tiistai 18. lokakuuta 2016

Juustoleipä Georgiasta

Kesälomalla tein retken siskon luo Helsinkiin ja silloin vierailimme keväällä avatussa, Suomen ainoassa georgialaisessa ravintolassa, Georgian Housessa. Kovasti tykästyimme siellä tarjolla olleeseen Hatsapuri -leipään ja jo silloin päätin, että kokeilen sen valmistusta vielä itse. Jutun tästä kyseisestä ravintolavierailusta voit lukea täältä, klik.

Parissa kuukaudessa Suomen georgialaisravintolat ovat tuplaantuneet, sillä näyttelijä Ville Haapasalon nimissä on juuri avattu ravintola Purpur. Ravintola sijaitsee Rikhardinkadulla juuri siinä, missä aiemmin toimi Michelin -tähditetty Chez Dominique. Nähtäväksi jää, onko tällä paikalla Michelin-taikaa.....


Juustotäytteinen Hatsapuri
Ville Haapasalo / Soppa 365

4 leipää

Taikina
250 g kermaviiliä
3 kananmunaa
8-10 dl vehnäjauhoja
suolaa

Täyte
200 g fetaa
200 g mozzarellaa
2-3 kananmunaa

Lisäksi
kananmuna voiteluun
voita tarjoiluun



Sekoita taikinan ainekset ja vaivaa käsin kimmoisaksi. Anna seistä jääkaapissa vähintään 3 tuntia tai yön yli.

Luomukananmunat ovat välillä hauskasti erikokoisia!

Tee täyte pilkkomalla juustot pieniksi palasiksi ja puristele käsin yhdessä kananmunien kanssa tasaiseksi massaksi.


Jaa taikina neljään osaan ja muotoile niistä paksuhkot pyöreät pohjat (halkaisijaltaan noin 20 cm).


Levitä täyte pohjille jättäen reunoille pari senttiä tyhjää. Sulje leivät vetämällä taikina täytteen päälle nyytiksi. Nipistele taikinan reunat tiiviisti yhteen ja taputtele leipä littanaksi. Käännä leivät ylösalaisin leivinpaperoidulle pellille.


Voitele munalla ja paista 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes leipä on ruskistunut pinnalta ja taikina kypsynyt. Minun uunivanhukseni paisteli näitä tupla-ajan......ainakin.



Mukava iltapalahan tästä saatiin aikaan! Taikinan rakenteeseen en aivan ollut tyytyväinen, kokeilen ehkä seuraavalla kerralla toisenlaisia jauhoja, nyt oli hienoakin hienompaa vehnäjauhoa.


Ja tulipa seuraavana päivänä kokeiltua tämmöinenkin jo vuosia sitten hankittu ja laatikon uumeniin unohtunut paahtopussi. En edes tiedä, onko moinen tuote enää markkinoilla, mutta kaiken epäilyn jälkeen se osoittautui hyvinkin toimivaksi. Tiedättehän, miten pizzapalat tms. muuttuvat mikrossa lämmittäessä epämiellyttävän lötköiksi, niin tässä pussissa niiden lämmittäminen leivänpaahtimessa sujuu kuin tanssi. Pakko on kyllä myöntää, että vähän hirvitti pudottaa leipä muovipussissa paahtimeen, mutta kyllä se toimi. Pussi ei ole kertakäyttöinen ja sen voi pestä astianpesukoneessa. Kokeilin senkin, mutta siitä sanoisin, että kätevämpi se on ihan vaan käsin huuhtaista. Kaikkea pitää kokeilla!

Ja kätevän emännän viikon vinkkinä vielä lopuksi leivinpaperin taltutus. Eli tiedät varmasti tilanteen, kun leivinpaperiarkki ärsyttävästi rullautuu, eikä tahdo pysyä auki levitettynä. Niksi on helppo, ruttaa paperi palloksi ja levitä uudelleen. Eipähän enää rullaudu omia aikojaan!




1 kommentti:

  1. Tätä ystävänikin juuri veivasivat ja kovasti kehuivat. Harmi että olin itse juuri tuolloin muualla. Villen Makujen matka -kirjassa on loistavia georgialaisia reseptejä, suosittelen tutustumaan.

    VastaaPoista