Helsingin Sanomien Ruokatorstai-jutuista löytyy usein herkullisia reseptejä, jotka houkuttelevat kokkailuun. Kuten nyt vaikkapa nämä parmesaani-yrttikuorrutteiset karitsan kyljykset. REKOsta olin kyljyksiä hankkinut, tuottajalta suoraan.
Mutta mennäänpä järjestyksessä ja tehdään ensin alkuun tomaattikeittoa.
Tomaattikeitto
2 prk (á 400 g) tomaattimurskaa
1 punainen chili
(2 tomaattia pilkottuna)
2 salottisipulia
6 valkosipulinkynttä
kuivattua basilikaa
mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä
Pilko sipulit ja kuullota niitä oliiviöljyssä basilikan, mustapippurin ja suolan kanssa. Poista chilistä siemenet ja pilko pieneksi. Lisää kattilaan tomaattimurska, chili sekä halutessasi pieneksi pilkotut tomaatit. Anna keiton hiljalleen poreilla puolisen tuntia. Chilin voi jättää pois tai laittaa vähemmän, jos sitä kuitenkin luiskahtaa vähän liikaa, voit taittaa tulisuutta lisäämällä keittoon vaikkapa maustamatonta tuorejuustoa.
Keiton voi myös soseuttaa ja/tai siivilöidä, jos haluat siihen oikein sileän rakenteen. Lisukkeena öljyssä paistettua leipää, jonka voit maustaa mielimausteillasi.
Yrtti-parmesaanikuorrutettu karitsankaree
4 annosta
noin 900 g karitsankareeta, minulla parikyljyksiä
suolaa
½ (luomu)sitruunan kuori
2 valkosipulinkynttä
Maustetahna
½ (luomu)sitruunan kuori
3 valkosipulinkynttä
1 iso tai 2 pientä ruukkua lehtipersiljaa
½ dl oliiviöljyä
1 dl parmesaania raasteena
1/4 tl suolaa
Mausta talouspaperilla kuivattujen kyljysten pinta suolalla. Raasta sitruunasta kuori, säästä siitä puolet maustetahnaan. Hienonna valkosipuli.
Hiero mausteet lihan pintaan tai tee kuten minä, lihat ja mausteet pussiin maustumaan. Ota lihat huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen valmistamista.
Valmista maustetahna monitoimikoneella, lisää viimeisenä juustoraaste ja suola. Valkosipulia voi huoleti laittaa vähän ohjeistusta enemmän.
Paista kyljykset nopeasti voissa pannulla. Siirrä uunipellille.
Levitä maustetahna kyljyksille ja paista 200 asteisessa uunissa, kunnes lihan sisälämpötila on 52 astetta. Se vie aikaa noin 12-18 minuuttia ja silloin liha on sopivan roseeta. Voit toki myös paistaa aivan kypsäksi, jolloin liha on 56-58 asteista. Meillä ei ollut mitään mittaria, vaan paistoimme lihoja noin vartin verran ja arvioimme tulosta silmämääräisesti. Hyvin onnistui! Ota kyljykset uunista ja anna vetäytyä hetki folion alla.
Lisukkeeksi teimme rosmariiniperunoita. Näissä ei juurikaan äly nyrjähdä, eikä mitään ihmeempiä kokkaustaitoja vaadita.
Rosmariiniperunat
perunoita
öljyä
suolaa
valkosipulia
rosmariinia
Viikonlopun kunniaksi olin innostunut vielä leipomaan ehkä maailman yksinkertaisimman suklaakakun. Ohjeen siihen löydät täältä, klik. Yleensä tarjoan kakun kuorruttamatta, mutta nyt teki mieli vähän koristellakin.
Aika sievä tuli, vai mitä? Oikein makeaa mahan täydeltä ja aveciksi irlannin kahvi......
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti