Alkon Etiketti -lehden tämänkertaisessa pruuvissa keskityttiin lähestyvän juhlakauden, joulu + uusi vuosi, viineihin. Noh, joulu meni jo ja uusi vuosikin koittaa ihan justiinsa, mutta toisaalta onhan tässä muitakin juhlia tulossa! Ja elämähän on yhtä juhlaa! Ainakin välillä....... Joten ajattelisin, että ei tämä raportti hukkaan mene. Viinien tuotekuvat ovat Alkon sivuilta.
Alkumaljan lisäksi kolme pruuvia, Ensimmäisessä pari valkoista ja pari punaista, toisessa makeita ja kolmannessa kuohuvia.
Kuohuvalla aloitettiin. Ridgeview Bloomsbury Brut (34,85 €) edustaa nyt kovassa nousussa olevia englantilaisia kuohuviinejä. Viinejä, jotka ovat erittäin samppanjamaisia, johtuen sekä valmistusmenetelmästä, että sopivasta ilmastosta ja kalkkiperäisestä maaperästä. Ja tietenkin rypäleistä, jotka ovat tyypilliset samppanjarypäleet Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier. Chardonnayn osuus kaksi kolmannesta. Erittäin kuiva, erittäin hapokas, keltaluumuinen, kypsän limettinen, kevyen mantelinen. Terästankkituote, josta kuitenkin 2-3%:a on kypsytetty burgundilaisessa tammessa. Liekö siinä syynsä, että tässä kuitenkin erittäin kuivassa juomassa oli pieni jännittävä makeuden vivahde? Jos haluat yhdistää tämän sitruksisen raikkaan juoman ruokaan, niin kalapöydän antimille sopii täydellisesti. Viini -lehdeltä tulee neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen) sekä suositukset paistetuille tai grillatuille kaloille ja äyriäisille hapokkaiden kastikkeiden kera.
Maddy Txakoli 2017 (18,31 €), Espanjan Baskimaalta, rypäleenä minulle entuudestaan tuntematon Hondarrabi Zuri. Txakolit (lausutaan tsakoli) ovat gastronomisia viinejä, jotka sopivat tarjottavaksi erityisen hyvin eri tyyppisten pinchojen kanssa. Espanjan ruokakulttuuriin kuuluvia pieniä suupaloja, tapaksia, kutsutaan pohjois-Espanjassa nimillä pincho tai pintxo. Viini on kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, viheromenainen, greippinen, yrttinen, mineraalinen, kevyen suolaheinäinen. Viini muistuttaa hapokkuudellaan ja sitruksisuudellaan rieslingiä. Runsas viini, jonka on aromimaailmaltaan kuitenkin hento. Ruokapöydän ystävä, joka sopii erityisesti graavikaloille, mereneläville ja jopa vaaleille lihoille. Erityismaininta kauniisti kimaltelevasta etiketistä, mikäli ulkoiset seikat ovat tärkeitä. Välillä ne vaan ovat. Pidin viinistä, piirsin muistiinpanoihin hymynaaman. Viini -lehti antaa kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty), mutta moittii kalliiksi.
Saint Clair Pioneer Block Sawcut Chardonnay 2015 (18,99 €) olikin sitten varsinainen jytky! 100% Chardonnay Uuden Seelannin Malborough'n alueelta. Viini on käynyt tammessa, mutta ei kypsytetty. Kouluttajan sanojen mukaan tammisuus tuo runkoa ja rakennetta, mutta jää muuten taustalle. Ai jaa. Minun nenääni tammi tuli kyllä ryminällä, enkä innostunut viinistä lainkaan, vaan se jäi juomatta. Aivan oikein luit. Viini JäI JUOMATTA! Mutta nämähän ovat makuasioita. Minä pidän Chardonnay-rypäleestä noin pääsääntöisesti, mutta nyt tämä uudenmaailman jytky ei vaan sopinut makumaailmaani. Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, kypsän sitruksinen, mausteinen, kermainen, tamminen, paahteinen, runsas. Kinkkuviini, joka siis toimii liharuokien kanssa, mutta sopii mainiosti myös vaikkapa savukalalle tai savustetulle rasvaiselle lohelle. Ja jos haluaa dekantoida, niin tässä on valkoviini, jolle sen todellakin voi tehdä. Viini -lehdeltä neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen) sekä ruokavinkkinä broilerinrintaa voi-purjokastikkeessa. Vaikuttaa hyvältä yhdistelmältä ja ruokaviinistähän tässä on selkeästi kyse.
Philipp Kuhn Pinot Noir Laumersheimer Réserve 2014 (24,95 €), viini, jossa yhdistyivät kaikki suurimmat ennakkoluuloni, eivätkä ne tällä kertaa olleet väärässä. Rakastan saksalaisia valkoviinejä, mutta sikäläiset punaviinit ovat kauhistus. Ja Pinot Noir on sitten luku sinänsä...... En pitänyt viinistä lainkaan, enkä voi väittää, että ennakkoluuloni olisivat mielipidettäni ohjailleet, sillä pystyn myös ne ohittamaan, mikäli aihetta on. Nyt ei ollut. Mutta siis Pinot Noir, Saksasta, Pfalzin alueelta. Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kypsän karpaloinen, mustaherukkainen, vadelmainen, kukkainen, timjaminen, kevyen paahteinen. Rypäleet tulevat alueen parhailta kalkkikivirinteiltä, viinissä on vähän tanniineja ja raakaa marjaa, väri hivenen rusehtava. Viini on ehdottomasti tarjottava viilennettynä 15-16 asteeseen ja tämä on (kuulemma) parhaimmillaan ruokapöydässä. Kouluttajamme oli tosin tästä tuotteesta varsin liekeissä ja suositteli tätä ihan nautiskeluun. Makuasioita taas. Viini löytyy Alkon erikoiseristä ja on siis saatavilla rajoitetun ajan. Illan toinen juomatta jäänyt viini, jota en jää kaipaamaan.
Petra Hebo (21,50 €) Italian Toscanasta. Rypäleinä Cabernet Sauvignon, Merlot ja 10% tujaus Sangiovesea. Täyteläinen, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, mustikkainen, karhunvatukkainen. Kaunis, musteinen väri. Ranskalaistyyppinen makumaailma. Niin mun viini. Tykkään! Hyvä heebo, helppo muistaa. Taleggiojuusto mainittu. Tuote on saatavilla Alkon tilausvalikoiman kautta. Tuottaja Terra Moretti on perheyritys, jonka kolme pääliiketoimialuetta ovat rakennusala, viinit ja luksushotellit.
Red Leaf Vidal Icewine 2015 (26,99 € / 0,375 l), jääviini Kanadasta, joka vei sydämeni. Ja kieleni. Vidal -rypäleestä valmistettu jumalten juoma on makea, hapokas, hedelmäinen, hunajameloninen, meloninen. Jääviinin valmistuksessa käytettävien rypäleiden korjuun aikana pitää lämpötilan olla vähintään -8 astetta pakkasella. Upea kullankeltainen väri tässä hedelmäpommissa. Täydellinen pari sinihomejuuston kanssa. En kestä tätä täydellisyyttä! Alkon tilausvalikoiman tuote. Suosittelen jälkiruokaviinien ystäville.
Dow's Nirvana Reserve Port (14,98 €) Portugalista. Rypäleinä Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cão. Runsaan punainen, makea, tumman kirsikkainen, viikunainen, boysenmarjahilloinen, mausteinen, lämmin. Suomessa portviinejä myydään oikeastaan vain jouluna, kun Portugalissa taas portviiniä tarjotaan jopa pippuripihvin kanssa. Se oli yllättävä tieto. Kyseinen juoma on kehitelty toimimaan nimenomaan tumman suklaan kanssa, jossa kaakaopitoisuus on 60-75%.
Maistoimmekin tätä suklaan kanssa, joka selkeästi pehmensi ja leikkasi alkoholisuutta (20%). Ilman suklaata alkoholi tuli lähes liian voimakkaasti esiin.
San Simone Asolo Prosecco Extra Dry (16,89 €) ei ollut sitten mistään kotoisin. Tai olihan se Italiasta, mutta kovin oli pliisua ja makuvissymäistä meininkiä. Rypäleinä Glera ja Chardonnay. Kuiva, hapokas, valkopersikkainen, keltaluumuinen, kevyen päärynähilloinen, hennon paahteinen. Suositeltiin rasvaisille ruuille. Minä en suosittele millekään, hinta on kova laatuun nähden. Minun mielestäni. Alkon erikoiserissä tarjolla rajoitetusti.
Ranskalainen André Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut (19,98 €) veti sitten jo taas suupieliä hymyyn. Valkoisista rypäleistä, Chardonnay ja Aligoté, valmistettu. Erittäin kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, keltaluumuinen, kevyen mineraalinen, tamminen, tasapainoinen, tyylikäs. Tammikypsytys tuo viiniin mukavasti makua ja sen pieni paahteisuus sopii täydellisesti blinien voin ja paahteisuuden makupariksi. Tässä siis täsmäviini alkutalven blinipöytään. Pidin oikein paljon. Eikä tullut yllätyksenä, että niin pitivät myös Viini -lehden arvioitsijat antaessaan neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen) ja kehuessaan vielä edulliseksi ostokseksi. Antti Vahteran täsmäruokaohjeena tälle viinille kampasimpukkacarpaccio ja muikunmätiä. Pelkkä ajatuskin herauttaa vedet kielelle.
Charles Ellner Grande Reserve Champagne Brut oli minulle aivan uusi tuttavuus, en ollut nimeäkään aiemmin kuullut. Ensimmäiseksi kiinnitin huomioni pullon hintaan 59,97 €, joka vaikutti kohtuulliselta. Noh, se olikin enemmän kuin kohtuullinen, sillä kyseessä oli puolitoistalitrainen magnumpullo! Kohtuullinen muuttui silmänräpäyksessä edulliseksi. Rypäleinä Chardonnay ja Pinot Noir. Erittäin kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, keltaomenainen, kevyen hunajameloninen, mineraalinen, paahtoleipäinen. Pidin samppanjasta ja niin piti kouluttajammekin. Hän sanoi, että tuote on tällä hetkellä yksi parhaista hinta-laatusuhteen osalta ja siinä on kaikki samppanjan palikat ja elementit kohdillaan. Viini kestää hyvin myös ruuan ja niinpä tätäkin suositeltiin blinipöytään.Tähän olikin sitten hyvä päättää maistelut.
Loppuun vielä muistiinpanojen omaisesti muutama illan aikana noussut asia:
- jos päädyt valitsemaan juhlapöytään vain yhden viinin, niin hae sille ruokapöydästä kiintopisteet valintaa helpottamaan. Esimerkiksi pääruoka-aine tai valmistustapa.
- muista sama linja viinissä ja ruuassa. Kevyelle kevyttä, runsaalle runsasta, hapokkaalle hapokasta, makealle makeaa.
- joulupöytää (tai miksei muutakin juhlaruokapöytää) ajatellen alsacelainen puolikuiva riesling toimii kaiken kanssa
- jouluruokien kanssa suositeltiin Tuplapukki -olutta
Kuuran jääsiideristä virisi mielenkiintoinen keskustelu kanadalaisen jääviinin siivittämänä. Olin kyllä lukenut Fiskarsin ruukkikylässä toimivasta Kuura Cider siiderimöstä, mutta olin täysin tietämätön heidän tuotteistaan. Sekä kouluttajamme, että moni paikalla ollut kurssilainen hehkuttivat Kuura Ice Ciderin (33,18 € / 0,375 l) aivan maasta taivaisiin. Kuulemma jos nauttii jääsiideriä Peltola Blue -juuston kanssa, niin ei kukaan enää kaipaa klassista ranskalaista sinihomejuusto-sauternes -yhdistelmää. Se on paljon sanottu se! Mutta loistava kotimainen lähituotevaihtoehto, kokeilemisen arvoinen kieltämättä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti