maanantai 1. joulukuuta 2014

Farangin lumossa


Vietimme työpaikalla syntymäpäiviä ja toimistolla nautitun samppanjan jälkeen lähdimme porukalla päivänsankarin toiveen mukaisesti Farangiin illalliselle.


Farang on huippukokkikaksikko Tomi Björckin ja Matti Wikbergin ensimmäinen (2009 avattu) ja ehkäpä myös eniten kiitosta niittänyt ravintola. Myöhemmin kaksikko on avannut Helsinkiin kolme muuta ravintolaa (Gaijin, Boulevard Social ja Bronda) ja myösTukholma on saanut oman Faranginsa.

Farang on yhä erittäin suosittu ravintola ja kun reilu viikkoa ennen h-hetkeä pöytää varasimme, niin saimme viimeisen vapaan pöydän. Ravintola jakautuu kahteen saliin ja jos vain mahdollista, koita saada pöytä saleista pienempään, klubiin, joka on pääsalia tunnelmallisempi, intiimimpi sekä väritykseltään tummempi. Me siinä onnistuimme, vaikka pöytää varatessa toiveemme toteutumisesta ei takeita ollutkaan.


Farang on  moderni kaakkois-aasialainen ravintola ja kun noin puolelle seurueestamme sekä ruoka että ravintola olivat entuudestaa tuntemattomia, valitsimme maistelumenun. Farangin maistelumenu (62 €) antaa kattavan käsityksen siitä, mistä tässä ravintolassa on kyse. Menun kylkeen otimme viinipaketin (42 €) suositusviineistä. Ja mikä aina ei ole itsestään selvää, niin täällä viinipaketin saa myös puolikkaina annoksina.


Alkudrinkkinä Farang Bellini, vadelmaa, omenaa, litsiä, cavaa (11 €). Suosittelun arvoinen cocktail on myös Lady Boi, inkivääriä, limeä, minttua, litsiä, inkivääriolutta. Tätä niin moni on kehunut, että ehkä se joskus on maistettava! Mutta nyt nautimme sekä väriltään että maultaan ihastuttaneet Bellinit.


Sitten ruuan pariin. Ruuat tulevat nyt kuvina siinä samassa järjestyksessä, missä ne nautimmekin. Ravintolan ideologiaan kuuluu ruuan jakaminen eli et saa omaa annosta, vaan ruoka tuodaan vadeilla pöytään ja se sitten sulassa sovussa jaetaan. Läpi aterian lisukkeena tarjottiin thai jasmiiniriisiä.
Cha plu -lehteä ja savustettua taimenta, paahdettua maapähkinää, taimenen mätiä. Annos syödään sormin, lehdestä tehdään käärö, joka sitten parhain päin taiteillaan suuhun.


Hamachi sashimi "Vietnam", aasialaisia yrttejä, mustariisietikkadressing.Pehmeäkuorista taskurapua, vihreää mangoa, minttua, karamellisoitua pähkinää, vihreä nahm jim. Tämä annos teki minuun suuren vaikutuksen ensimmäisellä Farang-visiitilläni. Että on rapu, jonka voit syödä tuosta noin vaan aivan kokonaan! Ja jos joku pelkää, että täällä ruoka on aivan liian tulista, niin huoli on aiheeton. Itse olen todella arka kaikelle tuliselle ja ainoastaan tässä lisuke oli sitä vähäisessä määrin eli toisten mielestä ei lainkaan.....
Rapeaa possua, palmusokerikaramellia eli haudutettua, rapeaksi paistettua possua, karamellia, riisiviinietikkaa. Tästä karkkipossusta Farang kai parhaiten tunnetaan! Läskikin maistuu hyvältä, kun se on upotettu karkkiin...... Siis erinomainen annos ja hyvin samantyyppisen olen syönyt myös Taste of Helsinki -tapahtumassa Farangin kojulla.


Thai-roti leipää, rendang currya. Ja tässä kohdin pyysimme tarjoilijaa vaihtamaan ruokalautaset, ettei kaikki loputkin annokset maistu karkilta......
Morning Glory, rapeaa "Suola&Pippuri" tofua eli vesikrassia, paksoita, rapeakuoriseksi paistettua silken tofua. Omasta mielestäni tämä oli koko setin heikoin lenkki. Tofu ei ollut mitenkään ihmeellistä, eikä kuori varsinkaan ollut rapeaa. Sallittakoon tämä notkahdus.


Black Angus -härkää "Red curry - seremban" eli pitkään haudutettua härkää, aromaattinen punainen curryliemi, thaimunakoisoa, vihreää pitkäpapua, riisinuudelia, minttua. Tässä vaiheessa oli jo havaittavissa pientä uupumusta ja vatsojen täyttymistä, ehkä siksi tästä kuitenkin herkullisesta annoksesta ei enää oikein osannut iloita. Ei edes annoskuvaa tullut otettua!


Tämän kuuden ruokalajin iloittelun päätti seitsemäntenä "Hola Hola 14" thaityyliin marinoituja hedelmiä, sokerihernettä, vanilja-kookoskermalientä, persikka-punaherukkasorbettia. Siinä syödessä mietimme, että eipä vaan kenellekään meistä ole tullut mieleen laittaa jälkiruokaan sokerihernettä.....

Viinipakettiin kuuluivat seuraavat viinit:

 • Feinherb Riesling 2012, J. Baumer, Rheingau, Saksa, 16 cl kolmelle ensimmäiselle ruualle
 • Munfrida Dolcetto d'Alba 2012, Piemonte, Italia, 24 cl kolmelle seuraavalle
 • Piero Gatti Moscato d'Asti 2013, Azienda Agricola Piero Gatti, Piemonte, Italia, 8 cl jälkiruualle
Viinit sopivat erinomaiset ruuille. Hivenen huvittavaa oli, miten tarmokkaasti tarjoilijamme yritti myydä meille laadukkaampaa (=kalliimpaa) sommelier -pakettia. Hän ei siis edes maininnut tätä toista, ei ennenkuin kysyin, että eikö ollut toinenkin vaihtoehto.......

Kokonaisuutena oikein maukas makumatka Kaakkois-Aasiaan, valmiin menun myötä nautimme ruokia, joita emme ehkä muuten olisi tohtineet tilata. Kannattaa ennakkoluulottomasti vaan valita tastingmenu aina kun siihen vain on mahdollisuus. Samasta syystä suosin myös ravintoloiden yllätysmenuja! Aika kului kuin siivillä ja kun 2,5 tunnin kattausaika oli päättynyt, meidät ohjattiin ravintolan lounge-tilaan nauttimaan viinimme loppuun. Hyvä ilta, hyvä ruoka, hyvä mieli!

4 kommenttia:

 1. Kiitoksia kattavasta arviosta! En ole käynyt Farangissa, mutta vähän kyllä kiinnostaisi. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos, että pidit jutustani! Ja ehdottomasti suosittelen Farangia, mielestäni se on Tomi Björckin ravintoloista se parhain.

  VastaaPoista
 3. Herkullisin blogikirjoitus ever. Lähitulevaisuuden suunnitelmissa tämä ravintola on meidän kalenterimenussa.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Rami, sinne vaan Farangiin, ette varmasti pety!

  VastaaPoista