sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Perjantaipiirakka ja punkku

Viikko oli ollut töissä kiireinen ja tein pitkää päivää. Joka ikinen ilta tein ruuaksi kahden munan munakkaan. Hyväähän se on, lehtikaalia ja hyviä mausteita sekaan, mutta kieltämättä jo vähän puudutti. Haaveilin perjantaista, punaviinistä ja kokkailusta. Ja sitten se perjantai tuli.....


Lehtikaali-riistapiiras
Koti & Keittiö 10/2105

400 g pakastettua piirastaikinaa

Täyte 
200 g poron tai hirven jauhelihaa
1 pkt (170 g) pekonia
öljyä
suolaa
ripaus jauhettua maustepippuria
2 valkosipulinkynttä
200 g lehtikaalia
1 nippu kevätsipulia tai 1 ruukku ruohosipulia
100 g savuporoa
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
2 dl ruokakermaa
200 g kermaviiliä
2 munaa

Ei ollut poroa, eikä ollut hirveä, mutta karitsaa löytyi pakkasesta. Sillä lähdin liikkeelle. Taikina suli matkalla Helsingistä kotiin, joten ei tarvinnut erikseen mitään sulattamista, vaan suoraan painelin taikinan piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.


Hienonna pekoni ja ruskista se jauhelihan kanssa pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla, levitä piiraspohjalle. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet (tuplasin määrän), suikaloi lehtikaali ja hienonna kevätsipuli/ruohosipuli. Kuullota valkosipulia pannulla öljyssä hetki, lisää lehtikaali ja sipuli. Paista hetki, kunnes lehtikaali hieman pehmenee. Ripottele seos piirasvuokaan. Käytin lehtikaalia 120 g pussillisen ja se oli aivan riittävä määrä. Oikeastaan en ihan ymmärrä, miten olisin saanut piirakkaan uppoamaan 200 grammaa.....


Kuutioi savuporo ja ripottele se sekä timjamisilppu muiden täytteiden päälle.


Sekoita kerma, kermaviili ja munat keskenään, kaada piirasvuokaan.


Paista piirasta uunissa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja piiras saanut hieman väriä. Pohjataikinan kanssa oli vähän ongelmia, mielestäni se jäi aavistuksen raa'aksi. Mutta hyvää tuli ja sehän se on pääasia!


Perjantain punaviinini tuli Libanonista ja vinkin siihen sain Viini -lehden viikottaisesta Viinivinkki-uutiskirjeestä. Se kannattaa ehdottomasti tilata! Saat tietoa mielenkiintoisista viineistä ja vielä vinkkiin sopivan reseptinkin. Tilauksen voit tehdä täältä, klik.

Domaine Wardy Les Terroirs 2012 (11,50 €) on täyteläinen, keskitanniininen, karpalohilloinen, hapankirsikkainen, kevyen viikunainen, mausteinen ja lämmin. Aivan täydellinen viini viileään lokakuiseen iltaan takkatulen äärelle. Viini-lehti on luonnollisestikin antanut suosittelemalleen juomalle komeat neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen ja vielä edullinenkin). Kotikaupungin Alkon normaalivalikoimaan tämä ei kuulu, mutta ehkäpä joutuu tekemään pienen tilauksen.....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti