lauantai 10. lokakuuta 2015

Rapujuhlat ja suuri huijaus


Ystäväporukan viiniklubi tapasi edellisen kerran Hangon retkellä, siitä voit lukea tarinan täältä, klik. Nyt sitten, myöhäisenä syyskuisena lauantaina kokoonnuimme mökkeilemään hyvän ruuan ääreen rapujuhlien merkeissä. Vuoden takaiset rapurallattelut löydät täältä, klik.

Syyskuun viimeinen viikonloppu oli yllättävän lämmin, mutta yö kyllä viileä ja käsittämättömän pimeä! Taskulampuille riitti käyttöä niin sauna- kuin vessapoluillakin. Alkupalat nautimme terassilla, mutta varsinaisen illallisen sekä yöpalan tiiviisti mökin lämmössä.



Heti mökille saavuttuamme saimme lasilliset Kir Royalia sekä alkupaloina tomaatti-vuohenjuusto- ja kesäkurpitsaleipäsiä.

Tomaatti-vuohenjuustoleipäset

leipää
tomaattia
vuohenjuustoa
basilikanlehtiä
mustapippuria
halutessasi oliiviöljyä ja valkosipulia

Viipaloi leipä, tomaatti ja vuohenjuusto. Halutessasi voit lorauttaa leiville muutaman tipan oliiviöljyä ja hieroa leivän pintaa halkaistulla valkosipulinkynnellä. Asettele leivän päälle tomaattiviipale, basilikaa ja vuohenjuustoviipale. Leivän koosta riippuen 1-2 kumpaakin. Rouhaise päälle mustapippuria. Laita 225 asteiseen uuniin muutamaksi minuutiksi niin, että tomaatti vähän lämpiää, leipä rapeutuu ja juusto sulaa.

Kesäkurpitsaleipäset
6 annosta

1 (300 g) kesäkurpitsa
2 valkosipulinkynttä
100 g juustoraastetta (punainen emmental)
1/4 tl mustapippuria
patonkiviipaleita
1 rkl oliiviöljyä

Raasta kesäkurpitsa. Kuori ja hienonna valkosipuli. Sekoita kasvikset, juustoraaste ja pippuri keskenään. Nosta leivät leivinpaperin päälle uunipellille. Pirskota pintaan oliiviöljyä ja levitä päälle kesäkurpitsaseos. Paista 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes kuorrute on saanut hieman väriä. Yhteistuumin totesimme, että kesäkurpitsa kun on melko mieto maultaan, niin se kestäisi tuhdimmankin maustamisen. Eli valkosipulia voi huoleti laittaa enemmän ja juustoraasteen vaihtaa voimakkaampaan. En tiedä, että sopisiko tähän jopa sinihomejuusto? Pitänee kokeilla!

Rapuillallinen

Rapuillallinen aloitettiin alkuruuilla, joita oli tarjolla peräti kaksin kappalein. Ensimmäisenä perinteinen ruotsalainen juustopiiras, johon on käytetty Ruotsin hovin suosimaa Västerbotten -juustoa. Juusto on niin maukasta, että minäkin, joka olen suuri kotimaisen ruuan puolesta puhuja, sorrun aina välillä tähän prinsessojen herkkuun.


Västerbotten -juustopiirakka
www.fazer.fi

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
125 g voita
1 kananmuna

Täyte
3 kananmunaa
300 g raastettua Västerbotten -juustoa
2 dl kuohukermaa
1 dl kevytmaitoa
1 tl suolaa
½ tl jauhettua mustapippuria

Sekoita jauhot ja suola. Nypi voi jauhojen joukkoon, lisää lopuksi kananmuna ja sekoita taikinaa varovasti, ettei se sitkisty. Anna taikinan levätä puolisen tuntia kylmässä. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (24 cm) pohjalle ja pistele siihen haarukalla reikiä. Esipaista 200 asteessa 10-15 minuuttia.

Raasta juusto (tai käytä valmista raastetta). Sekoita täytteen muut ainekset keskenään. Lisää juustoraaste ja sekoita täyte tasaiseksi. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Piirakka on valmis, kun täyte on hyytynyt ja pinta kauniin ja tasaisen ruskea.


Kukkakaali-vuohenjuustokeitto
6 annosta

2 pientä tai 1½ suurta kukkakaalia
1 sipuli
1 kotimainen omena
50 g voita
noin 5 dl maitoa
125 g vuohentuorejuustoa
noin 3 dl kuohukermaa
suolaa
valkopippuria

Pinnalle
1½ dl cashewpähkinöitä
2 kotimaista omenaa
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
10 kpl salvianlehtiä

Leikkaa kukkakaali pieniksi paloiksi, kuori sipuli ja omena. Kuutioi omena ja viipaloi sipuli. Kuullota kasviksia hetki voissa. Kaada maitoa kattilaan niin, että kasvikset lähes peittyvät. Keitä kannen alla pehmeiksi. Lisää juusto ja soseuta keitto. Lisää kerma ja tarkista koostumus. Jos keitto on liian paksua, niin lisää tilkka kermaa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Valmista lisuke. Paahda pähkinät kuivalla pannulla kullanruskeiksi. Kuori omenat ja kuutioi pieniksi. Paista kuutiot öljyssä hieman pehmeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Friteeraa salvianlehdet rapeiksi runsaassa öljyssä paistinpannulla. Valuta lehdet talouspaperin päällä. Yhdistä lisukkeen ainekset ja koristele annokset.

Keiton kanssa oli tarjolla myös pataleipää, jonka perusohjeen löydät täältä, klik.


Ravut oli tänäkin vuonna hankittu ravustuksen maailmanmestarin (oikeasti!) kautta. Kotimaisia täplärapuja, jättikokoisine saksineen ja näin loppukesästä yllättävän kovakuorisina. Ja laitanpa nyt tähän ylös sen, että 10 kpl per daami on liikaa, jos vedetään kaksi alkuruokaa! Muistakaamme siis ensi vuonna, että 6-8 on riittävästi.


Rapujen kanssa tarjolla oli seuraavia lisukkeita:

Chilimajoneesi

2 dl majoneesia
2 rkl chilitahnaa
2 rkl ketsuppia

Yrttikermaviili

1 tlk kermaviiliä
1 rkl sitruunamehua
(2-3 puserrettua valkosipulinkynttä)
noin 1 dl tilli- ja ruohosipulisilppua
suolaa
sokeria
pippuria

Valkosipulijogurtti

2 dl turkkilaista jogurttia
1 valkosipulinkynsi murskattuna
1/3 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä

Kaikki nämä kolme kastiketta valmistetaan samalla tavalla. Sekoitetaan ainekset keskenään ja annetaan makujen tasaantua hetki, mielellään viileässä.




Äyriäisallergisella jäsenellämme oli oma tapaslautasensa.


Rapujen kanssa maistoimme kolme erilaista valkoviiniä. Villa Maria Wairau Valley Sauvignon Blanc Reserve 2013 (20,50 €). Kuiva, erittäin hapokas, kypsän sitruksinen, tomaatinlehtinen, karviaismainen, yrttinen, runsas ja pitkä uusiseelantilainen Malborough´n alueelta. Viini -lehti on antanut tälle täydet viisi tähteä (=tyylikäs huippuviini, edullinen ostos), joten jos pidät uuden maailman sauvignon blanceista, niin kipi kipi ostoksille.

Jamek Jochinger Berg Riesling Federspiel 2014 (16,90 €) tuli puolestaan Itävallasta. Kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, kevyen aprikoosinen, hennon yrttinen ja mineraalinen viini tulee Wachaun alueelta, joka on Itävallan tunnetuin ja jossa viiniä on valmistettu tiettävästi jo 800-luvulta alkaen. Viini -lehden arvioitsijat antavat juomalle neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen) ja suosittelevat myös kellarointia, sillä vaikka viini on valmis juotavaksi, on siinä myös kehittymispotentiaalia.

Brocard Chablis Sainte Claire Organic 2014 (19,90 €) Ranskan Bourgognesta. Kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, kevyen keltaluumuinen, voinen, hennon paahteinen, mineraalinen ja rodukas luomutuote. Tämä oli oma suosikkini näiden kolmen joukosta. Viini -lehti ei ole aivan samoilla linjoilla kanssani antaen vain kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty, kuitenkin) ja moittien kalliiksi.

Ja se suuri jymäytys. Huijaus suorastaan. Se liittyi snapseihin, sillä pitäähän rapujen kanssa kumota snapsi jos toinenkin. Tästä olimme olleet hivenen eri mieltä, sillä osa vastusti ja osa kannatti. Tein sitten emännälle etukäteen ehdotuksen, johon hän tarttui.....

Inkivääri-sitruunatillisnapsi
6 annosta

2 rkl raastettua inkivääriä
½ sitruunan kuori kuorijalla säikeiksi kuorittuna
1 dl tuorepuristettua sitruunamehua
1 dl vettä
3 oksaa vahvaa tilliä
1½ rkl tomusokeria (tai maun mukaan)

Sokeria lukuunottamatta sekoita kaikki ainekset kannuun ja laita yön yli jääkaappiin tekeytymään. Siivilöi ja mausta tomusokerilla. Pullota ja pakasta puoli tuntia, tarjoile jääkylmänä.

Snapsimme sai kovasti kehuja, että onpa hyvää, kerrankin snapsi, jonka voi ottaa irvistämättä. Toista kierrosta tarjottaessa osa kieltäytyi, että ei uskalla ottaa enempää, kun on niin hyvää, eikä alkoholi maistu lainkaan. No, siinä vaiheessa jo pokka petti ja tunnustimme, että eipä ihme, kun ei maistu, kun ei sitä ole lainkaan! Siis meni niin täydestä ja kaikki ottivat toisen kierroksen.....


Marjatrifle
6 annosta

6 ohutta viipaletta kääretorttua (valmista tai itse tehtyä)
n ½ dl omenatäysmehua tai mansikkalikööriä kostutukseen
6 dl (300 g) mansikoita, vadelmia, mustikoita, viinimarjoja
2 rkl sokeria
1 prk (500 g) vaniljakastiketta (Valio Vanilla, kun kerran Valion ohjeesta on kyse)
2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria

Koristeeksi
30 g taloussuklaata
1 rkl tomusokeria

Tämä on siis alkuperäinen, jota oli hivenen sovellettu. En vaan tarkalleen muista, että miten! Mutta haitanneeko tuo?

Laita kunkin annoslasin pohjalle viipale kääretorttua. Kostuta viipaleet. Lohko mansikat ja jaa laseihin 2/3 osaa marjoista. Jos on kovin happamia marjoja, ripottele sokeria päälle. Kaada päälle vaniljakastike. Vaahdota kerma, makeuta sokerilla. Lusikoi laseihin ja laita loput marjat kaiken päälle. Koristele annokset suklaalastuilla ja siivilöi päälle hivenen tomusokeria.


Jälkiruualle oli toki myös oma juomansa. Araldica Brachetto d'Acqui Dolce (11,99 €) Italiasta. Makea, keskihapokas, vadelmainen, kirsikkainen, mansikkahilloinen ja ruusuinen kuohuviini. Viini -lehti antaa vaatimattomat kaksi tähteä (=sopusuhtainen kokonaisuus) ja suosittelee marjaisille jälkiruuille tai ihan seurusteluun makean ystäville.

Yöpala


Pestomarinoidut makkara-halloumivartaat
Yhteishyvä
5 annosta

1 pkt (400 g) grillimakkaraa
1 pkt (200 g) halloumijuustoa

Pestomarinadi
1 ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi
½ dl oliiviöljyä


Vartaita varten olin emännän pyynnöstä hakenut Stockmannin Herkusta valikoiman raaseporilaisen West Charkin mausteisia makkaroita. Hyviä olivat kaikki, mikään ei noussut erityiseksi suosikiksi. Kannattaa maistaa!

Valmista marinadi. Hurauta vaikka sauvasekoittimella tai monitoimikoneella ainekset soseeksi. Paloittele makkarat ja kuutioi juusto. Pujota makkaraa ja juustoa varrastikkuihin (jos käytät puisia, niin muista liottaa niitä ensin vedessä, metalliset tikut puolestaan öljytään). Grillaa vartaat kuumassa grillissä käännellen. Sivele pinnoille pestomarinadia.

Fenkolicoleslaw
4 annosta

1 (200 g) fenkoli
200 g kaalia
2 (200 g) porkkanaa
1 tlk (200 g) kermaviiliä
1½ rkl sinappia
1 rkl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus sokeria

Leikkaa fenkolista ja kaalista pois kanta ja tarvittaessa myös uloin osa kuorta. Leikkaa molemmat ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Sekoita mausteet kermaviiliin ja siten saatu kastike kasvisten joukkoon. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoamista.


Minun tehtäväni oli tuoda viini makkaravartaille. Väittäisin siinä onnistuneeni, ainakin löysin itselleni uuden suosikkiviinin, vaikka kuvaus onkin epäilyttävän marjainen. Château de Fesles Cabernet Franc La Chapelle Vieilles Vignes 2013 (13,54 €). Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, kevyen vadelmainen, paprikainen, mausteinen ja hennon lyijykynäinen viini Ranskan Loiresta. Viini -lehdeltä kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty).


Myös toinen illan aikana maisteltu punaviini löytyi minun retkilaukustani. Cecilia Beretta Valpolicella Superiore Ripasso 2013 (14,99 €), viini, johon tutustuin Etiketti-klubin Vivahteikas Veneto -pruuvissa. Tarkemman kuvauksen viinistä löydät Veneto -jutustani, klik.

Aamiainen


Aamiainen ei todellakaan ollut mikään perussunnuntaiaamiainen, vaan todellinen brunssi moninaisine herkkuineen.


Raejuustomunakas
1 annos

3 munaa
½ prk rasvatonta raejuustoa
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
yrttejä

Riko munat kulhoon, vatkaa rakenne rikki, lisää raejuusto ja suola. Lämmitä pannulla vähän öljyä ja paista munakas. Pienellä pannulla tulee paksumpi munakas, joka paistetaan molemmin puolin, mutta isolla pannulla voi ohuemman paistaa vain toiselta puolelta. Viimeistele mustapippurilla ja yrteillä.


Täytetyt avokadot
4 annosta

2 avokadoa
½ limetin mehu
4 kananmunaa
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 dl tuoretta ruohosipulia

Lämmitä uuni 250 asteiseksi. Puolita avokadot, poista kivi ja kaavi noin ruokalusikallinen sisusta pois. Purista puolikkaille limen mehua ja laita ne uunipellille tai pieneen vuokaan. Riko kuhunkin puolikkaaseen kananmuna. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kypsennä uunissa 5-8 minuuttia, kunne valkuaiset ovat hyytyneet. Keltuaiset saavat jäädaä valuviksi. Koristele ruohosipulilla.



Munakoisotahna
Glorian Ruoka&Viini 6/2015
4 annosta

1 munakoiso
1 rkl oliiviöljyä
1 tl juustokuminaa
1/4 tl neilikkaa
2 rkl minttua hienonnettuna
2 rkl korianteria hienonnettuna
1 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä

Leikkaa munakoiso veitsellä noin sentin kuutioiksi. Paahda kuutioita kuumalla pannulla ilman rasvaa noin 5 minuuttia. Laske lämpöä hieman ja lisää oliiviöljy, juustokumina ja neilikka. Kuullota pari minuuttia, anna jäähtyä. Soseuta jäähtynyt munakoiso, lisää hienonnetut yrtit, jogurtti, mehu ja mausteet munakoisososeeseen. Tahna nautittiin fenkolileivän päällä, siihen vielä viipale vuohenjuustoa ja hieman minttua koristeeksi.

Fenkolileipä
Glorian Ruoka&Viini 7/2014
2 leipää

½ dl laktoositonta maitojuomaa
25 g 
5 kananmunaa
3/4 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl fenkolinsiemeniä
5-6 dl vehnäjauhoja
300 g (juu, oikeasti!) huoneenlämpöistä laktoositonta voita
1 kananmunanvalkuainen voiteluun

Lisäksi
1 rkl sormisuolaa
1 rkl fenkolinsiemeniä

En tiedä, mikä idea näissä laktoosittomissa aineksissa oli, vai oliko lainkaan. Ehkä samanlaista tulee ihan normituotteillakin. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää kananmunat, sokeri ja suola sekä fenkolinsiemenet ja puolet jauhoista. Vaivaa taikina tasaiseksi ja lisää loput jauhot. Sekoita pehmeäksi taikinaksi.

Kuutioi voi pieniksi palasiksi. Lisää voi pienissä erissä taikinaan sähkövatkaimella voimakkaasti vatkaten. Kohota taikinaa huoneenlämmössä liinan alla tunti. Puserra taikinasta ilmakuplat pois ja jaa taikina kahteen pieneen (3-5 dl) leipävuokaan. Jätä 1/4 kohoamisvaraa. Peitä liinalla ja kohota tunti.

Voitele leipien pinnat valkuaisella, ripottele päälle sormisuolaa ja fenkolinsiemeniä. Paista 180 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes leivät ovat kauniin värisiä. Leivästä tuli jännän kakkumainen. Se näytti aivan kuivakakulta, mutta maistui fenkolileivältä :) Munakoisotahna ja vuohenjuusto sopivat päälle mainiosti.

Cantaloupe-shotti
Glorian Ruoka&Viini 3/2015
1 litra

1,3 kg cantaloupe-melonia
10 g tuoretta inkivääriä
1 limetti
1 dl vettä
ripaus cayennepippuria
1/4 tl suolaa

Poista melonista siemenet. Lohko ja kuori se. Kuori ja silppua inkivääri. Purista limetistä mehu. Laita ainekset omina erinään tehosekoittimeen ja hurauta sileäksi juomaksi.

Kesäkurpitsashotti
Glorian Ruoka&Viini 3/2015
1 litra

500 g kesäkurpitsaa
200 g fenkolia
2 appelsiinia
2 rasiaa (á 70 g) tuoretta pinaattia
2 tl fenkolinsiemeniä
½ tl sokeria
½ tl suolaa

Lohko kurpitsa ja fenkoli. Purista appelsiineista mehut. Laita ainekset omina erinään tehosekoittimeen ja hurauta sileäksi juomaksi.

Ja pitäähän myös aamiaisella ja erityisesti brunssilla olla myös jälkiruoka. Tottakai!

Jogurttivaahto, inkivääriomenat ja murokeksimuru
Glorian Ruoka&Viini 7/2014
4 annosta

2 dl kuohukermaa
4 rkl sokeria
2 dl kyytönmaitojogurttia (Armas)
2 dl vuohenmaitojogurttia

Inkivääriomenat
2 hapokasta omenaa (valkea kuulas tai Granny Smith)
1 cm pala inkivääriä
1 dl sokeria
1 dl vettä

Ensinnäkin on sanottava, että kyytönmaitojogurttia ei löytynyt, ei sitten mistään. Autoin ainesten etsinnässä ja vuohenmaitojogurtti löytyi Stockmannin Herkusta. Kyytönmaitojogurtti vaihdettiin turkkilaiseen jogurttiin.

Vatkaa kerma ja sokeri paksuhkoksi vaahdoksi. Yhdistä jogurtit ja nostele vaahto lastalla joukkoon. Jaa jogurttivaahto annoslaseihin, peitä kelmulla ja laita kylmään 20-60 minuutiksi. Tee sillä aikaa murokeksimurut (ohje myöhemmin).

Kuori ja raasta inkivääri. Kiehauta sokeri ja vesi kattilassa. Lisää inkivääriraaste. Jäähdytä. Kuori ja paloittele omenat. Pyöritä palat inkiväärisokeriliemessä ja lusikoi omenat jogurttivaahdon päälle. Viimeistele annokset murokeksimuruilla.

Murokeksimuru
Glorian Ruoka&Viini 7/2014
3 dl

3 dl bran flakes -muroja tai jotain vastaavia
1 kananmuna
2 rkl sokeria
1 rkl kanelijauhetta
1/4 tl leivinjauhetta

Rouhi murot tehosekoittimessa melko karkeaksi jauheeksi. Kaada rouhe kulhoon, lisää muut aineet ja sekoita. Taputtele seos tasaiseksi uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia tai kunnes keksi on kypsää. Jäähdytä, murenna ja tarjoa jälkiruokien kanssa.

Tämä jälkiruoka todella kruunasi sekä aamiaisbrunssimme että koko mökkiretken. Lämmin suositus!

Loppuun vielä kuvakavalkadia kattauksista ja maisemista. Näistä fiiliksistä ja resepteistä (20 kpl!!!!) ammentaa vielä pitkään!












2 kommenttia: