maanantai 5. elokuuta 2019

Apulandiasta Taivaanrantaan

Meillä oli siskopäivä. Ja aihetta juhlaan. Sen kunniaksi vietimme kolmistaan rennon päivän Lahdessa.

Apulannan tietävät kaikki, ihan kaikki, vaikka punk tai raskaampi rock eivät niin omaan mieleen olisikaan. Itse olen löytänyt Apulannan oikeastaan vasta ihan viime vuosina. Bändin alkutaipaleella 1990 -luvun alkumetreillä minä kipuilin nuorena yh-äitinä perheen ja työn välissä, eikä punk-anarkia sitä elämänvaihetta koskettanut. Enkä sanoisi, että koskettaa nytkään, kultaisen keski-iän syövereissä, mutta silti huomaan, että Apulannalla on biisejä, joita yllättäen osaankin laulaa mukana ja joiden soidessa nupikat kääntyy kaakkoon. Ja onhan Apulanta toki siirtynyt punkista enemmän rockin puolelle vuosien/vuosikymmenten varrella. Yksi varhaisimmista suosikeistani Teit meistä kauniin on ilmestynyt jo vuonna 1998 ja siitähän nyt on punkräime melkoisen kaukana. Viimeiseltä Kunnes siitä tuli totta -albumilta (2015) mainitsisin kappaleet Sun kohdalla ja Valot pimeyksien reunoilla. Nämä lähes parinkymmenen vuoden välein julkaistut biisit ovat minun mieleisintäni Apulantaa. Voi kun vielä onnistuisin näkemään heidät livenä! Apulannan historiasta löytyy hyvä katsaus heidän sivuiltaan, klik.


Ja tämä pitkähkö Apulanta-aiheinen alustus johtaa siihen, että vierailimme Apulandiassa, joka siis on Apulanta-aiheinen museo ja kahvila Lahdessa.
Museo löytyy Helsingintien varresta, Hennalan varuskunta-alueelta. Punatiilisestä kasarmirakennuksesta, jossa aina vuoteen 2014 saakka toimi Suomen sotilasmusiikkimuseo. Apulandia on avoinna pe-su klo 11-17. Mennäänpä sisään!Museo on mielenkiintoinen matka Apulannan historiaan. Esillä on paljon esiintymisasuja, soittimia, fanipostia, kuvamateriaalia, julisteita, kultalevyjä, muistiinpanoja ja vaikka sun mitä sekä alkuperäinen treenikämppä! Sinne sai kurkistella rautalankaverkon läpi, mutta totta se on, että kyse on alkuperäisestä heinolalaisesta treenikämpästä, joka seinineen on siirretty entisestä, purkutuomion saaneesta rakennuksesta tänne, jotta "paikan hyvä havina tarttuisi uusiin biiseihinkin".Ja kun kahvilassa oltiin, niin toki kahviteltiin asianmukaisista kahvimukeista. Mikäli nautit kahvilan tarjonnasta, ei museokäynnistä tarvitse erikseen maksaa mitään.


Halusimme nauttia niin sanotusti paremman lounaan ja Lahdessa ehkä paras paikka siihen on Taivaanranta. Juhlistimme päivää nauttimalla alkuun lasilliset samppanjaa. Yleensä olemme raivostuttavan erittäin tarkkoja siitä, että meillä kolmella on kullakin lasissa tismalleen sama määrä juomaa. Tällä kertaa minulla oli ns. autoilijan annos ja siskoille riitti vielä vähän toistakin kierrosta! Tämä piti näin erikseen mainita, jotta siskotkin muistavat, että olen heitä kuljettanut :)


Taivaanrannassa on arkipäivisin lounas klo 11-15 ja tarjolla on useampikin pöytiintarjoiltu annos. Myös á la carte -listalta on mahdollista tilata lounasaikaan. Päädyimme lounaslistan antimiin.
Oma valintani oli sipulipihvi, muusilla ja kermakastikkeella (10,50 €). Lounaan hintaan sisältyy salaattipöytä sekä kahvit ja keksit.

Kaikki oli niin hyvää. Ruoka maukasta, palvelu ystävällistä, hinnat kohdillaan, ympäristö kaunista. Saimme nauttia samppanjaamme alkuun ihan rauhassa ja salaattipöydän jälkeen meiltä erikseen kysyttiin, että voiko lämpimät ruuat jo tilata. Mikä rauha ja kiireettömyys! Täällä kävin lounaalla tänä vuonna jo toukokuussa äidin kanssa, siitä voit lukea täältä, klik.


Teimme myös pienen kirppiskierroksen. Kirpputori Kisällistä tarttui mukaani tämä viehättävä Olavinlinnaa kuvaava lasipaino (6 €). Pyörähdimme myös Lanttilan uudessa osoitteessa, mutta perhekirppis on perhekirppis eli tarjonta enemmän lastenvaatteissa. Että tämmöinen päiväretki tällä kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti