Vuosi sitten, uuvuttavan remonttivuoden päätteeksi, päätin joulun alla järjestää remonttikaronkan, pistää pöydän koreaksi ja kutsua mukaan perhettä ja ystäviä. Ja niin meillä oli mukavaa, että tänä vuonna hivenen eri kokoonpanolla vietettiin iltaa uudemman kerran. Vuoden takaisesta illasta voit lukea täältä, klik.
Aina on aihetta juhlaan. Kuluneen vuoden suurin ponnistus on tehty mökillä, mutta sitä on aika juhlistaa vasta ensi kesänä, kun kaikki on lopulta paikoillaan. Kotona elän remonttien suhteen tilanteessa, jossa periaatteessa kaikki on kunnossa, mutta muutama pienempi kohde odottaa vuoroaan (eli rahoitustaan). Mitään massiivista ei suinkaan enää toivon mukaan koskaan mun elämän aikana ole edessä! Pientä pintaremonttia vaan......
Näiden kemujen järjestelyjen suhteen olin sen tosiasian edessä, että minun oli suoriuduttava niistä yksin! Äidin pikku apulainen, kuopukseni ja lyömätön ruuanlaittaja, on nyt itsekin äiti ja hoivailee muutaman viikon ikäistä pientä poikaansa. Ajattelin, että selviydyn, kunhan järkevästi aikataulutan tehtävät ja ennen kaikkea ALOITAN AJOISSA! Melkein siinä onnistuinkin, mutta petrattavaa vielä jäi.
Balilaisvaikutteiset lihapullat ja hausjärveläisiä sieniä sisältävät sienipiirakat tein jo reilua viikkoa aikaisemmin ja pakastin. Muutoinkin hyödynsin pakastimen sisältöä mahdollisuuksien mukaan ja siinä onnistuinkin niin, että laatikoissa on jopa vähän väljyyttä. Hyvä minä!
Muistutuksena itselle, että kilosta jauhelihaa tuli vähän toistasataa lihapullaa (tarkalleen 106 ja maistiaiset päälle) ja pellillisestä sienipiirakkaa saa 30 palaa. Lihapullien pähkinäkastiketta tein tuplasatsin. Vieraita 17, lihapullia ja kastiketta oli sopivasti, piirakan suhteen liioittelin, kun tein niitä kaksi. Mutta nythän pakastimessa on tilaa....... Tai siis oli......
Vanhoista tutuista pöydästä löytyi äidin tekemää hämäläistä näkkileipää ja omaa suosikkiani, valkosipulin kukkavarsista tehtyä pestoa. Kukkavarsia on pakastimessa vielä riittävästi seuraavaan satokauteen!
Mutta nyt uusien reseptien pariin! Niitähän tästä jutusta löytyy peräti 9 kappaleen verran. Juhlia edeltää huolellinen valmistautuminen lukemalla lehtiä, keskustelemalla pitkään ja hartaasti ruokaa rakastavan työkaverin kanssa, laatiessa listoja, erilaisia listoja, loputtomia listoja.... Kanssakulkijani junassa ovat tätä päässeet/joutuneet parin viikon aikana seuraamaan! Nyt joulunajan lehdistä pisimmän korren veti ruotsalainen Elle Mat&Vin, lähes kaikki suolaisten tarjottavien uudet ideat ovat tästä yhdestä ja samasta lehdestä. Paitsi yksi. Eli seuraava.
Linnunmaksamousse
4-6 annosta
Glorian Ruoka&Viini 10/2018
5 kuivattua aprikoosia
½ dl punaista portviiniä
2 rkl vettä
1 pkt (300 g) broilerinmaksaa
1 pieni sipuli
1 rkl + 50 g voita
½ tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
1 dl kuohukermaa
Sain ravintola Lilla Fabrikissa Helsingin Punavuoressa Suomen Champagne -seuran tastingin yhteydessä niin tajunnan räjäyttävää linnunmaksamoussea, että reseptin löytymisestä tuli suoranainen pakkomielle. Olin tyytyväinen aikaansaannokseeni, pääsin tosi lähelle tavoitettani! Moussea tein innoissani tupla-annoksen, se oli ehkä vähän liioiteltua. Yksinkertainen tai puolitoistakertainen olisi hyvin riittänyt tämän kokoiselle seurueelle.
Mutta aloitetaan. Leikkaa aprikoosit hyvin pieniksi kuutioiksi, laita kulhoon ja lisää portviini sekä vesi. Anna tekeytyä noin tunnin verran.
Poista maksoista kalvot. Näin sanoo ohje, mutta mielestäni hankkimissani pakastetuissa broilerinmaksoissa ei mitään kalvoja edes ollut. Eli poista, jos on jotain poistettavaa. Kuori ja hienonna sipuli. Paista maksoja ja sipulia voissa 3-5 minuuttia tai kunnes maksa on juuri ja juuri kypsää. Meni kyllä tuo 5 minuuttia. Tarkista kypsyyttä halkaisemalla yksi maksa, se saa olla mukavan rosee, ei siis läpikypsä. Mausta maksat suolalla ja pippurilla, viilennä jääkaapissa.
Maksojen viilentyessä sulata 50 g voita. Vaahdota kerma. Valuta aprikoosit ja säästä liotusliemi.
Soseuta maksa-sipuliseos ja 2 rkl aprikoosin liotuslientä tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Tehosekoittimella saa varmastikin nopeammin tasaisen koostumuksen. Ja jos mietit, että mitä teet lopulle aprikoosin liotuslientä, niin kaada se lasiin ja nauti. Jatka moussen tekoa lisäämällä tehosekoittimeen aprikoosit. Aprikoosit voi jättää osittain kokonaisiksikin, mutta minä halusin mahdollisimman sileän koostumuksen, joten annoin seoksen pyöriä koneessa tovin. Sekoita vielä voisula seokseen huolellisesti, senkin tein koneella.
Sitten siirsin seoksen toiseen kulhoon, jotta sain nosteltua kermavaahdon varovasti sen joukkoon. Tarkista suola ja anna moussen tekeytyä jääkaapissa noin tunnin verran. Tämä oli NIIIIIIN hyvää!!
Juustotahna
Elle Mat&Vin December 8/2018
75 g Västerbottensost -juustoraastetta
1 dl ranskankermaa
1 mm mustapippurirouhetta
1 mm suolaa
Ihan vain sekoitat kaikki ainekset ja on siinä. Västerbottensost-juustoa ei raasteena, eikä missään muussakaan muodossa löytynyt kotikaupungista, joten vaihdoin sen kotimaiseen vaihtoehtoon, Juustoportin Vuohen GR Gran Reserve -juustoraasteeseen. Tästä tahnasta tuli hitti! Olisin vallan hyvin voinut tehdä tupla-annoksen, semmoiseen tahtiin kulho tyhjeni.
Endiivit sinihomejuustolla ja pähkinöillä
6 annosta
Elle Mat&Vin December 8/2018
3 endiiviä
150 g sinihomejuustoa
100 g saksanpähkinöitä
2 rkl sitruunamehua
2 tl juoksevaa hunajaa
suolaa
mustapippurirouhetta
vesikrassia
Näin meni alkuperäinen ohje, sitten alkoi soveltaminen. Koska tein vain pari täytettyä salaatinlehteä ruokailijaa kohden, ei endiivejäkään mennyt kuin kaksi kappaletta. Sinihomejuuston vaihdoin valkohomejuustoon ja saksanpähkinät unohdin ostaa, joten murskasin tätä varten kaapista löytynyttä pähkinäsekoitusta. Endiiviä en ensin mukamas meinannut löytää Stockmannin Herkusta (tai anteeksi siis Stockmann Food Market Herkusta, meneeköhän pitkään, että uuteen nimeen tottuu? Herkku on aina Herkku. Piste.). Endiiviä olen käyttänyt tosi vähän ja minulla oli kyllä ajatus siitä, miltä sen kuuluu näyttää, mutta jos tuotelapussa lukee sikurisalaatti, niin oli pakko henkilökunnalta tarkistaa, että onko nyt kyseessä se, mitä etsin. Ja juu oli, ystävällinen myyjä kertoi, että salaatilla on vielä kolmaskin nimi, jota hänkään ei kyllä juuri siinä hetkessä muistanut.
Tämä oli helppoa! Irroitat endiivistä tai sikurisalaatista sopivan määrän lehtiä. Asettelet päälle juustopaloja, pähkinärouhetta, pirskotat sitruunamehua ja valelet hunajaa. Sitten vielä huiskaiset vadille vähän sormisuolaa ja mustapippuria plus koristelet koko komeuden jollakin yrtillä. Minä käytin baby lehtikaalia. Endiivit olivat menestys! Onneksi tein niitä, sillä kiireen vallatessa ja ajan loppuessa olin aikeissa luopua juurikin tästä..... Onneksi en luopunut! Tarjolle jääkaappikylmänä.
Tryffelipaahdetut ruusukaalit
10 buffeeannosta
Elle Mat&Vin December 8/2018
500 g ruusukaalia
1 rkl oliiviöljyä
1 tl tryffeliöljyä
½ tl sormisuolaa
1 mm rouhittua mustapippuria
1 appelsiinin kuori raastettuna
50 g mantelilastuja (mandelsplitt)
sormisuolaa
rouhittua mustapippuria
Annoksen tein tuplana ja se oli sopiva. Koska en ollut aivan varma, onko mandelsplitt mantelirouhetta vaiko -lastuja, niin vaihdoinkin sen paahdettuihin pinjansiemeniin. Vaikka eipä tuolla mantelin olomuodolla sen suurempaa merkitystä maulle varmaan olisi ollutkaan.
Siisti ruusukaalit poistamalla kannat ja vaurioituneet lehdet. Puolita ne ja pyöritä öljyissä ja mausteissa. Paahda 225 asteisessa uunissa 15 minuuttia tai kunnes ne vähän ruskistuvat.
Tarjoilua varten raasta ruusukaalien päälle appelsiinin kuorta ja lisää mantelit/pinjansiemenet. Tarkista maku, lisää suolaa ja pippuria makusi mukaan. Helppoa ja herkullista! Tarjosin nämä huoneenlämpöisenä.
Uunissa paahdetut punajuuret vuohenjuustolla
8 hengelle
1 kg punajuuria
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
valkosipulin kynsiä murskattuna
tuoretta timjamia
vuohenjuustoa
Pese, kuori ja lohko punajuuret. Pyörittele öljyssä ja mausteissa. Paahda 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes punajuuret ovat pehmentyneet. Lisää loppuvaiheessa paloiteltu vuohenjuusto mukaan ja tarjoiluvaiheessa voit vielä silputa tuoretta timjamia päälle. Minä oikaisin käyttämällä esikeitettyjä punajuuria. Tunnustan! Nehän sitten olivat vain hetken uunissa. Ah, miten punajuuri onkaan hyvää! Tämänkin laitoin tarjolle huoneenlämpöisenä.
Lämpimät päärynät homejuustolla ja kinkulla
14 kpl
Elle Mat&Vin December 8/2018
2-3 päärynää
140 g sinihomejuustoa
150 g joulukinkkua ohuina siivuina
1 dl saksanpähkinöitä
tuoretta timjamia
Tässä ohjeessa lähdin omille teilleni. Ei ollut joulukinkkua, ei saksanpähkinöitä, eikä timjamia. Enkä edes paahtanut näitä uunissa 5-8 minuuttia, kuten reseptissä sanottiin. Mutta tämä on oiva ohje, jos joulun jälkeen mietit kinkun jämien jatkokäyttöä.
Mitä sitten tein? Vaihdoin kotoisan joulukinkun ilmakuivattuun italialaiseen. Viipaloin päärynät, laitoin päälle nokareen sinihomejuustoa ja kiepautin ympärille ilmakuivattua kinkkua. Tässä ei äly nyrjähdä ja saat näyttävää ja herkullista tarjottavaa käden käänteessä. Tarjolle jääkaappikylmänä.
Sitten makealle osastolle. Suklaakonvehteja, vihreitä kuulia sekä äidin tekemää Brita-kakkua. Lisäksi viikon mittaan testailin muutamia pikkuleipäohjeita. Tässä testitulokset.
Inkivääripiparisalami
n. 64 kpl
Kodin Kuvalehti 22/15.11.2018
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
½ dl ruokosokerisiirappia
3 dl vehnäjauhoja
½ tl soodaa
1½ tl maustepippuria
1 tl kanelia
½ dl mantelirouhetta
½ dl sokeroituja inkivääripaloja (esim. Dr. Oetker)
Vatkaa pehmeän voin joukkoon sokeri ja siirappi. Sekoita jauhojen joukkoon sooda ja mausteet. Lisää jauhoseos, mantelirouhe ja inkivääripalat taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi.
Kumoa taikina pöydälle, jaa se kahteen osaan ja pyörittele palat kahdenkymmenen sentin pötköiksi.
Näiden epämääräisten pökäleiden kuvalla ilahdutin sosiaalisen median puolella ystäviäni. Ei suoranaiselta herkulta vaikuttaneet tässä vaiheessa! Pötköjen pyörittely oli hivenen haastavaa, käytin apuna sekä foliota, että tuorekelmua, jotta sain pysymään ne kasassa.
Kääri pötköt tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli vetäytymään.
Leikkaa pötköistä terävällä veitsellä ohuita kiekkoja leivinpaperoidulle pellille ja paista 175 asteisessa uunissa 7 minuuttia. Minä paistoin kymmenisen minuuttia.
Ja herkkua tuli! Älä siis anna valmistusvaiheen rumuuden hämätä :)
Sinihomejuusto-piparicookiet mantelilla tai turkinpippurilla
Me Naiset -lehti nr 48 29.11.1018
500 g pakastepiparitaikinaa
½ dl kuorittuja manteleita rouhittuna
100 g Roquefort -sinihomejuustoa (esim. Aura-juusto)
Sulata taikina, rouhi mantelit, ellet käytä valmista rouhetta. Murustele juusto, ellet käytä valmista murua. Helppo ohje, mutta siinäkin voit vähän tuotevalinnoilla oikoa.
Leikkaa taikina pieniksi kuutioiksi, sekoita nopeasti yhteen kaikki ainekset. Muotoile taikina paksuksi pötköksi ja leikkaa tanko 10-12 keksiksi. Paista 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Minulla keksejä tuli enemmän, ehkä 16 kpl ja toisaalta olisi voinut tehdä vähän pienempiäkin. Makuasioita! Totesin myös, että kun leikkaa pötköstä viipaleen ja pyörittääkin sen palloksi, jonka sitten painaa kämmenten välissä littanaksi, tulee kekseistä kauniimman muotoisia.
Jos rakastat salmiakkia, niin mantelin voi korvata turkinpippurirouheella. Tein toisen satsin tällä vinkillä ja tykkäsin enemmän. Kuvissa salmiakkiset erottuvat salmiakkipilkkuisina. Nam.
Sitten siirrytään kattauksiin ja varsinaisiin kemuihin. Kuten aloituskuvasta jo voinee arvata, innostuin tänä vuonna Granitin kirjainleimasimista. Astiat entiseen malliin vanhaa Arabiaa, aterimet sekaisin hopeaa ja uushopeaa. Vanhoja kaikki, sillä johan 30-vuotislahjaksikin saadut hopeat voi luokitella vanhoiksi! Ei sentään vielä antiikiksi, sillä eikös siihen vaadita 50 vuotta? Vähän vielä odotellaan.....
Kuplivan alkujuoman tarjosin hiotuista juomalaseista "hopeatarjoittimelta". Granaattiomenan siemenet toivat mukavasti väriä.
Kupliva proseccoglögi
10 annosta
Elle Mat&Vin December 8/2018
5 dl valkoista glögiä
1 plo (75 cl) proseccoa
1 dl granaattiomenan siemeniä
Viilennä juomat hyvin. Viilennyksen maksimoimiseksi voit viilentää myös lasit, sitä en kuitenkaan tehnyt. Tietysti olisin voinut viedä tarjottimen hetkeksi pihalle, kun jääkaappi oli viimeistä sijaa myöten täyteen buukattu. Mutta en siis vienyt. Annostele juomat suoraan laseihin tai sekoita kannussa. Koristele granaattiomenan siemenillä. Tämä toimi hyvin jouluisena alkudrinkkinä glögin sijaan. Suosittelen.
Oi mikä ihana ilta olikaan. Tämä oli joululahjani niin perheelle, kuin ystävillekin. Suurinta rakkautta on laittaa ruokaa. Näin minä asian ajattelen. Nyt kohti joulua, mikä on minulle aina vähän haasteellinen juhla, mutta tällä kertaa sitä vietetään taas vähän erilaisella tavalla, mitä aikaisemmin. Aattoa äidin luona ja Tapaninpäivää Korkeasaaressa! Vuoden takaisesta Tapaninpäivästä voit lukea täältä, klik.
Loppuun vielä pari kuvaa kemuilijoiden tuomista kukista:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti