Kuten aikaisemminkin olen todennut, olen jouluruokakapinallinen. Ja olen siirtänyt kapinaani myös seuraavalle sukupolvelle. Sanommekin usein, että emme syö jouluna jouluruokaa, vaan hyvää ruokaa. Se on tietysti vähän liioitellusti sanottu, koska sisältäähän perinteinen joulupöytä vaikkapa kalojen ja mätien muodossa niitä makuja, mitkä meillekin maistuvat. Äitini valmistaa ihanaa maksalaatikkoa, siskonmies taitaa perunalaatikot ja kotijuustot, joten niistä mekin nautimme, kun vietämme joulua perinteisemmällä meiningillä. Mutta kinkkua en ole koskaan paistanut, enkä usko, että tulen paistamaankaan.
Tähän jouluun mentiin niin, että tyttäreni suunnitteli kaikki ruuat ja mikä parasta, hoiti myös kauppareissut ja jonotteli tuntitolkulla niin Turun kauppahallissa kuin Stockmannin Herkussakin. Minä ajelin aatonaattona paikalle viinit takakontissa ja leivinlauta takapenkillä, koska aattoaamun ohjelmaan kuului joulurauhan julistuksen sijaan karjalanpiirakoiden leipominen. Itse olen ottanut tämän sukuni perinteen haltuun vasta vajaa viikko sitten ja nyt oli sitten samantien aika siirtää perinne seuraavalle sukupolvelle, eikä enää aikailla vuosikymmeniä. Tarinan omasta ekakerrastani löydät täältä, klik :)
Aamiaisia olemme syöneet myöhään, pitkään ja hartaudella. Kuppimunakkaita, sienisalaattia, karjalanpiirakoita, pestoa, pekonia, Goatshit -farmin vuohenjuustoa. Eli kaikkia niitä läskiinnyttäviä herkkuja, joita normaalisti pyritään välttelemään.
Kuppimunakkaat
nokare smetanaa
vähän mätiä
punasipulisilppua
muna
stiltonjuustoa
suolaaa
pippuriseos rubinoa
Joulupäivän munakas Goatshit-farmin vuohenjuustolla. |
Lohipastrami
Marinointiliemi
1 dl teriyakikastiketta
2 valkosipulinkynttä pilkottuna
2 rkl ruokosokeria
pari tippaa limemehua
inkivääriä viipaloituna
1/4 chiliä viipaloituna
Laitetaan kaikki liemiainekset kattilaan ja keitellään kunnes liemi muuttuu siirappimaiseksi.
Lohesta leikataan tasakokoiset tangot ja niihin paistetaan millin mittaiset kypsät pinnat todella kuumalla ja kuivalla pannulla.
Valellaan sen jälkeen tangot marinointiliemellä, kiedotaan napakasti tuorekelmuun ja laitetaan jääkaappiin tekeytymään.
Wasabimajoneesi
majoneesia
valmista wasabitahnaa
Tonnikalacheviche
Raakakypsytysliemi
2 limetin mehu
2 rkl vettä
sentin pala chiliä pilkottuna
valkosipulinkynsi murskattuna
tuoretta korianteria silputtuna
150 g tuoretta tonnikalaa
Paistetut kampasimpukat
Puolitetaan kampasimpukat ja suolataan kevyesti. Paistetaan kuumalla pannulla nopeasti pintoihin kevyt väri ja tarjoillaan rucolapeston kera. Siihen löydät ohjeen täältä, klik. Kampasimpukka on todella helppo ja hienostunut herkku. Meidän perheen suosikki. Yksi niistä.
Ylläolevassa kuvassa kalat/simpukat ja kastikkeet annoksiksi aseteltuna. Juomana meillä oli Arlaux´n samppanjaa. Seuraavaksi pääruuan pariin.
Fileisiin pinnat nopeasti kuumalla pannulla voissa. |
Sitten folioon vetäytymään ja odottamaan esillepanoa. |
Pistaasivoi
pistaasipähkinöitä
voita
valkopippuria
Murskataan pähkinät ja sekoitetaan ne sekä valkopippuri pehmeään voihin. Painellaan voi tasaiseksi levyksi tuorekelmujen välissä ja siirretään jääkaappiin jähmettymään. Kuutioidaan lihan päälle.
Jälkiruoka oli sitten minun vastuullani. Valmistin meille hyväksi todetut Banoffeet, vaihtaen keksit murennettuun piparkakkuun. Hyvää tuli. Ohjeen löydät täältä, klik.
Joulupäivänä paistoimme blinejä ja nautimme niitä erilaisten mätien kanssa. Blinit ovat tulleet jäädäkseen joulupöytäämme, söimmehän niitä myös edellisenä jouluna. Myös esikoiseni puolisonsa kanssa nautti blinejä omalla tahollaan. Blinit kuuluvat talveen ja lisukkeet jo muutenkin joulupöytään, joten tässähän ei oikeastaan edes rikottu mitään perinteitä! Blinien ohjeen löydät täältä, klik.
Siinä meidän joulu. Jälleen vähän erilainen, mitä aikaisemmin, mutta silti onnistunut. Vuoden kuluttua vietämme joulua taas aivan eri merkeissä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti