Ja jos halutaan vielä lisää tanniineja, tummaa väriä ja orvokin aromeja, niin se saadaan aikaan pienellä määrällä Petit Verdot -rypälettä.

Ja miksi näin suuri määrä eri rypäleitä? Satokaudet vaihtelevat, joten sekoitteella pyritään eliminoimaan sääolosuhteiden vaikutusta eri lajikkeisiin. Näin ollen myös saman viinin eri vuosikertojen välillä sekoitussuhteet vaihtelevat.

Bordeaux´n viinit voidaan jakaa kahteen klassiseen tyylijajiin. Jako on karkeahko yleistys, sillä ilmaston lämpenemisen myötä eri alueiden erot ovat tasoittuneet. Rotevia, tannniinisia, maanläheisiä ja rustiikkeja viinejä saadaan näiltä alueilta: Médoc, Haut-Médoc, Saint-Éstephe, Graves, Pessac-Léognan ja Pauillac. Ja sitten taas pehmeitä, hedelmäisiä, meheviä ja silkkisiä viinejä: Saint-Julien, Margaux ja Pomerol. On syytä kuitenkin muistaa, että nämäkin viinit ovat nuorina vielä tanniinisia ja saavuttavat pehmeytensä vasta vähän vanhempina.

Vuosikerralla on merkitystä Bordeaux´n alueella, sillä erot voivat olla suuria. Vuodet 1990, 2005, 2009 ja 2010 ovat arvostettuja huippuvuosia ja se näkyy myös hinnossa. Varastointia kestävä viini ei ole tuoreena useinkaan parhaimmillaan, vaan sitä pitä malttaa muutama vuosi kypsytellä kellarissa, jolloin viinin tasapaino ja aromit kehittyvät.

Ja sitten maistelemaan. Eli todellakin ensin maistelimme koko rivistön sokkona, yritimme etsiä eri aromeja, miettiä, että onko kyse oikeasta Bordeaux-viinistä vaiko vastaavanlaisesta sekoitteesta jostain muualta päin maailmaa. Blendauksella viineihin haetaan laajaa aromimaailmaa, joten näin ollen ei ole kovinkaan selkeää niitä yksiselitteisesti erottaa. Totesimme myös hyvin alkumetreillä, että kyse on enemmänkin ruoka- kuin lipittelyviineistä.


Château Sénillac Haut-Medoc 2011 (15,55 €) on täyteläinen, tanniininen, herukkainen, kirsikkainen, hennon yrttinen, mausteinen, hennon vaniljainen. Rypäleinä Cabernet Sauvignon, Merlot ja Cabernet Franc. Omassa suussani viini oli vähän raa'an oloinen, ehkä jopa pistävä. Viini -lehti on antanut tälle kolme tähteä (=laadukas, hyvin tehty ja luonteikas). Tummille liharuuille sekä suurriistalle. Hirviviini siis!


Vasse Felix Cabernet Merlot 2012 (15,89 €) puolestaan saapui Länsi-Australiasta. Täyteläinen, tanniininen, mustaherukkainen, hapankirsikkainen, yrttinen, mausteinen, kevyen tamminen. Kuvauksestaan huolimatta melko kevyen oloinen, varsinkin Aussi-viiniksi. Ensimmäisellä maistelukierroksella pidin, mutta en enää, kun muutkin oli maistettu. Ohikiitävä ihastus, niitähän aina osuu elämässä kohdalle..... Viini -lehti antaa kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty), mutta moittii kalliiksi.


Kalifornialainen Lyeth Meritage 2012 (27,90  €) jo veti meikäläisenkin suupieliä hienoiseen hymyyn. Täyteläinen, tanniininen, hapankirsikkainen, herukkainen, boysenmarjainen (tuntui selkeästi tuoksussa), mausteinen, tamminen (12 kk), tyylikäs, pitkä. Merlot, Cabernet Sauvignon ja Malbec päärypäleinä, mutta mukana myös pienet määrät Cabernet Franc'a ja Petit Verdot'a. Eli kaikki perinteiset Bourdeauxblendirypäleet pullosta löytyivät. Pehmeän ja pyöreän hillomainen viini. Ja hinta ihan siinä rajoilla, että ostaisinko vaiko enkö. Viini ehkä hyötyisi pienestä kypsyttelystä, mutta olisiko minusta siihen? Viini -lehti antaa peräti neljä tähteä (=harmoninen ja laadultaan erinomainen), mutta moittii tätäkin kalliiksi. Täsmäreseptinä grillattua karitsankareeta.


