torstai 16. heinäkuuta 2015

Lähiruokahuumassa

Naapurikaupungissamme Hyvinkäällä on kesän aikana käynnistynyt lähiruokarengas. Ihmeellisen internetin aikaan rengas toimii facebookissa, jonne tuottajat viikottain avaavat omat ilmoituksensa ja sitten renkaan jäsenet tekevät siellä tilauksensa. Kuudessa viikossa ryhmään on liittynyt nyt yli 1300 jäsentä. Aivan mahtavaa! Jonkin aikaa olen sivusta seuraillut, miten homma toimii ja mitkä tuotteet nousevat esiin. Kaikki on kuitenkin puhdasta ja tuoretta, usein myös luomua, lähiseuduilla tuotettua. Tällä viikolla tein ensimmäisen tilaukseni.


Ja tältä se sitten näytti. Kennollinen (30 kpl/7 €)) Vaahteramäen tilan Friida-ulkokananmunia Somerolta. Lehtikaalinippuja (á 2,50) ja valkosipulin kukkavarsia (3 €/nippu) Lehtokummun luomutilalta Hyvinkäältä. Luomukirsikkatomaatteja (4 €/500 g) Luomulandiasta Somerolta. Ja vielä Lopen Pappilanpuiston kyyttösäilykettä (8,80 €).

Kaikenkaikkiaan tuotteiden puoli tuntia kestänyt jakotapahtuma moottoritien varressa olevalla parkkipaikalla kävi yllättävän sujuvasti. Oli jotenkin sellainen hauska menneen ajan torimeininki, kun saavuimme paikalle tyhjine koreinemme, jonotimme eri tuottajien pisteillä ja sitten tyyväisenä palasimme autoille korit kukkuroillaan. Hyvä meininki!

Jotainhan oli pakko päästä tekemään heti! Ehkä puolet tomaateista on jo syöty, oi miksi ostin näin vähän? Lehtikaalinipuista toinen päätyy huomenna grilliin (juu, juu, ihan totta, siitä sitten myöhemmin) mökkivieraiden ruokapöytään. Päätin sitten tehdä pestoa valkosipulin kukkavarsista. 


Valkosipulin kukkavarsipesto

6-7 kukkavartta
½ dl cashewpähkinöitä, pinjansiemeniä tai kurpitsansiemeniä
½ dl oliiviöljyä
1/4 dl parmesaaniraastetta
½ tl suolaa
½ tl mustapippurirouhetta
½ sitruunan mehu (ei pakollinen)
tuoreita yrttejä, esim. basilikaa, tilliä, persiljaa (ei pakollinen)

Käytin pinjansiemeniä, samoin sitruunamehua. Ja vähän tuoretta rucolaa. Pilkoin varret saksilla suoraan monitoimikoneen kulhoon. Laitoin sekaan kaikki muutkin ainekset ja sitten kone pyörimään. Öljy kannattaa kuitenkin lisätä vasta koneen käydessä, niin paremmin näkee peston rakenteesta öljyn määrän tarpeen. 
Valmista pestoa vetelin melko reilusti (Ikean!) näkkileivälle. Vähempikin olisi riittänyt, sillä kyllähän tämä melko tämäkkää on :) Mutta niin hyvää. Onneksi tein heti tuplasatsin.3 kommenttia:

 1. Hyvältä näytti. Pitää ihan ensi tilassa testata tuota reseptiä! :) Reko on kyllä mahtava! Tervetuloa vierailemaan omassa blogissani. www.luomulaakso.fi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Hauska sattuma, että olimmekin molemmat samana päivänä ensimmäistä kertaa Hyvinkään REKOssa. Löysin itseni blogijuttusi kuvasta :)

   Poista
 2. Olipa hauska sattuma tosiaan! :) Ja vielä tuo kuvakin! :D

  VastaaPoista