keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Za'ataria ja zähläystä


Helatorstain aatto ja neljän päivän vapaa edessä. Nyt viimeinkin oli aikaa kokata, oikein ajan kanssa. Punaviiniä lasiin ja Suomipop soimaan, siitä se lähtee!

Tässä ohjeessa minut pysäytti za'atar -mausteseos. Olen viime vuosina viehättynyt Lähi-Idän makumaailmasta ja kun za'atar tuntuu tällä hetkellä olevan ikäänkuin "muodissa" ja törmään siihen usein ruokasivustoilla, niin nyt kokeillaan itse. Toinen trendimauste taitaa olla sumakki, joka tässäkin ohjeessa on mukana. Vielä muutama vuosi sitten sitä oli todella vaikea löytää, mutta toisin on nyt, kun voit ostaa purkkisi vaikkapa Ruohonjuuresta.


Za'atar-mausteseos
Glorian Ruoka&Viini 4/2018
½ dl valmista seosta

2 rkl seesaminsiemeniä
2 rkl kuivattua timjamia
2 rkl kuivattua oreganoa
2 tl sormisuolaa
1 tl sumakkia


Paahda siemeniä kuumassa kuivassa pannussa noin minuutti. Laita siemenet ja yrtit mortteliin, hienonna. Lisää suola ja sumakki. En tiedä, mikä lukihäiriö meikäläiseen iski, mutta oikein ajastimen kanssa paahdoin siemeniä ja kuivattuja yrttejä VIISI MINUUTTIA.  Pientä tarkkuutta! Tällä överipaahtamisellakin seoksesta tuli hyvää, mutta aivan varmasti valmistan tätä uudelleen oikealla paahtoajalla. Mikäli haluat käyttää tuoreita yrttejä, on niitä kuivattava uunissa hetki. Ohjeen siihen löydät Kaikki äitini reseptit -blogisivustolta. Sivustolta, jota kannattaa enemmänkin selailla.


Za'atar-kana ja vihreä fattoush-salaatti
Glorian Ruoka&Viini 4/2018
4 annosta

4 kananpojan rintaleikettä
100 g fetaa
½ dl lehtipersiljaa hienonnettuna
1 rkl oliiviöljyä
1+1 rkl voita ja öljyä paistamiseen
1 tl merisuolaa
½ tl mustapippuria
za'atar-mausteseosta

Fattoush-salaatti
1 pss (300 g) edamame-papuja
200 g herneenpalkoja
1 kurkku
1 avokado
2 pitaleipää
100 g fetaa

Yrttikastike
2 limettiä
½ dl minttua hienonnettuna
½ dl lehtipersiljaa hienonnettuna
1 tl juoksevaa hunajaa
1 tl dijoninsinappia
4 rkl oliiviöljyä

Heti alkuun sanon, että älä laillani osta ohuen ohuita rintaleikkeitä, sillä niihin ei taskun viiltäminen kunnialla onnistu. Keskity myös tunnistamaan kaikki reseptissä mainitut ainekset. Itse sekoilin edamame-papujen kanssa.......


Eli aloitetaan. Murustele feta sauvasekoittimen kulhoon, lisää lehtipersilja ja öljy. Surauta tahnaksi. Viillä rintafileisiin "taskut" ja täytä taskut fetatahnalla.


Itse kiinnitin taskut pienillä metallisilla varrastikuilla. Paista fileisiin kaunis väri kuumassa pannussa voi-öljyseoksessa.


Hiero pintaan suolaa, pippuria ja za'ataria. Kypsennä 200 asteisen uunin keskitasolla noin 45 minuuttia tai kunnes lihan sisälämpötila on 75 astetta. Jos käytät ohutleikkeitä, ole varovainen paistoajan kanssa, ettei liha kuivahda.

Sitten salaatti. Keitä pavut (mikäli olet ostanut oikeanlaisia) pakkauksen ohjeen mukaan ja laita viimeiseksi minuutiksi herneenpalot papujen joukkoon kypsymään. Valuta ja jäähdytä kasvikset kylmällä vedellä, jätä valumaan siivilään. Kuori kurkku raidalliseksi, puolita ja poista siemenet, viipaloi. Kuori ja viipaloi avokado. Paahda pitaleivät ja revi ne paloiksi.


Ja mikä meni pieleen pavuissa? Ei siis ollut hajuakaan edamamesta, että mitä se oikein on. Nopeasti Prisman parkkipaikalla googlasin, että hyllyvälistä 43 löytyy. No ei löytynyt, siellä oli koiranruokia ja kun sitten löysin nämä, olin tyytyväinen. Juu, ei tarvinnut keittää, mutta ripottelin mukaan salaattiin tuomaan kivaa rapsakkuutta. Hah.


Ja vielä puuttuu salaatille kastike. Raasta limettien (luomu) kuori ja purista mehu. Hienonna yrtit. Surauta nämä kaikki sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita joukkoon hunaja ja sinappi. Lisää öljyä, kunnes kastike on paksua. Pyörittele pavut, herneet, kurkku ja avokado kastikkeessa.



Kokoa annos nostamalla salaattia lautaselle (tai tarjoiluvadille), laita kypsät broilerit salaatin päälle, murustele vielä fetaa ja ripottele zataaria.


Viinihän olisi nyt pitänyt valita Lähi-Idästä, mutta sattumoisin se saapui Espanjan Riojasta. QP 2015 (16,49 €) oli juuri sitä, mitä tilasin. Täyteläistä, tanniinista, kypsän kirsikkaista, karhunvatukkaista, mausteista, hennon lakritsaista, tammista. Ai miten niin tilasin? No tämän pullon taustalla on sellainen tarina, että junakaverini oli bongannut pihallani jo vuoden lojuneet puut ja kysyi, vaihtaisinko ne punaviiniin. No totta ihmeessä vaihdoin, sillä olinhan remonttihuumassani myös vaihtanut makuuhuoneiden vaatekaapit lonkerolaatikoihin! Tämä on seikka, joka kovasti on aiheuttanut hupia meidän pendelöivien junaporukassa..... Vaihdantatalous kunniaan! Ja hyvät vaihtarit teinkin, sillä Viini -lehti antaa juomalle neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen). Skål sille :)


Naanleivän olen yleensä tehnyt itse (ohje täällä, klik), mutta yhden ihmisen aterian tarpeisiin en viitsinyt taikinaa vääntää. Löytyi sitten tämmöinen ihan kelvollinen valmistuote, lämmittämistä vailla valmis. Juuri tähän tilanteeseen sopiva.


Erityisen herkullista on, kun naanleipää dippaa oliiviöljyyn ja ripottelee reippaasti za'ataria päälle. Tässä seuraavan päivän iltapalaversiossa Häme kohtaa Lähi-Idän, sillä ei äidin tekemä hämäläinen näkkileipä myöskään ole hullumpi vaihtoehto.


Rapatessa roiskuu, keittiö oli jälleen sen näköinen, että kokattu on! Mutta tältähän keittiöiden pitääkin aina välillä näyttää, eikös vaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti