tiistai 4. lokakuuta 2016

Mökkiloimuttelua


Elokuisissa mökki-illoissa viehättää yhtälailla niin lämpö kuin pimeyskin, yhdistelmä syksyn ensitunnelmista, vähän haikeistakin. Sielu lepää rakkaissa rantamaisemissa ja kunhan vain ruoka, juoma & seura ovat kohdillaan, niin mikäs tästä kaikesta on nauttiessa. Palatkaamme siis näin lokakuun alussa elokuun loppupuolen tunnelmiin.


Koska vieraat saapuivat jo iltapäivällä, niin nostin pöytään alkusyksyyn mainiosti sopivan piirakan. Kantarelli-omena-pekonipiirakan, jonka ohjeen löydät täältä, klik.


Illallispöytään päätyvän loimulohen alkuvalmistelut olivat simppelit, pintaan suolaa ja reilusti sitruunamehua. Kala sai maustua näin kylmässä muutaman tunnin.


Koska suunnittelemani paikka avotulelle ei osoittautunutkaan täysin turvalliseksi, näppärät vieraani rakensivat purkutiilistä grillin keskelle pihaa, taatusti niin, että männyt olivat tulen ulottumattomissa. Varsinainen designluomushan tuo grilli ei ole, mutta ajoi loistavasti asiansa, vaikka nyt onkin purkutuomio edessä......



Loimulauta oli mökillä ensimmäistä kertaa käytössä, vuosia kaapissa lojuneena joutikin jo hommiin.


Lisukkeita sekä valmistettiin, että lämmitettiin muurikalla, scampivartaiden ohjeen löydät täältä, klik ja focaccian ohjeen täältä, klik. Löytyypä pannulta yksi grillijuustokin.


Ja enhän minä olisi minä, ellen olisi jotain uuttakin tarjolle laittanut. Uutuudet olivat jogurttikastike kalalle sekä yrttiseos kaiken kruunuksi. Tässä tulevat ohjeet.

Jogurttikastike
Ilta-Sanomat / Ruokala

1½ dl kreikkalaista jogurttia
1 rkl tahinia
1 rkl tuorepuristettua sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi
1 tl merisuolaa

Hienonna valkosipulinkynsi ja yhdistä ainekset. Anna maustua kylmässä hetkisen. Tai jopa toisenkin. Tätä hivenen Lähi-itä -tyylistä kastiketta on myöhemmin syksyllä tarjottu myös savustetun lohen kanssa. Hyvin maistui! Reseptilinkin takaa löytyy myös kokeilemisen arvoinen uunilohi ras al hanout -maustettuna. Lähi-itä helposti lautaselle!

Yrttiseos
Ilta-Sanomat / Ruokala

1 punasipuli
½ nippu korianteria
½ nippu lehtipersiljaa
½ nippu minttua
100 g pinjansiemeniä
1 rkl sumac-maustetta
1 tl suolaa

Eipä äly nyrjähdä tämänkään valmistuksessa. Hienonna yrtit, rouhi pinjansimenet ja yhdistä kaikki ainekset. Tämä yrttiseos tai yrttiripote, kuinka nyt haluat sitä kutsuakaan, on käsittämättömän maukasta. Tuoreet yrtit sen tekevät, sekä sumac-mauste, joka on mielestäni olennainen juttu tässä. Sumacia olen hankkinut Hietalahden kauppahallista, kun valmistelin Libanon -teemaista illallista. Siitä mammuttimaisesta, käsistä karanneesta kokkailusta voit lukea täältä, klik.




Mökkirannan maisemaan en kyllästy koskaan. Oli vuorokauden aika mikä tahansa, niin on kaunista. Vaikka kuva ei ihan sieltä terävimmästä päästä olekaan :)



Ja sunnuntaina aamusta  päivällä vielä vähän hidasta, verkkaista sienestystä. Ihan tuottoisasti, joten varsin onnistunut mökkiviikonloppuhan tämä oli. Ensi kesään on niin pitkä aika. Liian pitkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti