Uusimman Glorian Ruoka&Viini -lehden kannessa oli mustikkapiirakan kuva. Mustikkapiirakka, joka oli koristeltu basilikanlehdillä. Kiinnostus erikoisen yhdistelmän vuoksi heräsi ja kun edessä oli viikonloppu ystävien kanssa, ystävien luona ja minulla oli jälkiruokavastuu, niin ratkaisu oli juurikin tässä.
Lähiruokahuumassani olin jopa päättänyt itse poimia mustikat mökkitontilta. Mutta kyllä se vaan niin on, että minusta ei ole marjanpoimijaksi. Ei edes rasian pohja ehtinyt peittyä, kun sain hommasta tarpeekseni. Varvikossa kykkimistä, pientä näpräämistä itikoiden syötävänä. Ei kiitos! Ennemmin ja nopeammin keräsin mökkitontilta tuoreita suloisia kantarelleja.
Joten päädyin hakemaan mustikat torimyynnistä, lähiruokaahan sekin on. Näin annoin siunauksen laiskuudelleni :)
Basilika-mustikkapiirakka
12 annosta
Glorian Ruoka&Viini 5/2015
Taikina
125 g huoneenlämpöistä voita
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
400 g mustikoita
(1 rkl perunajauhoja, jos käytät pakastemustikoita)
Basilikasokeri
1 3/4 dl sokeria
½ ruukku basilikaa
Muruseos
50 g huoneenlämpöistä voita
1 dl vehnäjauhoja
10 basilikanlehteä
Lisäksi voita piirakkavuoan voiteluun
Aloita basilikasokerista. Laita sokeri ja basilikanlehdet kulhoon ja jauha sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi. Seos vähän paakkuuntui sekoittimen teriin ja sitä joutui kaivelemaan irti, joten voi olla, että monitoimikone olisi toiminut tässä paremmin.
Tee taikina. Sekoita pehmeä voi ja 1 dl basilikasokeria keskenään. Itse survoin nämä sekaisin tavallisella haarukalla. Lisää joukkoon kananmuna. Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola. Sekoita ja lisää seos taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
Haarukalla sujui tämäkin ihanan vihreän taikinan sekoittelu.
Voitele piirakkavuoka (halk. 26 cm) ja painele taikina jauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille.
Levitä mustikat tasaisesti taikinapohjalle. Jos käytät pakastemustikoita, niin sekoita niihin ruokalusikallinen perunajauhoja ennen vuokaan levittämistä.
Tee muruseos nyppimällä pehmeä voi, loppu basilikasokeri ja jauhot keskenään.
Pilko basilikanlehdet ja lisää muruseokseen.
Ripottele seos vuokaan mustikoiden päälle. Paista piirakka 200 asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia.
Koristele valmis piirakka basilikanlehdillä. Tätä piirakkaa kannattaa ehdottomasti kokeilla. Basilika ei maistunut voimakkaasti yli, vaikka sitä melko runsaasti käytinkin. Taisimme koko porukalla tästä tykätä :)
Basilikasokeri maistui aivan ihanalta. Ja jos pidät siitä, niin voit tehdä sokeria runsaamminkin ja ripotella vielä valmiin piirakan päälle. Seuraavalla kerralla taidan tehdä niin.
Vaniljasokerina käytän Kotigastronomien aitoa vaniljasokeria.
Kyllä torilta on paljon kivempaa poimia mustikat kuin metsästä :). Pienin mitä minä jaksan kyykkiä on kanttarelli!
VastaaPoistaMerja, samoilla linjoilla ollaan :)
Poista