tiistai 4. maaliskuuta 2014

Pruuvi: Viinimatka YhdysvaltoihinViinimatka Yhdysvaltoihin, se oli Etiketti-klubin uutuutena tämän kevään kurssitarjonnassa. Ja kuulemma kurssi, jonka illat varattiin täyteen ennätysmäisen nopeasti. Sinne me sitten siskon kanssa suunnistettiin.

Enpä liiemmin ollut ajatellut, että miten viinintuotanto on tuohon jättimäiseen maahan jakautunut, mutta yllättävää se kuitenkin oli, että USA:n tuotannosta yli 90% tuotetaan Kaliforniassa, vaikka jokaisesta osavaltiosta viinitiloja löytyykin. Onkin siis selvää, että keskityimme illan aikana Kalifornian ja Washington Staten viinialueisiin. Kaliforniasta kannattaa muistaa North Coast, siellä sijaitsevat laadukkaimmat pienet alueet. Valitettavasti Oregonista emme saaneet maistiaisia. Oregon on tunnettu Pinot Noireistaan, viljelysalasta yli 60% valtaa tämä rypäle. Tämä on kuitenkin tyypillinen pienten tuottajien alue, josta ei juurikaan vientiin tuotteita liikene. Alkon valikoimista löytyy vain kaksi tuotetta. Maailmanlaajuisesti USA on viidenneksi suurin viinintuottajamaa.

Maistelusetti aloitettiin Valkoisen talonkin suosimalla juhlamaljalla eli kalifornialaisella Korbel Brut -kuohuviinillä (13,99 €). Chenin Blanc (päärypäle, joka tuo viiniin hunajaisuutta), Chardonnay, Colombard ja Pinot Noir muodostavat yhdessä erittäin kuivan, keskihapokkaan, sitruksisen, kevyen aprikoosisen ja hennon hunajaisen viinin. Vaikka viinissä on sokeria 13 g litrassa, niin runsaat hapot muuttavat viinin sokerista huolimatta kuivaksi. Juomaa suositellaan aperitiiviksi sekä nautittavaksi äyriäisten kanssa. Tämä simamainen juoma ei suurta hehkutusta saanut meidän kesken syntymään. Joimme, mutta emme osta. Piste.

Yhdysvaltojen viinilaki on melko rentoa ja hauskana yksityiskohtana kouluttajamme kertoikin, että kun Korbelin viinilaatikot saapuvat, niin niissä lukee reippaasti California Champagne :) Tarina ei kerro, että viedääänkö juomaa samoissa lootissa myös Ranskaan..... Tuskin!Valkoviinin kera lautaselta Yhdysvalloissa löytyy äyriäisiä, kalaruokia, salaatteja ja hedelmiä.

Kalifornian Central Coast -alueelta saapui seuraava maisteltavamme. Wente Riva Ranch Chardonnay (20,10 €), jonka poikkeuksellisen pitkä 10 kuukauden tammessa kypsytys todella maistui! Viini on Alkon valikoimissa vain rajallisen ajan, joten jos runsas ja paahteinen Chardonnay houkuttelee, niin kipin kapin sitä hankkimaan. Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, sitruksinen, kypsän aprikoosinen, hennon kinuskinen, tamminen ja rodukas. Näin Alkon hinnasto- ja luonnehdintatiimi (!) on viiniä kuvaillut. Ryhmämme löysi viinistä lisäksi mangon, ananaksen ja vaniljan aromeja. Tämä on selkeä ruokaviini, joka sopii vaikkapa loimulohelle, rasvaiselle kalaruualle sekä pariloidulle, grillatulle ja savustetulle ruualle. Alueellisesti ajateltuna myös surf´n turf -tyyppisille ruuille. Viini kannattaa nauttia hyvin viilennettynä, sillä tammi korostuu viinin lämmetessä.Washington Staten alueelta tuleva Kungfu Girl Riesling (14,95 €)oli sitten seuraava. Tätä viiniä on erilaisissa tastingeissä maisteltu jo ihan kyllästymiseen saakka. Viimeksi Viini&Suklaa -illassa muutama viikko sitten. Viini on puolimakea, erittäin hapokas, makean limettinen, päärynäinen, kevyen hunajameloninen ja mineraalinen. Rieslingille tyypillinen petrolisuus puuttuu tyystin. Parhaimmillaan tämä viini on mahdollisimman nuorena ja viileänä. Ruokasuosituksina mausteiset, jopa tuliset ruuat, meksikolaiset, itämaiset maut, raikas kesäinen salaatti, ceviche. Ja ai niin, kouluttajan mielestä tämä on Helsingissä hipstereiden ykkösviini :) Ja siis ilmeisesti vain etiketin perusteella.....


Viinijuttujani lukeneet saattavat muistaa, että sinne vähemmän suosittujen punaviinirypäleiden joukkoon kuuluvat sekä Pinot Noir että Sangiovese. Tyystin olen unohtanut mainita Zinfandelin..... Aivan kuten Pinot Noirin, olen yrittänyt ottaa Zinfandelinkin haltuun omalla kurssilla. Heh, turhaan......

Zinfandel on yleisin rypäle Kaliforniassa ja lajikkeesta valmistetaan valko- ja roseeviinejä sekä myös punaviinejä. Punaviininä tunnetuinta. Rypäleen tyypillisimmät aromit ovat boysenmarja ja kuivatut hedelmät. On myös pitkällisten tutkimusten perusteella todettu, että Italian Primitivo ja Zinfandel ovat sama rypäle.

Jos Yhdysvaltoja ajattelee kokonaisuutena, niin kolme suosituinta rypälettä ovat kuitenkin Cabernet Sauvignon, Pinot Noir ja Chardonnay. Kalifornian Cabernetit ovat pitkäikäisiä ja USA:n Pinot Noirit yleensäkin täyteläisempiä ja savuisempia kuin vastaavat eurooppalaiset.

Ja kun lasissa on punaviiniä, löytyy lautaselta barbaque-ruokaa, pihvejä, naudanlihaa tai hampurilaisia.

Näillä tiedoilla sitten kohti viimeisiä tastingejä, neljää punaista.
Kalifornian Central Coastilta tuli Fog Head Reserve Pinot Noir (14,99 €). Pinot Noir (84%), Petit Sirah, Merlot ja Syrah. Neljän rypäleen combosta syntyi mielestäni varsin mitätön viini..... Virallisen kuvauksen mukaan keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, kypsän karpaloinen, keyven mausteinen ja  hennon tamminen. Sopii vaikkapa possun ribseille tai vaalealle grillatulle lihalle, makeahkon kastikkeen kera.


Toinen punkku olikin minulle entuudestaan tuttu Chateau Ste Michelle Syrah (15,99 €). Viinin koostumus on sangen erikoinen, Syrahia 99% ja Viognieria 1%. Viogner on valkoviinirypäle! Viiniä on kypsytetty yli vuosi amerikkalaisessa tammessa ja se kyllä maistuu (hyvällä tavalla). Viini on täyteläinen, tanniininen, karhunvatukkahilloinen, tummakirsikkainen, mokkainen, mausteinen, vaniljainen ja lämmin. Eli tämä viini kirvoitti ensimmäisen kunnon hymyn kasvoilleni :) Tämä laadukas grilliviini vielä paranee parin vuoden kypsytyksellä. Viini sopii erityisen hyvin riistalle ja lampaalle, varsinkin, jos kastikkeesta löytyy vaikkapa kahvia tai suklaata, jotka tukevat viinin aromeja. Eli aivan selkeä pääsiäisviini!


Seuraavaksi kera kerrostalon kokoisen ennakkoluulon kohti Zinfandelia...... Joka sitten yllättikin positiivisesti, varmaankin koska oli sekoite, jossa oli Zinfandelin (80%) lisäksi Petite Sirahia (9%), Syrahia (6%) ja vielä Carignania (4%). Ravenswood Sonoma County Zinfandel, Kalifornian North Coastilta. Puolitoistavuotta tammessa tuntui! Viini on täyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, tummakirsikkainen, pippurinen, hennon lakritsinen ja tamminen. Viini oli todella tuhti sekä maultaan että tuoksultaan ja sieltä löytyi myös melko selkeästi mintun ja mentolin aromit. Tuottaja lupaa viinille säilyvyyttä 5-8 vuotta. Hintaa on peräti 23,90 €, mutta se selittyy sillä, että on käytetty vanhoja, 50-80 vuotiaita köynnöksiä. Vertailun vuoksi kerrottiin, että vaikkapa samppanjat tuotetaan pääsääntöisesti vain 10 vuotiaista köynnöksistä.Viimeinen viini oli myös entuudestaan tuttu, jo joulunajan viinitastingistä ja olen sitä kerran jopa hankkinutkin. Geyser Peak Reserve Alexandre Meritage on myös kotoisin Kalifornian North Coastilta ja maksaa 22,80 €. Viinistä 70% on Cabernet Sauvignonia, mutta mukana on myös Merlot, Malbec, Petit Verdot sekä Cabernet Franc.  Viini on erittäin täyteläinen, keskitanniinen, tumman marjainen, luumuinen, mausteinen, tamminen ja lämmin. Aromit jo kertovat, että tammessa tätäkin on pidetty, 14 kk. Tanniinit ovat hyvät ja tasapainoiset, eivät mitenkään hyökkäävät. Tuottaja kertoo viinin kestävän pitkänkin kypsytyksen, 10 vuotta jopa. Eli jos omistat viinikellarin, niin eikun ostoksille. Ja vaikka et omistakaan, niin pullon pari voi hyvin hankkia!
Katsotaanpa vielä lopuksi mitä viiniasiantuntijat Viini -lehdestä tuumaavat näistä:

Korbel Brut, kaksi tähteä, sopusuhtainen kokonaisuus, mutta kallis
Wente Riva Ranch Chardonnay, NELJÄ tähteä, harmoninen, laadultaan erinomainen ja laatu vastaa hintaa
Kungfu Girl Riesling, NELJÄ tähteä, harmoninen, laadultaan erinomainen, edullinen ostos
Fog Head Reserve Pinot Noir, NELJÄ tähteä, harmoninen, laadultaan erinomainen, edullinen ostos
Chateau Ste Michelle Syrah, NELJÄ tähteä, luonteikas viini, harmoninen, laadultaan erinomainen, laatu vastaa hintaa
Ravenswood Sonoma County Zinfandel, NELJÄ tähteä, harmoninen, laadultaan erinomainen ja laatu vastaa hintaa
Geyser Peak Reserve Alexandre Meritage, VIISI tähteä, tyylikäs huippuviini, edullinen ostosEi kommentteja:

Lähetä kommentti