tiistai 16. lokakuuta 2018

Perheviikonloppu Turussa

Nuorin tyttäreni odottaa esikoistaan, eikä enää mielellään matkusta tunteja autossa, siispä lähdin perheviikonlopun viettoon hänen ja puolisonsa luo Turkuun. Mukana viikonlopun vietossa myös sisareni perhettä. Lauantaille olimme varanneet aikaa yhteiseen ravintolaillalliseen, mutta perjantain vietimme kotioloissa tyttäreni hoitaessa kokkailun. Ja kun hän kokkaa, on tiedossa herkkua! Niin myös tälläkin kerralla.

Ajelin Turkuun työpäivän jälkeen suoraan Helsingistä ja saapuessani perille, alkupaloja juuri nostettiin pöytään. Täydellinen ajoitus!


Vuohenjuustoleipäset
patonkia
vuohenjuustoa (pötkö)
cashew-pähkinöitä
sipulia
kevätsipulia
tumma balsamikastike

Voitele patonkiviipaleet kevyesti oliiviöljyllä ja paahda hetki 175 asteisessa uunissa. Viipaloi sipulia patonkiviipaleiden päälle, lisää vuohenjuustosiivut ja koristele murskatuilla pähkinöillä. Paista 175 asteisessa uunissa, kunnes juusto sulaa ja pinta hivenen ruskistuu. Viimeistele leipäset tuoreella kevätsipulisilpulla ja tummalla balsamikastikkeella.

Oi mitä herkkua leipäset olivatkaan! Lautanen hupeni tyhjäksi tuota pikaa, joten oli aika siirtyä pizzantekoon. Tyttäreni ei harrasta tarkkaa reseptiikkaa, mutta oikein pinnisteli tällä kertaa, että sain ohjeet kirjattua.


Pizzataikina
1 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
1 rkl öljyä
suolaa
1½ dl durumvehnäjauhoja
½ dl vehnäjauhoja

Liota kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää öljy ja suola. Sekoita jauhot mukaan vaikkapa puuhaarukkaa käyttäen. Käsiä taikinaan ei tarvitse upottaa! Kohota taikina lämpimässä (esim. vesihauteessa) ja peitettynä noin kaksinkertaiseksi.


Kauli taikina mahdollisimman ohueksi, käytä (durum)jauhoja tarpeen mukaan ja lisää täytteet. Tässä parikin vaihtoehtoa.

Brie-pistaasitäyte
vajaa prk (125 g) creme fraichea
½ -1 sipuli
125 g briejuustoa
suolaa, mustapippurirouhetta

Pinnalle paistamisen jälkeen
75 g murskattuja pistaasipähkinöitä
1 kevätsipulivarsi


Levitä creme fraiche pizzapohjan päälle, sekä kuullotettu sipuli ja briejuustonokareet. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella. Paista 200 asteisessa kiertoilmauunissa noin 12 minuuttia, kunnes pinta on sopivasti ruskistunut. Kypsän pizzan päälle ripottele murskattuja pistaasipähkinöitä ja silputtua kevätsipulia.


Pizza oli hyvää, mutta mietimme, että sipulin voisi karamellisoida kunnolla, niin makua tulisi enemmän.

Prosciutto - Peltolan Blue -täyte
vajaa prk (125 g) creme fraichea
100 g prosciutto -ilmakuivattua kinkkua
noin 70 g Peltola Blue -juustoa
mustapippurirouhetta

Levitä ranskankerma pizzapohjalle. Paloittele kinkku ja murustele juusto, ripottele ne pizzapohjalle. Mausta mustapippurilla. Suolaa et tarvitse, koska sekä kinkku, että juusto ovat suolaisia. Paista 200 asteisesssa kiertoilmauunissa noin 12 minuuttia, kunnes  pinta on sopivasti ruskistunut. Kiertoilmalla saat pizzasta mukavan rapeaa.


Tyttäreni pyysi mainitsemaan, että kaikkia "kiellettyjäkin" ruoka-aineita voi raskaana oleva käyttää, kun niitä kypsennetään ja kuumennetaan tarpeeksi! Perheneuvoston ehdottomaksi suosikiksi nousi tämä jälkimmäinen pizza! Siskon tytär sanoi, että ei ole koskaan syönyt näin hyvää pizzaa. Samaa mieltä!


Lauantai sujui kaupungilla hengaillen. Illallispöytä oli varattu vasta klo 18, joten väistämättä jonkinmoinen lounas oli tarpeen. Söimme sitten jonkinmoisen......


Yhtäkkiä oli valtavan vaikeaa päättää, mihin menisimme ja oikeastaan Shamrockcafe ei ollut sieltä ilmeisimmästä päästä, vaan enemmänkin epätoivoisimmasta. Nälkä kolkutteli jo melko kuuluvasti. Nettisivujen mukaan rento ruokailu- ja villi menopaikka kaupungin parhaalla paikalla. Ruuassa ja palvelussa ei ole moitteen sijaa, mutta siisteydessä on! Edellisen illan villeyden jäljiltä oli nyt vaikkapa lasinsirut tuolilta korjaamatta. Onneksi seurueessamme ollut lapsi ei ollut vielä syntynyt!



No kitinät sikseen ja syömään. Emmehän olleet tulleet viihtymään, vaan taltuttamaan hiipivää nälkäkiukkua. Popcornit alkunaposteluun oli kiva juttu, nopeasti ne hupenivatkin.


Tyttäreni todellakin söi kahden edestä! Lounaaksi siis Cheese&Bacon -burgeri (nelisen tuntia ennen illallista), talon oma burgerpihvi (200 g), rapeaa pekonia, Shamrockin majoneesia, maustekurkkua, punasipulia, tomaattia, salaattia, cheddarjuustoa sekä RANSKALAISET PERUNAT (15,50 €).


No, mitäpä tässä tyttären annosta kovin sormella osoittelemaan, sillä ei meidän muidenkaan nacholautanen mitenkään pikkunälkään tarkoitettu ollut! Nachos Chicken (12,90 €), kanaa, nachoja, quesoa, tuoretomaattisalsaa, creme fraichea, avocadoa ja parmesaania. En todellakaan kyennyt syömään tätä annosta kokonaan. Kanapalat olivat jotenkin vähän aneemisen oloisia. Itse olisin paistanut niihin mukavan rapsakkaat ja maistuvat pinnat. Muuten ihan ok. Nälkä ainakin lähti!


Kaupunkihengailu jatkui hitaalla käyskentelyllä Aurajoen rannalla sekä viinilasillisella Tårgetissa.



Tårget on tuttu aikaisemmalta Turku-visiitiltä, mutta en ollut edes tiennyt siellä olevasta erillisestä viinihuoneesta. Sinne!


Tårgetin listalta löytyi mukavasti myös alkoholittomia drinkkejä eli mocktaileja. Tässä Rowan Atkinsson (7 €),  karpaloa, pihlajanmarjaa ja rosmariinia.



Ravintolan sisustus hiveli silmääni, pidimme paikasta erittäin paljon, joten tänne tullaan kyllä uudelleen.


Illalliselle olimme varanneet pöydän Blankosta, joka on hiljattain avautunut uudelleen kiinteistön remontin jälkeen. Tyttäreni muutettua aikoinaan Turkuun, oli Blanko suosikkiravintolamme ja päätimme nyt käydä porukalla sen uudelleen testaamassa. Vanhat suosikit löytyivät yhä ruokalistalta!


Ravintola on melko sokkeloinen, mutta viihtyisä. Suosittu ja meluisa, mutta viihtyisä. Pöytä on todellakin syytä varata! Henkilökunta on rentoa ja ystävällistä, ruoka hyvää, sisustus kaunista.


Ruokavalinnoissa kuuden hengen seurueellamme ei juuri hajontaa ollut. Katsotaanpa, mitä söimme.


Friteerattuja tiikerirapuja, sitruunadippiä ja salaattia (13 €).



Sesam-kampasimpukoita, wontonsalaattia, mangoa, papaijaa, sitruunamajoneesia (13 €).


Lehtipihvi, dippiperunoita, fetasalaattia, paprikavoita (24 €).


Sekä harmillisen epätarkka kuva ravintolan klassikkoannoksesta Blankon lammaspastasta. Lampaan sisäfilettä, punaista pestoa, rucolaa (21 €).


Juomapuolesta sen verran, että sattumoisin kohdallemme osui aivan taivaallinen malbec Argentiinasta. Navarro Correas Reserve Malbec 2016 löytyi myös suureksi iloksemme Alkon tilausvalikoimasta (16,30 € Alkossa, 39 € ravintolassa), mutta myymäläsaatavuus on ainakin tällä hetkellä valitettavan heikko, joten heti reissun jälkeen kävimme siskoni kanssa hamstraamassa tätä Helsingistä Arkadian myymälästä. Täyteläinen, tanniininen, kirsikkainen, luumuinen, pippurinen herkku Mendozan alueelta.

Blanko tarjosi parastaan ja lunasti jälleen paikkansa suosikkiravintoloidemme joukossa, jos nyt koskaan oli sitä paikkaa edes menettänytkään! Turku vaan on täynnä mielenkiintoisia paikkoja, joten mielellään aina valitsee uutta, mutta nyt oli tuttua ja turvallista. Täydellistä. Ruoka, tunnelma, seura, kaikki.


Loppuun vielä "pakollinen" kirpparikäynti. Mimmin Kirppis Skanssin lähellä oli pökerryttävän suuri ja sokkeloinen. Välillä oli oikeasti tunne, että en enää koskaan löydä täältä ulos! Kävi kuitenkin semmoinen ihme, että vaikka tavaraa oli hillittömät määrät, niin sivupersoonani Happyhamster käveli rakennuksesta ulos ilman ostoksia. Tämäkin siis on mahdollista!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti