lauantai 7. marraskuuta 2020

Tarte tatin ruusukaalista

Uusimmasta Viinilehdestä halusin ehdottomasti kokeilla ruusukaalipiirakan tarte tatin -tyyliin. Ruusukaali on varsin monipuolinen raaka-aine, eikä mikään mielestäni voita hunajavoissa paistettuja ruusukaaleja. Tai ruusukaaleja ja cashewpähköitä vaahterasiirapissa.....


Ruusukaali -tarte tatin
Viinilehti 8/2020
6 annosta

1 (400 g) iso lehtitaikinalevy
1 rs (350 g) ruusukaalia
2 valkosipulinkynttä
2 rosmariininoksaa
100 g pekonia (kasvisversiossa korvaa
 pekoni aurinkokuivatulla tomaatilla)
2 rkl öljyä
3 rkl hunajaa
1 rkl balsamicoa
3/4 tl suolaa
1 dl pekaanipähkinöitä

Yrtti-tuorejuustotahna
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl hunajaa
1/4 tl suolaa
1 dl yrttejä hienonnettuna
 (esim. minttu, basilika, kirveli)


Ota lehtitaikinalevy pakkauksesta sulamaan 15-30 minuutiksi. En ole oikein tottunut pakastetaikinoiden käyttäjä. Enkä sitten onnistunut löytämään sopivaa lehtitaikinaa, joten otin sopivan painoisen ja valmiiksi pyöreän piirakkataikinan. Mikä sitten saattoikin osoittautua virheeksi. Noh, tällä nyt mentiin, seuraavalla kerralla keskityn taikina-asiaan perusteellisemmin.


Puhdista ruusukaalit ja leikkaa ne puoliksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna rosmariini. Suikaloi pekoni. Paista pekoni tilkassa öljyä (miksi? minä paistoin pekonin omassa rasvassaan ja lisäsin öljyn vasta ruusukaalien kanssa) uunin kestävässä paistinpannussa (tai missä nyt ikinä paistatkaan).



Lisää ruusukaalit, valkosipulit ja rosmariinit pannulle. Ja öljy! Paista sekoitellen viitisen minuuttia, kunnes ruusukaalit ovat hieman ruskistuneet. Sekoita joukkoon pekaanipähkinät (kokonaisina). 


Jos sinulla on uunin kestävä pannu, niin piirakka valmistuu näppärästi alusta loppuun yhdessä astiassa, mutta mikäli sinulla sellaista ei ole, niin tässä vaiheessa siirrä paistetut ainekset voideltuun piirakkavuokaan. Voitele pannun/vuoan reunoja hieman öljyllä ja levitä täytteen päälle lehtitaikinalevy. Painele taikinan reunat pannun/vuoan pohjaan. Pistele haarukalla muutama reikä taikinakuoreen. Kypsennä 225 -asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes taikinakuori on paistunut kauniin ruskeaksi ja rapeaksi. Anna jäähtyä muutama minuutti ja kiepauta piiras tarjoilulautaselle täytepuoli ylöspäin. 


Sekoita yrtti-tuorejuustotahnan ainekset keskenään kulhossa. Tarjoile ruusukaali -tarte tatinin kanssa.



Ja sitten arviot. Taikina oli vikaostos, sen tavallaan tiesin jo alun alkaenkin. Piirakka maistui hyvältä, mutta rakenteessa ei ollut pähkinöiden lisäksi mitään rapeutta ja jotenkin syytän taikinaa myös piirakan ankeasta ulkonäöstä. Aina on hyvä löytää syyllinen! Eli kannattaa kokeilla, mutta oikealla taikinalla.

Viikon takaiseen viikonloppuuni kuului myös visiitti synnyinpaikkakunnallani, Kärkölässä. Siellä sijaitsee kaltaiseni keräilijän aarreaitta ja taivas, Antiikkistudio. Lämpimästi suosittelen vierailua sinne, tarkista vaan ensin aukioloajat FB-sivuilta, sillä paikka on auki säännöllisen epäsäännöllisesti. Loppuun kuvakavalkadi Antiikkistudiolta. Enkä muuten ostanut tällä kerralla mitään, mikä onkin suoranainen ihme. Äidin matkaan kylläkin lähti kuvissakin näkyvä valkoinen posliinienkeli. 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti