sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Pruuvi: Joulunajan viinit


Joulukuun kunniaksi menimme siskon kanssa Etiketti-klubin Joulunajan viinit-iltaan. Aika pitkälti saman tyylistä settiä vuodesta toiseen, mutta aina myös jotain uutta. Vuoden takainen pruuvi löytyy täältä, klik. Jouluviinitastingin viinit ovat usein myös hivenen laadukkaampia ja hivenen arvokkaampia, mitä muissa tastingeissa. Tietenkin joulu on yksi vuoden suurimmista juhlista, jota halutaan korostaa myös viinivalinnoilla, mutta näistä löytyy ehkä hyviä vaihtoehtoja lahjaviineiksikin.

Perinteiset jouluruuat ovat kovinkin haasteellisia viinien suhteen. Et mene vikaan, jos ihan alkuun tarjoat siideriä, raikasta olutta tai samppanjaa. Huippuviinit kannattaa ehdottomasti säästä vasta juustoille tai ihan pelkkään nautiskeluun ilman ruokia. Mikäli haluat joulupöytään vain yhden juoman läpi koko aterian, niin silloin varma valinta on samppanja tai alsacelainen cremant. Tai laadukas cava Espanjasta. Myös laadukkaat  Uuden-Seelannin kuohuvat toimivat.


Tervetulojuomana hyvän hinta-laatusuhteen omaava suht uusi samppanja, André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Brut (29,90 €). Kuten nimikin sanoo, valkoista punaisesta (Blanc de Noirs), 100% Pinot Noir. Käytetty vain rypäleiden mehu, ei väriä tuovaa kuorikosketusta. 20% tammitettu, mikä tuo viiniin syvyyttä ja paahteisuutta. Erittäin kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, omenainen, mineraalinen, hennon paahteinen, runsas. Clouet´n perheyrityksellä on 9 hehtaaria viiniviljelyksiä ja tuotanto on 300.000 pulloa vuodessa. Juoma on ollut hyvin kehuttu ja Viini -lehtikin antaa neljä tähteä (harmoninen ja laadultaan erinomainen). Koristeellisen pullonsa vuoksi myös erinomainen lahja, vaikkapa näin jouluna.


Jouluun kuuluu runsas alkupalapöytä, jossa on usein tarjolla graavikaloja, savukaloja, sillejä ja silakoita, mätiä, maksa- ja lihapateeta sekä rosollia. Näille lähdimme seuraavaksi etsimään juomaparia lähinnä valkoviinien puolelta. Silakoille ja silleille paras valinta on lager-olut, siideri tai se jo alkuun mainittu varma valinta eli kuohuviini. Etikkainen rosolli on myös melko vaikea ja jos sille viiniä haluaa, niin kevyttä punaviiniä voi kokeilla.


Gran Vinum Albariño (19,89 €) Espanjasta kaadettiin ensimmäiseen lasiin. Kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, kevyen yrttinen, mineraalinen, aromikas. Hillitty viini, pitkä jälkimaku. Sopii niin graavi- kuin savukalallekin, ja myös mäti on hyvä kaveri tälle. Alkuun en pitänyt tästä lainkaan, kirjoitin muistiinpanoihini, että liian kallis, en osta. Enää en ole aivan varma asiasta. Tämä viini hyötyy dekantoinnista, sillä viini selkeästi parani lasissa. Viini-lehden mielestä tämä on neljän tähden (harmoninen, laadultaan erinomainen) arvoinen monikäyttöinen kala- ja äyriäisviini.


Ja ellei tästä seuraavasta viinistä löydä tammiaromeita, niin aistit ovat todennäköisesti tyystin menettäneet toimintakykynsä. Tammea tuli todellakin aivan tuutin täydeltä! Saint Clair Pioneer Block Sawcut Chardonnay (21,80 €) Uudesta- Seelannista. Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, sitruksinen, mausteinen, kermainen, tamminen, paahteinen. Käsinpoimitut rypäleet. Bourgogne-klooni. Ranskalaiset tammitynnyrit, joista 40% uusia. Täyteläisyyttä, kermaisuutta, ylikypsää hedelmää, lämmin jälkimaku. Ihan kaikkea mahdollista ja paljon! Tämä hieno ruokaviini saattaisi sopia kinkulle, kuten myös tammitetut Chenin Blancit. Maksa- ja lihapateet, kuten myös hanhenmaksa mainittiin. Viini -lehti antaa myös tälle hyvät neljä tähteä (harmoninen ja laadultaan erinomainen) sekä suosittelee sitä kaveriksi paistetulle tai grillatulle vaalealle lihalle. Viini-lehti on myös antanut tähän mainiolta kuulostavan täsmäreseptin, Parma-broileria ja pinaattia. Nam, pitääkin joskus kokeilla. Tiesitkö muuten, että tammitettu Chardonnay on yhä edelleen maailman suosituin viinityyli?


Kolmas eli viimeinen valkoviini olikin sitten jo moneen kertaan, monessa eri pruuvissa, vähän jo kyllästymiseen saakka maistettu yhdysvaltalainen Kungfu Girl Riesling (14,98 €). Viini, joka on aiheuttanut ainakin minulla hyvin ristiriitaisia tuntemuksia.......Puolikuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, päärynäinen, kevyen kukkainen, hennon mausteinen. Kukkaisuus ja parfyymisuus nousivat selkeästi esille. Vaikka sokeria on niinkin paljon kuin 14 g litrassa, niin hapot (6,6 g/l) tasoittavat niin, että viini ei tunnu makealta. Viini -lehti on tätä juomaa hehkuttanut mielestäni jo aivan alusta saakka, joten eipä ole ihme, että sieltä tärskähtää hienot neljä tähteä (harmoninen ja laadultaan erinomainen) sekä lisämaininta edullisesta ostoksesta. Pikku hiljaa minäkin alan tämän viinin suhteen muuttumaan myötämieliseksi...... hyvin viilennettynä ja ruuan kera, erityisesti vähän itämaistyyppisen kanssa. Joulua ja joululahjoja ajatellen kouluttajamme kertoi, että mikäli et ole aivan varma lahjansaajan mieltymyksistä, niin puolikuiva viini on turvallinen valinta. Tätäpä en ollut koskaan tullut ajatelleeksikaan!


Alkupalojen jälkeen siirrymme jouluisiin pääruokiin. Ja sieltähän löytyy monenmoista aina siitä perinteisestä kinkusta perinteisine lisukkeineen aina riistaan ja joulumakkaroihin asti. Kinkulle ja kalkkunalle löydät juomaparin keskitäyteläisistä, ei-tanniinisista punaviineistä. Vaikkapa Chianti Classicot, Sangioveset. Riistan kypsyysaste on se ratkaiseva tekijä sen suhteen, että kuinka tanniinisen viinin valitset. Mitä roseempi liha on, sitä tanniinisemman viinin se vaatii. Mikäli pöydästäsi löytyy joulumakkaroita, varaa niille vehnäolutta, näin meille vinkattiin! Lipeäkala ja jouluhauki hoituvat ymmärrettävästi valkoviinillä. Jouluumme kuuluvat makeat ja etikkaiset lisukkeet vaikeuttavat kaikkia näitä edellä mainittuja valintoja. Etikkaisuus kun suoraan sanottuna tuhoaa laadukkaan viinin! Oluella, siiderillä tai kuohuviinillä ylität tämän karikon :)


Ja sitten maistelemaan punaisia vaihtoehtoja. Gabriel Meffre Châteauneuf du Pape Inné (26,90 €) Etelä-Rhônesta, Ranskasta. Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvèdre -sekoite. Täyteläinen, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, karpalohilloinen, kevyen luumuinen, hennon kukkainen, mausteinen, tasapainoinen. Luomutuote vain 1,5 hehtaarin palstoilta Châteauneuf-du-Papen -laatuviinialueelta. Viini on luonnehdittu täyteläiseksi, mutta ei ainakaan vielä sitä ole. Tanniinisuus on läsnä ja viini varmasti paranee kypsyessään, sillä tuottaja lupaa säilyvyyttä kuitenkin 10 vuotta vuosikerrasta. Hivenen hinnakas perjantaipulloksi, mutta lahjaksi varsin oiva. Pullossa on kaunis kohokuvio etiketin yläpuolella, näkyy kuvassakin hyvin. Viini -lehti antaa neljä tähteä (harmoninen ja laadultaan erinomainen), mutta moittii samalla kalliiksi. Tummat lihat ja riista mediumkypsinä. Ei siis kinkulle!


Seuraava punaviini tuli Etelä-Afrikasta. Portugalilaisesta Touriga Nacional -rypäleestä valmistettu De Krans Touriga Nacional (14,99 €). Täyteläinen, tanniininen, tummakirsikkainen, karhunvatukkainen, mausteinen, tamminen, runsas. Kaunis pullo, mutta vähän pettymys sisällön suhteen. En oikein osaa mitään muuta tästä sanoa. Viini -lehti antaa kolme tähteä (sopusuhtainen kokonaisuus), mutta moittii liian kalliiksi. Mielenkiintoinen tieto oli se, että tuottaja toimii alueella, jolla viljellään erityisesti portugalilaisia lajikkeita ja niistä myös valmistetaan portviinin, sherryn ja madeiran tyylisiä väkeviä viinejä. Niitä vaan ei saa tuoda Eurooppaan, koska alkuperäluokitus suojaa Portugalia.


Viimeinen punaviini oli suosikkini. Montes Alpha Cabernet Sauvignon (16,99 €) Chilestä. Erittäin täyteläinen, tanniininen, mustaherukkainen, kevyen suklainen, mausteinen, tamminen, runsas, pitkä. Suklaa nousi esiin todella selkeästi, samoin paprikan ja sikarilaatikon aromit olivat tunnistettavissa. 12 kk ranskalaisessa tammessa maistuu ja tuoksuu. Moniulotteinen, Bourgogne-tyylinen ehdottomasti lahjaviiniksi sopiva. Valmis nyt, mutta säilyvyyttä 3-5 vuotta vuosikerrasta. Ja unohda kinkku, mutta jos pöydästä löytyy riistaa tai aterian jälkeen juustoja, niin sitten tämä juoma on paikallaan. Tai ihan ilman ruokaa fiilistelyyn...... Viini -lehti on kanssani samoilla linjoilla antaessaan neljä tähteä (harmoninen, laadultaan erinomainen) ja kommentoidessaan, että kokonaisuus on lämminhenkinen ja viini jättää pitkään suussa viipyvän nielua lämmittävän savuisen muhevan jälkivaikutelman. Just näin!


Ja aivan kuten aterian päättää jälkiruoka, niin pruuvikin päätettiin makealla viinillä. Dr. Hermann Erdener Treppchen Riesling Kabinett (14,90 €) Saksan Moselista. Makea, hapokas, kypsän hedelmäinen, aprikoosinen, sitruksinen, hennon petrolinen, yrttinen, kevyen mineraalinen, aromikas. Käsin poimitut rypäleet. Hillitty, tyylikäs herkku vaniljavoittoisille jälkiruuille sekä juustoille. Merkillepantavaa on, että ei Alko, eikä Viini-lehtikään suosittele tätä jälkiruuille, vaan paremminkin pitää tätä kala- ja äyriäisruuille sekä itämaisille mauille sopivana. Hmmm...... Pitääpä kokeilla avarakatseisesti! Pidin tästä kuitenkin kovasti. Ja Viini-lehtikin piti kolmen tähden (laadukas ja hyvin tehty) edestä.

Ja koska jouluisin on tapana vetää ruokaöverit, niin se meininkihän jatkuu myös jälkiruokien puolella. Suklaata, pähkinöitä, pipareita, juustoja, kakkuja, torttuja jne ihan loppumattomiin! Suklaisille jälkiruuille sopii portviini, madeira, marsala tai makea sherry. Tuoreille marjoille, kuivatuille hedelmille edellä mainittu makea riesling tai sitten Tokajit. Mikäli jälkiruokasi tulee pakastimesta (jäätelö, granita) on makea ja kupliva Gancia Asti oikea valinta, jopa kastikkeena. Villiltä kuulostava oli myös kouluttajamme antama vinkki, että sitrusjäätelölle lisätään pienen pieni (½ tl) tilkka giniä!

JOULUA KOHTI!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti