Tästä yllättävästä vierastulvasta johtuen suuntasin kulkuni Stockan Herkkuun. Paikkaan, jossa en tiedä, että pyörtyisinkö vai itkisinkö. Onnesta. Sitten vaan yleensä sekoan. Kuten alla olevasta kuvasta voi todeta.....
Päätin tarjota vieraille parsa-korvasienirisottoa. Voiko enää keväisempää herkkua olla! Ohjeen olen löytänyt vuonna 2009 ilmestyneestä Glorian Ruoka & Viini -lehden numerosta 3. Ja olen todistettavasti tarjonnut sitä ainakin kerran, Viiniklubin illassa 5.6.2009. Joskus sitä tulee näinkin tärkeitä asioita laittaneeksi ylös......
Risoton perusohjeen sekä enemmänkin juttua risottoriisistä sekä huipppuhyvän herkkutattirisoton löydät täältä, klik.
Parsa-korvasienirisotto
(tästä riitti hyvin kuudelle, vaikka periaatteessa on kai kyse 4 hengen annoksesta )
2 salottisipulia
2 dl käsiteltyjä korvasieniä
2 rkl öljyä
4 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
n litra kuumaa kasvislientä
500 g parsaa
4 rkl voita
1½ dl raastettua parmesaanijuustoa
mustapippurirouhetta
tarpeen mukaan suolaa
Kuori ja
hienonna sipulit. Paloittele sienet pieniksi.
Kuullota sipulia ja sieniä
öljyssä (isossa) kattilassa, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Varo, ettei
sipuli ruskistu.
Lisää riisi ja kypsennä miedolla lämmöllä koko ajan
sekoittaen, kunnes riisi muuttuu hiukan läpinäkyväksi. Lisää valkoviini ja
jatka sekoittamista.
Kun viini on imeytynyt, lisää joukkoon kauhallinen
kasvislientä. Lisää kasvislientä pienissä erissä koko ajan sekoittaen sitä
mukaa kuin edellinen liemi on imeytynyt riisiin. Riisi on kypsää n 14-20 min
kuluttua.
Paloittele keitetyt parsat ja lisää ne sekä voi ja noin 1 dl parmesaaniraastetta risottoon. Sekoita
hyvin. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.
Ripottele
hieman raastettua parmesaania risoton päälle.
Risoton kanssa tarjottavaksi olin tehnyt pataleivän, joka onnistuikin aivan täydellisesti! Ohjeen ehkä maailman helpoimpaan leipään löydät täältä, klik. Tällä kerralla heitin taikinan sekaan paahdettuja seesaminsiemeniä makua antamaan, sekä öljysin padan pohjan basilikaöljyllä. Ja nyt leipä myös irtosi padasta vaivatta!
Ai niin, ilta aloitettiin LUONNOLLISESTIKIN sampanjalla ja mikäs sen kanssa paremmin sopisi kuin mansikat. Suklaiset mansikat.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan, sulata suklaata vesihauteessa, dippaa mansikat sulaan suklaaseen, laita leivinpaperin päälle kovettumaan ja tarjoile. Aivan täydellistä!
Vappuun sopi hyvin myös se, että läpi illan juomamme olivat hyvinkin kuplivia. Ah, kevät :)
Korvasienten käsittely
Ja koska vieraat heittivät hivenen hermostunutta herjaa korvasienten myrkyllisyydestä ja siitä mahdollisuudesta, että tämä olisi viimeinen ateriamme, niin kaivoin faktaa esiin :) Suomessa on rekisteröity vain kaksi korvasienen aiheuttamaa kuolemantapausta, ne tapahtuivat vuosina 1949 ja 1953, kun lapset olivat syöneet raakaa korvasientä. Laitanpa tähän vielä ohjeet, miten toimit tuoreiden korvasienten kanssa ennen kuin ruokit niillä perheesi:
Harjaa sienet puhtaiksi hiekasta. Keitä puhdistettuja korvasieniä runsaassa vedessä (1 l sieniä/3 l vettä) 5 min. (Jos käytät kaupasta ostettuja, kuivattuja tai säilöttyjä, niin on tärkeää tarkistaa pakkauksesta, onko esikäsittely jo tehty.) Kiehumisaika lasketaan siitä hetkestä, kun olet laittanut sienet kiehuvaan veteen ja vesi uudelleen alkaa kiehua.
Kaada vesi
pois ja huuhtele kattila sekä korvasienet huolellisesti. Tässä vaiheessa vesi voi olla hyvinkin likaisen ja hiekkaisen oloista. Vaihda keitinvesi ja keitä sieniä
uudessa vedessä niin ikään 5 min.
Kaada vesi
taas pois ja huuhtele sienet kylmällä vedellä. Korvasienien rakenne on sellainen, että kaikkea hiekkaa on lähes mahdotonta saada pois, joten pieni rahina hampaissa kuuluu asiaan!
Muista myös huolehtia keittiön tuuletuksesta keittämisen aikana, sillä ainakin minulla myrkkyhöyryt tuntuvat kurkussa, ellei ole ovi auki ulos ja liesituuletin täysillä! Samoin jos olet käynyt sienessä ja näitä herkkupalleroita löytänyt, niin ne kannattaa kuljettaa autossa tiiviisti suljetussa pussissa vaikka tavaratilan puolella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti