torstai 7. helmikuuta 2013

Ruokaa Riksussa

Ikävä on myöntää todeksi se, että mistään varsinaisista gourmetelämyksistä ei tässä tuppukyl....., siis kaupungissa pääse nauttimaan. Tosin, kuten tammikuisesta postauksesta voi lukea, ei asiat Hyvinkäälläkään välttämättä ole sen paremmin.

Asema X ja Raide Yx

(Raide Yx on vuoden 2013 aikana muuttunut vain tilauksesta aukiolevaksi ja 12/2017 toiminta on päättynyt kokonaan.)

Muutaman vuoden ajan on niin minun, kuin muidenkin kaupunkilaisten suosioon noussut rautatieasemalla sijaitseva Asema X. Ja niinpä se valikoitui kohteeksi myös nyt viime lauantaina, kun viiniklubi The Wine Sisters päätti korvata Lahden peruuntuneet viinimessut edes jonkinmoisella yhteisellä hetkellä.

Valaistu valokuva Raide Yx:n seinällä
Ilta startattiin Asema X:n yhteyteen avatun Raide Yx:n puolella. Omistaja on suuresti ihastunut X-kirjaimeen, koska hänen aikaisempi ravintolansa Hyvinkäällä oli nimeltään Obelix....... Yksästä ja Äksästä puhuminen välillä vähän huvittaa, joten yksinkertaisuuden vuoksi sovimmekin yleensä vain tapaavamme Assalla tai Raiteella. Sekin kuulostaa joissakin piireissä omituiselta :) Mutta assalla pyörii paljon muitakin......

Hauska lintuhäkki-idea
Raide Yx on mielestäni Riihimäen viihtyisin pubi niin sisustukseltaan kuin palvelultaankin. Täältä saa myös hyvää ruokaa, keittiö on yhteinen Asema X:n kanssa, mutta menu rennompi ja pubihenkisempi. Tässä kuva nacholautasesta, joita syötiin kaksin kappalein alkuruuaksi, kun pari viikkoa sitten suunniteltiin porukalla yhden ystäväni synttäreitä.


Mutta nyt siis illan varsinaiseen kohteeseen eli Assan puolelle, mars.


Ravintola on hyvin suosittu, pöytävaraus on syytä tehdä varsinkin viikonloppuisin, jolloin kuppila on täynnä jo iltapäivästä alkaen. Niin oli nytkin. Naapuripöydässä vietettiin pitkän kaavan mukaisia perhejuhlia kolmen sukupolven voimin, oli naisporukoita, nuoria pareja. Asiakaskuntaa siis laidasta laitaan.
Ja mitä sitten syötiin. Yksimielisesti me kaikki valitsimme alkuun aseman etanapannun, gorgonzolalla gratinoituna (7,90 €). Tosin neljästä kaksi hivenen empi, koska toinen ei ollut etanoita ennen syönyt ja toisella oli edellinen kerta ollut huono kokemus. Ei kuitenkaan tässä ravintolassa, vaan muualla.



Annos oli mahtava. Aivan herkku! Kuvaa katsoessa rasvan määrä lähes pyörryttää, mutta tarkkaan kaikki vedettiin :) Ja kaikki olivat valintaansa tyytyväisiä.


Etanat huuhdeltiin alas chileläisellä Castillo de Molina Reserva Merlot -viinillä (27 € plo). Valkoviinin ystävä valitsi itselleen puolikuivan Moselland Riesling Kabinettin Saksasta (24,50 € plo / 5,50 € 12 cl ja vertailun vuoksi Alkossa hinta 8,50 € pullo, joten kyllähän se kolminkertainen ravintolahinnoittelu vaan on totta!).

Pääruuan osalta olin jo etukäteen päättänyt, että nyt kokeilen jotain aivan uutta, enkä lähde tutulle pasta- ja broilerilinjalle. Siispä riistaosastolle! Koska peura (ja hirvi) ovat kuuluneet jo lapsesta asti ruokavaliooni (kiitos isän metsästysharrastuksen), niin päädyin valitsemaan lautaselleni villisikaa! Villisian sisäfileetä ja villisikamakkaraa pekoni-metsäsienikastikkeella ja röstiperunoilla (23,50 €).



Noh, mitä sitten olin mieltä? Nyt kun ei ollut vertailukohtaa aikaisemmista kokemuksista, niin sanoisin, että filee oli melko (liian) kypsää (ja kuivaa). Ja koska peuransyöjiltä kysyttiin tarkkaan kypsyysasteet, mutta minulta ei, niin päättelin, että sika kuin sika, kypsänä se syödään. Fileestä en liiemmin innostunut, mutta makkara oli ihan käsittämättömän hyvää! Sitä kun saisi ihan omana annoksenaan, niin siinä vasta olisi oiva pubiruoka Raiteen puolelle. Kastiketta oli riittävästi, kuten kuvasta näkyy :)


Riistalle annettiin kyytiä australialaisella Wyndham Estate Bin 555 Shirazilla (36 € plo, Alkossa tämän hinta 14,39 €).  Ja jos viini luokitellaan rotevaksi ja voimakkaaksi, niin sehän on ihan selvä juttu, että se on juuri minulle tarkoitettu :)

Dinneri päätettiin kahvidrinkillä, sillä takana oli melko tuhti setti alku- ja pääruokineen. Valitettavasti Cinnamon Coffee talon kaneli(!)rommilla (7 €) ei pystynyt lyömään laudalta ehdotonta suosikkiani Dublin Coffeeta (6,90 €), johon tulee Butterscotch-likööriä ja viskiä. Mutta tulihan testattua.

Heitänpä tähän vielä pari kuvaa muutamasta suosikkiannoksestani Assalla. Tässä kuvia etsiessäni huomasin, että salaatteja tai muutakaan kevyemmän sorttista ei ole tullut siellä syötyä......


Broileripastaa gorgonzolakastikkeella (13,50 €) on valosta päätellen vedetty aurinkoisella terassilla viime kesänä (paistoiko silloin aurinko, vai onkohan tämä jo edelliseltä kesältä?).


Ja tässä sitten annos, joka ei todellakaan ole painonvartijoiden suosituslistalla eli broileria kermaisessa pestokastikkeessa kera järkyttävän hyvien (ja rasvaisten) ristikkoperunoiden. Huh, ihme suorastaan, että veri enää kiertää suonissani näiden ruokien jälkeen!!!!
Ja mitäs muuta meillä täällä pikkukaupungissamme on? Mitä muuta kannattaa edes mainita? Laitanpa kuvia muutamista muista testailuista.

Martina

Vaikka olenkin ketjuruokaloiden suuri ja kovaääninen vastustaja, niin se vaan on myönnettävä, että täältä saa parhaat pizzat. Kaupungin parhaat! Kuten nyt vaikkapa kuvassa näkyvä, kulmasta jo haukattu, kana-chevrepizza (12,90 €) suolapähkinöillä, rucolalla ja balsamicosiirapilla (plus luonnollisestikin valkosipulilla), sluprs, ihan ehdoton mun suosikki!


Mutta ohittakaa Martinassa kanaa limoncello, jossa broilerin rintafilee ui sitrus-voikastikkeessa, valkosipuliperunamuusin ja pinaatin kera. Täysin väritön ja valju annos, jonka kuvaa en edes (vaikka sen otin) halunnut tänne lisätä.
Palvelusta olen kovastikin pitänyt, siellä kyllä asiat ovat hoituneet, varsinkin kun paikalla on Paula, hulvaton ravintolapäällikkö. Mutta viinitarjonnasta ei pisteitä ropise, eikä varsinkaan viinilaseista! Eli pizzaa ja lonkeroa kun tekee mieli, niin silloin tänne!

Bonsai Cafe

(Ravintola on lopettanut toimintansa jossain vaiheessa tämän kirjoituksen jälkeen)

Hauska uusi tuttavuus on ikävästi Citymarket Merkoksessa sijaitseva Bonsai Cafe. Sanon ikävästi sen vuoksi, että siellä ei juurikaan tule käytyä ja siksi paikka unohtuu. Cafe on tehty entisen kahvilan tiloihin, joka selkeästi oli kahvila. Eli myytiin kahvia ja pullaa. Nämä löytyvät myös Bonsai Cafen valikoimasta ja harmittavan moni tyytyykin tähän perinteiseen valintaa, vaikka sushit ovat oikeasti kokeilemisen arvoisia.



Kuvassa näkyvä 10 kappaleen sushiplatteri misokeiton kera maksoi 11 euroa ja oli kyllä hintansa väärti. Jos nyt sisäinen nirppanokkani jostain haluaa kitistä, niin siitä, että makirullat olivat olleet ehkä hivenen liian pitkään jääkaapissa ja levä sen vuoksi vähän sitkeää. Mutta sehän ratkeaa sillä, että otamme paikan omaksemme ja työllistämme omistajan niin, että hänellä ei ole aikaa pyöritellä rullia varastoon, vaan kaikki on vastatehtyä ja tuoretta.

Jälkiruoka se sitten vasta villi oli. Bubble tee, jota saa montaa eri makua (4,20 €). Testiryhmä päätyi maitopohjaiseen, kylmään mustikkajuomaan, jonka pohjalla uiskenteli tapioka-helmiä. Hauska kokemus, joka varmasti maistuu mainiolta kesähelteellä.


 Olen siellä toisella kerralla testannut myös tuoreet riisirullat. Kaikki maut eli katkarapu, kylmäsavulohi, ananas ja avokado, joita dipataan suolapähkinöin maustettuun mushroom sauceen. Päällimmäiseksi jäi mieleen korianteri, kastikkeen omituisuus ja se, että aterian aikana sain puhelimitse surullisia uutisia, joiden vuoksi ruokaan keskittyminen jäi. Näitä aion kuitenkin kokeilla uudelleen. Rullat maksavat 2,50 € kappaleelta.

Malai Thai

Tästä ravintolasta pidin todella paljon, mutta toiminta onkin siirtynyt Turkuun. Muistaakseni tilalle on tullut uusi thaimaalainen, mutta sitä en ole vielä testannut.
Että tämmöistä "ruokakulttuuria" meillä täällä Riihimäellä. Luonnollisestikaan emme saa unohtaa AG Autogrilliä tai Ykkösgrilliä, sillä siinä puoli neljän aikoihin (silloin harvoin, kun enää jaksaa siihen aikaan liikuskella) ei mikään maistu niin hyvältä kuin muna-ananashampurilainen kaikilla mausteilla :) 

2 kommenttia:

  1. Itse en tykännyt valitettavasti Merkoksen susheista vrt. esim Hyvinkään tarjottavat.

    Ja viimeiseen huomio että parhaat burgerithan löytyy Eväspysäkiltä, ruismuna burgeri nimittäin =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommenteista, nämähän pitää testata :) Hyvinkään Villan ravintolatarjonta on kaikenkaikkeaan vielä kokematta. Siispä sinne!

      Poista