tiistai 1. elokuuta 2017

Herkkuja taaperolle (ja aikuisille)


Pienen pieni tyttärentyttäreni (1v 4 kk) oli tulossa viikonloppukylään. Tiedossa siis kesän paras viikonloppu! Sen lisäksi, että uskallauduin avaamaan pihallani leikkimökin oven ja siivoamaan sen kaikesta vuosikymmenten takaisesta roinasta, jotta seuraava sukupolvi voi ottaa sen haltuunsa, niin myös huolella mietin, mitä taaperolle tarjoan ruuaksi. Siinä sivussa tulivat ruokituksi vanhempansakin.

Pari vuotta olin säästellyt kopiota Henri Alénin Helsingin Sanomien Ruokatorstaissa 5.3.2015 julkaistusta ohjeesta ja nyt oli aika toteuttaa se!


Sitruunaiset feta-karitsapullat mausteisessa kastikkeessa
Henri Alén
4 annosta

½ dl korppujauhoja
1 dl vettä
400 g karitsanjauhelihaa
1 kananmuna
100 g fetajuustoa
½ sitruunan kuori
1 rkl hienonnettua minttua
1 rkl tomaattipyreetä

Mausteinen tomaattikastike
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
ripaus juustokuminaa
ripaus jauhettua korianterinsiementä
½ sitruunan mehu
1 tlk tomaattimurskaa
1 dl lihalientä
10 hienonnettua mustaa oliivia
suolaa
mustapippuria


Karitsanliha on hankittu Hyvinkään Farmarinmarkkinat/REKOn kautta Herrakunnan Lammas -tilalta.


Laita korppujauhot hetkeksi veteen turpoamaan ja yhdistä sitten kaikki lihapullataikinan ainekset. Pyörittele pulliksi ja paista 190 asteisessa uunissa 10 minuuttia.


Minä paistelin pidempään, koska tykkään, että pulliin tulee selkeä ruskistunut pinta, mikä nyt ei tietenkään kunnolla näy tässä ilta-auringon omituiseksi värjäämässä kuvassa.......


Kastike tehtiin vain aikuisille, vaikka tyttönen on mausteisiin ja makuihin tottunut, niin todennäköisesti hänkin olisi tätä syönyt!

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne ja mausteet öljytilkassa. Lisää mukaan sitruunamehu, tomaattimurska ja lihaliemi. Anna kastikkeen hautua 20 minuuttia. Soseuta, lisää oliivit ja mausta suolalla ja pippurilla. Minulla ei ollut lihalientä, enkä soseuttanut kastiketta. Hyvin pärjättiin! Ohjeen mukaan lihapullat lisätään kastikkeeseen ja haudutetaan vielä siellä viisi minuuttia. Minä tarjosin kastikkeen erikseen.


Lisukkeeksi tein kukkakaalimuusia, jonka ohjeen löydät täältä, klik. Taapero veteli lihapullia ja kukkakaalimuusia hyvällä ruokahalulla vielä seuraavanakin päivänä ja loput pakkasin hänelle mukaan kotiin. Itse en ole oikein tomaattikastikkeiden ystävä, mutta pullat olivat todellista herkkua! Suosittelen.


Seuraavana päivänä kolmen sukupolven pöytään nostettiin kalaa. Tämä resepti on ravintola Gaijinin keittiöpäällikkö Serkko Rantasen käsialaa ja julkaistu Me Naiset -lehdessä 8.6.2017. Eli tätä ei ole kovin pitkään säilötty!

Misolohta ja broccolinia
Serkko Rantanen
4 annosta

600 g merilohta
1 oksa tilliä

Marinadi
½ dl vaaleaa misotahnaa
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl vähäsuolaista soijaa
2 rkl valkoviiniä
1 rkl hunajaa
1 rkl omena- tai valkoviinietikkaa

Lisuke
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
200 g broccolinia
2 rkl Shircha -kastiketta
½ tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 rkl balsamicoa
½ sitruunan mehu
2 rkl hienonnettua ruohosipulia



Leikkaa lohi annospaloiksi tai jätä kokonaiseksi fileeksi, kuten minä tein. Sekoita marinadin ainekset ja kaada marinadi lohen päälle. Anna maustua puolisen tuntia tai pidempään. Grillaa lohet noin 3 minuuttia per puoli, koristele tillillä. Minä paiston fileen uunissa ja unohdin tillit, vaikka olin sitä nimenomaan tätä varten hankkinut.


Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja lisää broccolinit kokonaisina sekä hienonnettu valkosipuli. Paahda, kunnes broccolinit saavat vähän väriä. Tämän jälkeen otin erilleen taaperon broccolinit ja käytin hänen annokseensa vain kukintoja sekä aivan ohuimpia varsia. Sitten jatkoin aikuisille tarjottavien maustamista ja kypsentämistä. Shirachan jätin lisäämättä, mutta suolaa ja pippuria laitoin. Chilikastike, balsamico, sitruunamehu sekä ruohosipuli olivat pöydässä, joten jokainen sai laittaa niitä oman makunsa mukaan.


Näin kauniin ja värikkään annoksen kokosin vanhalle Arabian lastenlautaselle, lisukkeena vielä Goatshit -farmin vuohenjuustoa rosmariinilla sekä Luomulandian kirsikkatomaatteja. Hyvinkään REKOsta nämäkin! Tyttönen söi jälleen hyvällä ruokahalulla ja jäin miettimään, että minkä ihmeen vuoksi vaikkapa ravintoloissa lasten listat ovat täynnä nauravia nakkeja jne? Ja miksi ravintoloissa ei saa aikuisten listoilta tilattua puolikkaita annoksia? Tai ainakaan niitä ei aktiivisesti tarjota. Ja kuinka paljon yksinkertaisempaa on, kun koko perhe voi syödä samaa ruokaa, tinkimättä mausta. Kieltämättä tulee mieleen se vaihe, kun omat lapset olivat pieniä. En ollut silloin mikään keittiössä viihtyvä kodin hengetär, en todellakaan. Kiinnostuin ruuanlaitosta vasta 30 täytettyäni, joten anteeksi rakkaat tyttäreni, mitä pask.... huonoa ja yksipuolista ruokaa saitte ensimmäisinä elinvuosinanne. Toivottavasti olen myöhemmin pystynyt korjaamaan tilannetta!


Broccolini on tämän kesän suuri ruokarakkauteni! Aivan mahtavaa paistettuna joko muurikalla tai aivan tavallisella paistinpannulla. Päälle jo paistovaiheessa oliiviöljyä ja suolahiutaleita plus tarjolle laitettaessa vähän lisää! Omat broccolinini olen nyt ostanut Lopen Pappilanpuiston valikoimista ja REKOn kautta tietenkin.


Viininä sekä ruuanlaitossa, että ruuan kanssa oli espanjalainen José Pariente Varietal Verdejo 2016 (13,03 €), 100% Verdejo -rypäleestä. Kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, viheromenainen, herukkainen, kevyen nokkosinen, hennon mineraalinen. Viini -lehti arvioi tämän kolmen tähden arvoiseksi (=laadukas ja hyvin tehty) sekä kehuu monikäyttöiseksi kalaviiniksi.

Ruoka-ainesten joukossa täysin uusi tuttavuus oli vaalea misotahna. Lohireseptin yllä olevassa kuvassa näkyvässä keltasävyisessä rasiassa on kolme annospussia, joista kaksi meni lohen marinointiin.


Viimeisen annospussin käytin broilerin marinointiin yhdessä inkiväärin, soijan ja muiden mausteiden kanssa. Sitten paistoin fileet broccolinin ja muiden ihanien vihreiden kanssa mökkivieraille muurikalla illalliseksi. Nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti