Minulla oli siis jauhelihaa ja Hesarissa ranskalaisten maalaislihapyöryköiden ohje. Yksi plus yksi.
Ranskalaiset maalaislihapyörykät
Helsingin Sanomat 2.4.2020
4 annosta
500 g karitsan tai lampaan jauhelihaa
1 prk (150 g) ranskankermaa
1 keltuainen
½ dl paahdettua sipulirouhetta
2 rkl kokojyvä-dijonsinappia
½ dl rakuunaa hienonnettuna
3 rkl timjamia hienonnettuna
1 tl suolaa
Paistamiseen
voita ja rypsiöljyä
Liemi
1 sipuli
2 rkl voita
1 rkl ruokosokeria
3 dl vettä
3 rkl lihafondia
Päälle
2 dl raastettua gruyèrejuustoa
1 dl rakuunaa tai persiljaa hienonnettuna
Sekoita kulhossa jauheliha, ranskankerma, keltuainen, paahdettu sipulirouhe, sinappi, rakuuna, timjami ja suola. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
Pyörittele taikinasta isohkoja lihapyöryköitä. Ohjeen mukaan 500 g:sta tulee 16 pullaa, minulla 700 g:sta 28, joten olisivat voineet olla suurempiakin.
Ruskista lihapyörykät parissa erässä kuumalla paistinpannulla voi-rypsiöljysekoituksessa. Nosta pyörykät lautaselle.
Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli voissa paistinpannulla. Lisää joukkoon sokeri ja paista vielä pari minuuttia. Lisää vesi ja lihafondi. Kiehauta. Nosta liemen joukkoon ruskistetut lihapyörykät. Hauduta lihapyörykät kypsiksi keskilämmöllä kannen alla 10 minuuttia. Minulla ei ollut paistinpannuuni sopivaa kantta, mutta keksinkin sitten peittää pannun foliolla. Toimii!
Raasta päälle gruyèrejuustoa ja hienonna pinnalle vielä rakuunaa tai lehtipersiljaa. Tarjoa perunamuusin, juurespyreen tai nauhapastan kanssa. Minä tein pyöryköille kaveriksi viipaleperunoita. Ja pari uunissa paistettua parsaa.
Viipaleperunat uunissa
perunoita
oliiviöljyä
valkosipulia maun mukaan
murskattuna tai viipaleina
pilkottua punasipulia
suolaa
mustapipppuria
Viipaloi perunat ja sekoita viipaleet kaikkien muiden ainesten kanssa ensin kulhossa, että ne maustuvat tasaisesti.
Levitä sitten viipaleet leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia tai kunnes viipaleet ovat pehmeitä ja kypsiä.
Oi oi ja oi, miten hyvää tuli! Aikaisemmin olen kypsentänyt kalapullia liemessä, klik, mutta nyt ensimmäistä kertaa kypsensin lihapullia vastaavalla tavalla ja miten meheviä niistä tulikaan! Kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä ohjetta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti