sunnuntai 26. elokuuta 2018

Sauna + samppanja + ystävät = kesän paras viikonloppu


Koko ystäväporukalla lomat ja huikea kesä takana, mutta ilmojen jatkuessa suotuisina, suuntasimme viettämään  vielä yhteistä mökkiviikonloppua saunan, samppanjan ja hyvän ruuan merkeissä. Tässä tunnelmia ja juoma- sekä ruokavinkkejä. Reseptit ovat osin ystävämme arkistoista, joten ihan jokaisen oikea alkuperä ei ole selvillä, mutta toivottavasti se ei haittaa!

Perjantaina lähdettiin matkaan ja ruuat tulevat tässä nyt kronologisessa järjestyksessä. Maisemat ja samppanjat puolestaan vähän miten sattuu.

Savukaritsawrapit
4 annosta

600 g savustettua karitsanpaistia
100 g murskattuja saksanpähkinöitä
½ sellerin varsi paloiteltuna
1 rkl sitruunamehua
1 dl majoneesia
1 dl créme fraichea
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 punaista omenaa paloiteltuna
suolaa
mustapippuria
4-6 valmista vehnätortillaa

Ohjeen mukaan piti 8 siivua paistia pilkkoa pieniksi kuutioiksi. Pilkoimme koko paistin. Loput kuutiot hyödynsimme seuraavan aamun munakkaassa. Eli vähempikin määrä, ehkä 400 g karitsaa riittää tähän ruokaan vallan mainiosti.

Ohjeessa myös kehoitettiin pilkkomaan ja ryöppäämään puolikas varsisellerin varsi. Siis mitä? Olimme rohkeita ja käytimme yhden kokonaisen varren. Ryöppäys suoritettiin, mutta mietimme wrappeja syödessä, että miksi se piti tehdä? Varsisellerin maku kun oli tyystin kadonnut.......


Yhdistä kaikki täytteen ainekset, mausta suolalla ja pippurilla. Levitä täyte tortillojen päälle, kääri rullalle ja leikkaa annospaloiksi.



Lisukkeeksi valmistimme halloumisalaattia, jolle ohjeen löydät täältä, klik.

Ruokaviinihankinnat teimme Helsingistä, Alkon Arkadian myymälästä. Siellä on aivan huikea palvelu ja asiantuntemus. Heitimme ennakkoluulomme romukoppaan ja heittäydyimme täysin ammattitaitoisen asiakaspalvelijan huomaan.


Savukaritsalle valitsimme kaksi viiniä, vertailun vuoksi. T-o-d-e-l-l-a ennakkoluulottomasti toinen oli rosé.....  Minuty Prestige Rosé 2017 (23,90 €) on tarjolla Alkon erikoiserissä, joten täyttä varmuutta saatavuudesta jatkossa ei ole. Kuiva, hapokas, mansikkainen, herukkainen, kukkainen, kevyen kirsikkainen, mineraalinen ja rodukas viini Ranskan Provencesta, roséviinien alkulähteiltä. Toisena sitten punaista Italian Piemontesta. Michele Chiarlo Le Orme Barbera d'Asti 2014 Alkon tilausvalikoimasta (19,90 €). Paremmuusäänestyksessä kummallakin viinillä oli kannattajansa. Ja minun, joka ei pidä roséesta, eikä oikein lämpene italialaislle punaviineillekään, oli erittäin vaikeaa valita parasta. Ehkä tämä kääntyi kuitenkin omalta kohdaltani Italian voitoksi.


Aamuisin nautiskelimme hitaat ja runsaat brunssit. Lauantaina vieläpä oikein Mimosan kera! Pöydästämme löytyi herkullisen uunimunakkaan (savukaritsakuutioilla höystetyn) lisäksi myös kotitekoisia karjalanpiirakoita. Ohjeen niihin löydät täältä, klik.



Lauantaina päivällä laitoimme grillin kuumaksi ja maistelimme maukkaita makkaroita. Aina raakamakkaroista Wigrenin herkkulenkkiin.


Samppanjoista ehkä ykköseksi taisi nousta Champagne Gonet-Medeville Blanc de Noirs. Valitettavasti tätä jumalten juomaa ei löydy Suomesta, sillä olin tuonut tämän keväiseltä Suomen Champagne -seuran Tallinnan matkalta. Ja ostanut sen casinolta.....hmmmm, kuulostaa sopivasti vähän epämääräiseltä! Ihastuin juomaan casinolla järjestetyssä tastingissä ja päätin avata pullon seurassa, joka varmasti ymmärtää hyvän päälle. Ja ymmärsivät! Joudunkohan tekemään uuden casinoreissun?

Valkosipuli-aurajuustoetanat
6 annosta

2-3 prk säilyke-etanoita (isoja, mikäli mahdollista)
150 g voita
1½ Aura-juustokolmiota tai pussillinen Aura-murua
3 valkosipulinkynttä
valkopippuria
korppujauhoja

Pehmennä voi ja aurajuusto, lisää hienonnettu valkosipuli ja valkopippuri. Sekoita tasaiseksi tahnaksi. Anna tahnan makujen tasaantua jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.




Aseta etanat pannuun (mikäli etanat ovat pieniä, niin voi laittaa aina kaksi yhteen koloon) ja laita tahnaa reilu nokare etanan päälle. Ripottle päälle hieman korppujauhoja. Paista 200 asteisessa uunissa 10-12 minuuttia. Nauti paahtoleipäkolmioiden kanssa.


Klassikkoruualle klassikkoviini. Itse en pysty edes oikein ajattelemaan etanoita ilman Chablis'ta, joten hyvä, kun Alkossa oltiin samoilla linjoilla! J.Moreau & Fils Chablis 2016 (20,98 €), Ranskan Bourgognesta, 100% Chardonnay. Kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, viheromenainen, keltaluumuinen, kevyen mantelinen. Ja koska on kyse vakiovalikoiman viinistä, niin silloin löytyy myös Viini -lehden arvostelu. Kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty), mutta moitteet kovasta hinnasta.

Lauantai-illan pääruokaa on ystäväni äiti valmistanut perheelleen ainakin jo parin vuosikymmenen ajan. Tästä alkoikin mielessäni itää ajatus nostalgiaruokaillasta......Mutta mennään asia kerrallaan, nyt kanapadan pariin!

Lentävän lohikäärmeen kanapata
4-5 annosta

1 kg broileria/kanaa
75 g voita/margariinia
suolaa
valkopippuria
1½ dl portviiniä
1 valkosipulinkynsi murskattuna
4 dl paksua kermaa
200 g herkkusieniä
2 rkl voita/margariinia

Mikäli käytät "oikeaa" kanaa, kuten alkuperäisessä ohjeessa, niin kana puhdistetaan ja jaetaan valmiisiin annospaloihin. Koivet erikseen, samoin siivet ja selkäosa jaetaan kahteen osaan. Tai sitten voi oikoa ja käyttää juuri sellaista broileria, mitä haluat. Maustamatonta tietenkin.

Kananpalat ruskistetaan paistinpannulla margariinissa tai voissa, jonka jälkeen ne nostetaan paksupohjaiseen pataan. Lisätään mukaan suola, valkopippuri sekä portviini.

Annetaan lihan hautua hiljalleen kannen alla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia (broileri 30 min) tai siihen asti, kunnes liha on kypsää. Lihapalat nostetaan padasta pois.

Liemeen lisätään murskattu valkosipulinkynsi ja kerma. Annetaan hiljalleen kiehua ilman kantta, kunnes kastike on sakeaa.

Herkkusienet puhdistetaan, viipaloidaan ja paistetaan vaaleanruskeiksi ja lisätään valmiiseen kastikkeeseen. Sen jälkeen myös lihapalat nostetaan takaisin pataan ja annetaan lämmetä uudelleen.


Pata tarjottiin riisin ja tomaatti-mozzarellasalaatin kera. Portviinistä johtuen kana ei näyttänyt kanalta, vaan enemmän riistalinnulta! Hyvin maistui meille kaikille.


Kanapadan viiniksi valikoitui kalifornialainen Hahn Pinot Noir 2016 (18,99 €). Keskitäyteläinen, keskitanniininen, punaherukkainen, kirsikkainen, mansikkainen, kukkainen, paahteinen. Viini -lehdeltä neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen).

Rommiliemessä marinoidut marjat ja mascarponemousse
6 annosta

1 litra tuoreita marjoja ja hedelmiä

Rommiliemi
2 dl vettä
200 g sokeria
3 rkl tummaa rommia
2 rkl sitruunamehua

Mascarponemousse
2 dl kuohukermaa
250 g mascarponejuustoa
1 rkl sokeria
1 rkl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria

Aloita rommiliemestä. Laita kattilaan vesi, sokeri, rommi ja keitä niin, että seos aavistuksen kiehuu kasaan. Lisää sitruunamehu ja kaada puhdistettujen marjojen päälle kulhoon. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin maustumaan vähintään tunniksi.

Moussea varten vaahdota kuohukerma. Notkista sähkövatkaimella toisessa kulhossa mascarponejuusto, sokeri ja vaniljasokeri. Yhdistä kermavaahto varovasti sekoittaen marcarponevaahtoon ja mausta sitruunamehulla.

Jaa marinoituneet marjat annoskulhoihin ja nosta mascarponemoussea annosten päälle. Herkkua! Herkkua, josta ei kuitenkaan hämärien valaistusolosuhteiden vuoksi ole kuvaa.....


Mutta viinistä löytyy kuva! Tai siis tyhjästä pullosta seuraavana päivänä, mutta onhan sekin tyhjää parempi...... Saksasta, Moselin alueelta Schmitges Treppchen Riesling Auslese 2016 (18,60 € / 0,375 l Alkon tilausvalikoimasta) on makea, hapokas, mausteinen, hunajainen ja hunajameloninen. Näin jälkiruokaviinejä rakastavan ihmisen näkökulmasta kokeilemisen arvoinen juoma, joka loistavasti kruunasi ja päätti illallisemme.

Loppuun vielä muutama kuva mökkimaisemista, sekä samppanjoista. Tietenkin, kun tästä porukasta on kyse!




Kerää koko sarja :)
Viinipullon korkkejahan keräävät kaikki, mutta vain harva näitä samppanjapullojen metalliläpysköjä. Tai miksi niitä nyt kutsutaankaan, Hieno lisäys ystäväni kokoelmaan!

2 kommenttia:

  1. Lentävän lohikäärmeen kanapadassa kannattaa käyttää valkeaa portviiniä, niin kana pysyy kanan värisenä :)

    VastaaPoista