Château Tayac Cuvée Nicolas Margaux 2011(29,90 €) tulee kuuluisalta vasemman rannan alueelta. Täyteläinen, tanniininen, tumman marjainen, herukkainen, luumuinen, hennon kukkainen (Petit Verdot´n tuoma orvokki), mausteinen, tamminen (12 kk). Viini ei mielestäni ollut hyvä, eikä huono. Nuoruudesta johtuen maku oli velä melko marjainen, joten viinin uskotaan paranevan parissa vuodessa. Tammi toi viiniin mukavaa vaniljaisuutta, joka kyllä on mieleeni, mutta hyllyyn tämä jää minun osaltani. Viini -lehdeltä neljä tähteä (=harmoninen ja laadultaan erinomainen) ja moite liian kovasta hinnasta.
Alkon tilausvalikoimasta La Cadran du Château Fombrauge Saint-Emilion 2009 (31,50 €). Erittäin täyteläinen, tanniininen, marjainen, mausteinen, tamminen. Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. Pehmeä, silkkinen, jo täysin juontikunnossa oleva viini hyvältä vuodelta 2009. Tästä viinistä pidin erittäin paljon ja saattasin sillä hemmotella itseäni.


Tilausvalikoiman puolelta oli seuraavakin viini. Château Fourcas Hosten Listrac Medoc 2009 (35 €). Keskitäyteläinen, erittäin tanniininen, marjainen, mausteinen, yrttinen. Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. Hyvä, klassinen, tasapainoinen vasemman rannan viini. Hyvä vuosikerta, jossa on jo aistittavissa kehittymisen mukanaan tuomia aromeita, nahkaisuutta ja tallisuutta. Myös tämä viini oli makuuni.

Libanonilainen Château Musar 2007 (35,70 €) erottui selkeästi muista jo sokkomaisteluvaiheessa. Täyteläinen, keskitanniininen, kypsän karpaloinen, viikunainen, nahkainen, tallinen ja elegantti Alkon tilausvalikoiman viini. Cabernet Sauvignon, Carignan, Cinsault. Hyvin viikunainen ja rusinainen, selkeästi lämpimän alueen tuote. Pidin tästä erityisesti jälkiruokaviinin kanssa tarjotun sinihomejuuston kera. Ja tätä viiniä Viinisiskot ovat maistaneet Lähi-itä -kekkereissään


Viimeinen punaviinimme oli Château Batailley Pauillac 2011 (52,50 €). Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot. Täyteläinen, tanniininen, mustaherukkainen, tumman kirsikkainen, mausteinen, kevyen lyijykynäinen, hennon setrinen. Kouluttajamme mielestä kyseessä on sijoitusviini, jolle noin 10 vuoden kypsyminen on vielä tarpeen. En aio tätä sijoitusta tehdä. En, vaikka Viini -lehti antaa täydet viisi tähteä (=tyylikäs ja luonteikas huippuviini), jonka hinta vastaa laatua ja jota suositellaan varastoitavaksi.


Illan kruunasi lasillinen upeaa jälkiruokaviiniä sinihomejuuston kera. Château d'Arche 2007 (19,78 € 0,375 l). Makea, hapokas, aprikoosinen, hennon hunajainen, jalohomeinen, rodukas. Rypäleinä Sémillon ja Sauvignon. Ihana, taivaallinen. Meditaatioviini sanan varsinaisessa merkityksessä! Ranskalaiset nauttivat tämäntyyppisiä makeita viinejä aperitiivina tai hanhenmaksan kanssa. Tuottajan mielestä viiniä voi nauttia läpi koko aterian. Se nyt tuntuu vähän liian makealta, mutta hyvin viilennettynä sopii varmastikin mereneläville sekä itämaiselle ruualle. Tähän ihanuuteen maistelu oli hyvä päättää! Viini -lehden arvostelijat pitivät tästä myös neljän tähden verran (=harmoninen ja laadultaan erinomainen) ja kehuivat vielä edulliseksi hankinnaksi. 


Millainen viini, millainen ruoka? Tässä listaus, joka auttaa valinnoissa.

sisältä roseeksi jätetty punainen liha ja nuori Bordeaux'n punaviini
grillattu karitsanfilee ja médoc
paahdettu ankanrinta ja saint-emilion
hirvenfilee ja pomerol
sorsapata ja kypsä saint-emilion

Hyvin syksyisiä ja kylmään/pimeään vuodenaikaan sopivia makupareja. Hyvinkin ajankohtaisia näin lokakuussa ja samalla viikolla ilmestynyt Viini -lehtikin (7/2015) oli omistanut jutun Bordeauxblendille maukkaine resepteineen. Karitsankare houkuttelisi.....

*) tuotekuvat Alkon nettisivuilta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti