tiistai 18. maaliskuuta 2014

"Lastenjuhlat vol. 2"

Vuosi sitten päätin kutsua kotiini illallispöydän ääreen omien tyttärieni lisäksi myös heidän parhaita ystäviään, joista on minulle vuosien saatossa tullut hyvin läheisiä ja kutsunkin heitä sen vuoksi varalapsikseni. Pidemmän taustoituksen sille, miten tämä porukka on muodostunut, löydät täältä, klik, ensimmäisten lastenjuhlien postauksesta. Ja koska tämä idea (oliko peräti oma idea.....?) oli niin loistava, niin päätimme jo vuosi sitten, että perinnehän tästä tulee. Tapaamme luonani, Hotel Mamassa, aina maaliskuussa, naistenpäivää lähinnä olevana lauantaina. Nyt siis jo toista kertaa! Ja kun vuosi sitten näiden seitsemän ihanuuden joukossa oli yksi nuori rouva, niin nyt heitä oli jo kaksi! Ja vuoden kuluttua peräti kolme....... Ainakin, sillä eihän sitä koskaan tiedä, mitä tässä vuoden aikana tapahtuu. Yhtäkkiä tunnen itseni erittäin vanhaksi.....

Koska lapset tunnetusti saavat aina päättää omien juhliensa teeman, niin niinpä nämä nuoret naiset halusivat, että teemana on onginta. Onginta niin, että tottakai järjestetään perinteinen onginta, mutta myös dinnerin teema noudattelisi samaa kaavaa. Siinä olikin sitten äiti/varaäidillä pohtimista..... On myönnettävä, että alkuruoka olisi kyllä saattanut jäädä jopa syntymättä ilman kuopukseni luovuutta. Huh, onneksi apu oli lähellä.

Illan menu
Grillatut jättirapuvartaat chimichurrilla
Pintapaistettua lohta limetti-chililiemessä
Japanilainen kurkkusalaatti
Paahdetut tomaatit
Suklaakakku, joka teeman mukaan oli mutainen.....


Näiden opusten avulla lähdin liikkeelle. Nyt onkin ilmestynyt niin paljon hyviä ruokakirjoja, että niistä kyllä riittää ammennettavaa pidemmäksikin ajaksi.

Grillatut jättirapuvartaat chimichurrilla

Aloitetaan kastikkeesta, jonka ohje on upouudesta Katukeittiö - parempaa roskaruokaa -kirjasta. Kirjan on kirjoittanut Jenni Häyrinen, joka kirjoittaa myös huippusuosittua Liemessä -blogia. Kannattaa kurkata.


Chimichurriin tarvitset:

1 dl oliiviöljyä
½ dl punaviinietikkaa
2 valkosipulinkynttä
1 dl lehtipersiljaa
1 dl tuoretta oreganoa (tai 1 rkl kuivattu oreganoa, minä käytin nyt kuivattua)
puolikas tuore chili (tai ½ tl kuivattuja chilihiutaleita, minä käytin tuoretta)
mustapippuria
suolaa







Valmistus on hyvin yksinkertaista, silppua ja hienonna kaikki mahdollinen. Sekoita ja anna maustua ainakin puolisen tuntia, jopa yön yli. Jos olet laiska pilkkoja, niin voit hurauttaa tämän myös tehosekoittimella.












Jättiravun pyrstöt sulatetaan, valutetaan.......















........ja tikutetaan (puutikut pitää liottaa ensin).















Valellaan ravut chimichurilla.........

















........ja grillataan parilalla.
















Vartaat aseteltiin salaattipedille, lisättiin vähän kastiketta (voi myös laittaa pöytään erikseen tarjolle) ja tarjottiin aiolin kera. Salaattipedin salaattia oli pyöritelty sitruunamehutilkan kera kulhossa ja lisukkeena oli myös avokadokuutioita.












Seuraava ohje on Hanna ja Alexander Gullichsenin ensimmäisestä Safkaa -kirjasta.

Pintapaistettua lohta limetti-chililiemessä
neljään annokseen tarvitset:

600-700 g lohifileetä
1 tuore chili
3-5 cm pala tuoretta inkivääriä
1½ dl soijakastiketta
2 limetin mehu
½ dl vettä







Viipaloi lohi ja paista todella kuumalla parilalla tai tavallisella paistinpannulla lohen pintaa (vain toista puolta) noin 45 sekuntia.












Lohen kuuluu kypsyä pinnalta vain parin millimetrin verran. Laita lohet uunivuokaan paistopinta ylöspäin.








Valmista liemi. Viipaloi chili ja inkivääri pienen kattilan pohjalle.














Kaada joukoon soija, limetin mehu ja vesi. Keittele matalalla lämmöllä muutama minuutti, jotta chili ehtii maustaa liemen.












Kaada kiehuva liemi lohien joukkoon. Laita vuoka 150 asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi, ota pois ja anna vielä jälkikypsyä viitisen minuuttia. Lohen kuuluu jäädä sisältä meheväksi.











Lisukkeeksi suositellaan riisiä tai keitettyjä vihreitä vihanneksia. Me höyrytimme parsakaalia sekä teimme jo aikaisemmin hyväksi todettuja paahdettuja tomaatteja. Niiden hyvin simppelin ohjeen löydät täältä.







Valmistimme myös uudesta Safkaa - maanantaista sunnuntaihin -kirjasta Japanilaisen kurkkusalaatin, jossa ideana on se, että kurkut valutetaan huolellisesti, jolloin niistä tulee rapeita ja rouskuvia.

Neljälle hengelle lisukkeeksi tarvitset:

2 tuorekurkkua
½ rkl suolaa
2 rkl kurpitsansiemeniä 
(joita ei ollut, joten käytimme pinjansiemeniä)
nippu korianteria
2 rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl limetin mehua
1 rkl piparjuuritahnaa (tai ½ rkl wasabia)
3 rkl oliiviöljyä





Kuori ja halkaise kurkut. Poista siemenkota lusikalla ja leikkaa kurkut sormenpaksuisiksi viipaleiksi. Ripottele suola kurkkujen päälle ja anna niiden itkeä parikymmentä minuuttia. Itketä kurkkuja vaikka keittiöpyyhkeen päällä, niin siihen voit lopuksi myös kuivata kurkut.









Paahda siemenet, silppua korianteri. Sekoita tarjoilukulhossa soijakastike, riisiviinietikka, limettimehu, piparjuuritahna ja oliiviöljy tasaiseksi seokseksi. Lisää kuivatut kurkut kastikkeen joukkoon ja viimeistele salaatti korianterisilpulla ja paahdetuilla (kurpitsan)siemenillä.






Jälkiruuaksi teimme takuuvarmaa ja superhelppoa suklaakakkua. Ohje on aikanaan napattu Koti ja Keittiö -lehden numerosta 12/2011 ja ohjeesta tulee 12-15 palaa (noooh, meille tuli 8...) Kakku on niin tuhtia, että pieni pala (periaatteessa) riittää yhdeksi annokseksi.

Kakkua varten tarvitset:

150 g voita (tai margariinia)
3 dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
4 rkl kaakaojauhoa (siis sitä KUNNOLLISTA)
2 munaa

Kuivat aineet






Sulata rasva ja anna sen hieman jäähtyä. Sekoita kuivat aineet keskenään.















Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki ja yhdistä muna jäähtyneet rasvasulan kanssa. Kääntele kuivat aineet seokseen. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja paista 200 asteessa noin 18 min.






Kakku saa jäädä reilusti tahmeaksi keskeltä. Ja älä pelästy, kakku on tosi ruma! Ihan lituska, koska ei nouse lainkaan. (Siskon mies sanoi sen yksissä perhebileissä muistuttavan pannunalustaa.......). Joten älä masennu!

Anna kakun jäähtyä ja irrota kakku reunoista veitsellä auttaen. Kakun voi tarjota lemon curdilla maustetun kermavaahdon (2 dl kermaa vaahdoksi + 4 rkl lemon curdia) tai vaniljajäätelön kera. Olen tarjonnut sitä joskus myös Amaretto-kermavaahdolla (2 dl kermaa vaahdoksi + 1 dl Amarettoa sekaan. Siis oikeasti niin paljon! Aivan ihanaa, varsinkin jos pitää Amaretosta.....). Ja jos olet oikein viitseliäs, niin voit kuorruttaa kakun sulattamalla 100 g tummaa suklaata ja 2 rkl voita, sekoittamalla ne ja levittämällä seoksen jäähtyneen kakun pinnalle. Mahdollisuuksia on siis monia! Nyt annokset koristeltiin vanhan ajan vaniljajäätelöllä ja teeman mukaisesti simpukan muotoisilla suklaakonvehdeilla.




Lastenjuhlat aloitettin juhlavasti samppanjalla ja suolakaloilla........ Ja päätettiin hieman tiukemmalla baariinlähtöjuomalla...... Vuoden päästä sitten taas uudelleen!


Niin ja se onginta! Tytöt toivat jokainen pienen paketin, kirjastohuoneen ja keittiön väliin viritettiin verhot ja varsinainen onginta suoritettiin käyttämällä sateenvarjoa ja vintin kätköistä löytynyttä pääsiäiskoria, meikäläisen toimiessa meren jumalattarena..... Ihan älyttömän hauskaa! Ensi vuonna meillä on bingo......

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti