perjantai 15. syyskuuta 2017

Perjantain pakkomielle

Nyt vaan oli PAKKO saada bataattiranskalaisia. Näitä pakkomielteitä tulee aina välillä milloin mihinkin. Bataattiranuja olen syönyt ravintolassa, onnistuneita ja vähemmän onnistuneita. Kerran tein itse ja ne puolestaan olivat enemmän kuin epäonnistuneet. Sittemmin olen luovuttanut. Kunnes sitten eilen aateekoon syövereistä eteeni tupsahti pyytämättä ja yllättäen seuraava ohje.

Ja aivan kuten Frutti di Mutsi, en minäkään halunnut näistä yltiörasvaisia, rasvakeittimellä tai muulla vastaavalla tavalla valmistettuja, vaan homman piti hoitua uunissa. Ja näin kävi!


Bataattiranskalaiset
Fruttidimutsi -blogi
4 annosta

4 bataattia
1 dl korppujauhoja
3/4 dl parmesanjuustoraastetta, 
mitä hienompaa, sitä parempi
1 tl valkosipulijauhetta
1½ tl suolaa
1 tl mustapippuria
3-4 rkl öljyä

Tein puolikkaan annoksen, tulihan tästä iltapala ainoastaan vain minulle. Valkosipulijauhetta ei löytynyt, vaikka purin koko maustekaapin sisällön näkyville. Vaihdoin sen sitten valkosipulirouheeseen. Öljynä rypsiöljyä.


Kuori bataatit ja leikkaa ne suunnilleen yhtä paksuiksi ranskalaisiksi.


Huuhtele huolella veden alla ja kuivaa liinalla. En tiennyt, miksi näin tehdään, mutta tein, kuten sanottiin. Myöhemmin sitten kuulin, että tällä tempulla ranskalaisista ei tule paistettaessa lötköjä ja niitä voisi jopa hetken liottaa vedessä ja vasta sitten huuhdella ja kuivata. Pitääpä kokeilla.

Sekoita kulhossa korppujauhot, juustoraaste ja mausteet. Ohjeen mukaan laitoin ranskalaiset muovipussiin, kaadoin öljyn mukaan ja pyörittelin. Sen jälkeen lisäsin korppujauhoseoksen ja jatkoin pyörittelyä. Lopulta kaadoin kaiken leivinpaperoidulle uunipellille ja pyörittelin käsin, kunnes korppujauho-juustoseos oli tasaisesti tarttunut bataatteihin. Toimi, kuten parhaalta tuntuu.


Laita bataatit pellille vieri viereen ja paista 250 asteessa puoli tuntia tai kunnes pinta on saanut väriä ja muuttunut rapeaksi. Kuulin myös, että kiertoilmauunin käyttö edistäisi hyvin rapeutumista, nyt menin kuitenkin alkuperäisohjeistuksen mukaan.


Puolen tunnin jälkeen bataattiranskalaiset näyttivät hyviltä, hieman päistä mustuneilta, joten otin ne uunista pois. Hieman vielä ripottelin Maldon -suolaa päälle ja sitten vetelin koko annoksen Vain Elämää -ohjelmaa katsellen. Ihan törkeän hyviä olivat! Rapeutta olisi voinut olla hivenen lisää, mutta seuraavalla kerralla kokeilen korppujauhojen sijaan pankojauhoja. Samoin kokeilen vedessä liottamisen ja kiertoilmauunin vaikutusta. Ehkä näillä pääsen vieläkin lähemmäs täydellisyyttä!

Dippailuun voit tarjota lisäksi jogurttia valkosipulimurskalla maustettuna, majoneesia tai ihan mitä nyt vaan mieleen tulee. Minulla oli vielä edellisestä viikonlopusta jäljellä fetavaahtoa, sekin toimi oikein hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti