sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Burratasta poroon

Pääsiäinen on minulle tärkeä kevään juhla ja tänä vuonna erinäisten sattumusten vuoksi kävikin niin, että perhettä oli luonani yhteisen pöydän äärellä suunniteltua enemmän. Lyhyellä varoitusajalla käärin hihat ja sain kuin sainkin kahdeksalle hengelle pitkänperjantain päivällisen pöytään.


Olen ihastunut burrataan ja rakastan parsaa. Päätin yhdistää nämä alkuruokaan, sillä eihän nyt ole pääsiäistä ilman parsaa. Ei ainakaan meille. Ja burrata, sehän on tällä hetkellä suorastaan trendiherkku! Ja mitä se on? Burrata on tutusta mozzarellasta valmistettu juusto. Mozzarellamassasta valmistetaan venyttelemällä pussukka, joka täytetään tuoreella kermalla ja mozzarellapaloilla ja siinä se sitten on, pehmeä ja kermainen burrata. Itse en valmistuspuuhaan ryhtynyt, vaan hain burratani Stockmannin Herkusta.


Burrata & gremolata
4 annosta

1-2 valkosipulinkynttä
1 luomusitruunan kuori
3/4 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
1/4 tl sormisuolaa
mustapippuria myllystä
250 g burrataa tai bufalamozzarellaa


Hienonna valkosipulit mahdollisimman pieneksi. Pese ja raasta sitruuna. Hienonna lehtipersilja. Sekoita ainekset keskenään, mausta suolalla ja mustapippurilla.


Varasin jokaiselle ruokailijalle noin puolikkaan burratan. Juusto lautaselle, gremolataa päälle ja vierelle uunissa 10 minuuttia 200 asteessa paahdetut kuoritut parsat. Vähän öljyä ja sormisuolaa vielä parsojen päälle. 


Annoksista tuli kauniita ja herkullisia, aivan täydellinen keväisen kesäinen alkuruoka, joka on helppo toteuttaa myös vaikkapa mökkiolosuhteissa.

Karitsan sijaan pääsiäispöytäämme jolkotteli poro. Seitsemälle hengelle olin varannut paisteja kaksi kappaletta, joten koko reseptin tein tuplana. 

Mehukas poron sisäpaisti

poron sisäpaisti
5 dl lihalientä
2 rkl sipulijauhetta
2-3 dl sieniä pilkottuna
5 rkl sipulikeittojauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
2 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
voita

Mikäli paistit ovat pakkasessa, ota ne vuorokautta aikaisemmin jääkaappiin sulamaan. Kuivaa paistit talouspaperilla tai Carita-kuituliinalla, joka on todella näppärä apu monessa kokkaushommassa. Kuituliinassa on se hyvä puoli, että se ei hajoile, eikä siitä irtoa paperinöhtää lihan pintaan. Kannattaa kokeilla! Anna paistin olla huoneenlämmössä puolisen tuntia ennen kypsentämistä. Esilämmitä uuni 150 -asteeseen.

Pilko sienet sopiviksi paloiksi ja kuullota niitä valurautapadassa voissa keskilämmöllä pari minuuttia. Itselläni oli lampaankääpää, herkkutatteja ja kantarelleja. Pakastimesta kaivoin nekin ja sulattelin jääkaapissa edellisestä päivästä alkaen. Paistoin ensin kosteuden sienistä pois, lisäsin voin vasta sitten ja kuullottelin tuon parisen minuuttia. Lisää seuraavaksi pataan kerma, lihaliemi sekä mausteet ja kiehauta. 

Nosta paisti pataan ja lusikoi kastiketta myös paistin päälle. Sitten vaan kansi päälle ja uuniin. Kypsennä 3-4 tuntia ja käännä paistia tunnin välein. Mikäli kastike näyttää hupenevan liikaa, lisää tilkka vettä.

Muutama tuotevinkki. Tämä Rainbown sipulikeittoainespussi on juuri 5 ruokalusikallista, mitä ohjeen mukaan tarvitaan. Lihaliemissä suosin paljon fondeja, mutta näin, kun tarvitaan suurempi määrä, niin valitsen liperiläisen Sooci-yhtiön Ö-tuotteita. Tällä kertaa Ö paahdettua lihalientä.

Paisti oli täydellisen mureaa ja kastike.......oikein sanat ei edes riitä kuvailemaan, miten upean makuista se oli, aivan täydellistä. Kastiketta jäi valtava määrä, joten nyt se odottaa pakastimessa pääsyä sienikeiton osaksi.

Koska en osannut arvata enkä odottaa, miten upea kastikkeesta tulisi, valmistin rinnalle myös toisen.

Lakritsi-punaviinikastike
4 annosta

2 salottisipulia
1 rkl voita
½ dl balsamiviinietikkaa
2 dl punaviiniä
8 dl vettä
2 rkl riistafondia
6 kokonaista maustepippuria
10 kokonaista mustapippuria
1 laakerinlehti
1-2 tuoretta rosmariininoksaa
2 tl lakritsijuurijauhetta
(suolaa)


Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulit kattilassa voissa ja lisää mukaan kaikki muut ainekset, mutta ei vielä lakritsijuurijauhetta. Anna kastikkeen kiehua kasaan, noin puoleen alkuperäisestä. Siivilöi kastike, mausta lakritsijuurijauheella ja tarvittaessa suolalla. Halutessasi voit suurustaa kastikkeen maissitärkkelyksellä.


Myös tämä kastike oli upean makuista! Alkuperäisessä ohjeessa kastiketta tarjottiin poron sisäfileen kanssa, mutta tämä sopii varmasti hyvin myös riistalle tai muulle punaiselle lihalle. Lakritsanrakastajien kannattaa ehdottomasti kokeilla!


Lisukkeeksi paahdoin palsternakka- ja porkkanatikkuja uunissa. Öljyä, hunajaa, suolaa, pippuria ja parissasadassa asteessa puolisen tuntia. Tein myös puikulaperunamuusia, jota notkistin ihan vaan voilla.


Poron kaverina nautimme vivahteikasta ja kehittynyttä italialaista herkkua Venetosta. I Castei Amarone della Valpolicella Classico (38,90 €) on keskitäyteläinen, keskitanniininen, hapankirsikkainen, boysenmarjainen, viikunainen, lääkeyrttinen, kevyen vaniljainen, tamminen. Rypäleinä Corvina Veronese, Rondinella ja Molinara. Viinilehti antaa arvioksi täydet viisi tähteä, tyylikäs huippuviini.


Jälkiruuaksi äiti toi juustokakun ja kahvit juotiin vanhoista Arabian puhalluskoristekupeista, keltaisista kevään kunniaksi.

Loppuun vielä fiiliskuvia kattauksesta ja vähän muustakin.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti