Mutta sitten varsinaisiin naatteihin. Varmasti olemme kaikki törmänneet kauppojen vihannesosastolla siihen vähän outoon ilmiöön, että ihmiset riipivät porkkanoista naatit ja kukkakaaleista lehdet irti. Tätä toimintoa varten on varattu usein oikein omat laatikot. Heitetään siis roskiin sellaista, josta voi valmistaa ruokaa ja vieläpä herkullista sellaista. Kuten nyt vaikkapa pestoa porkkanoiden naateista. Minä kokeilin sitä tänään.
Naattipesto
noin 4-5 uuden sadon porkkanan naattien lehdet
3-4 isoa oksaa basilikaa
1½ rkl pinjansiemeniä tai muita pähkinöitä
3 rkl parmesaaniraastetta
1 rkl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi
½-3/4 dl oliiviöljyä
ripaus sormisuolaa
mustapippuria
Porkkanat olin hankkinut Lohenojan Luomutilalta Hyvinkään Farmarinmarkkinat REKOn kautta. Pinjansiemenet vaihdoin auringonkukansiemeniin ja sitruunan puuttuessa käytin sitruunalla maustettua oliiviöljyä.
Paahda siemenet/pähkinät pannulla, irrota naattien varsista lehdet, paksuja varsia ei käytetä. Huuhdoin lehdet kevyesti.
Laita kaikki ainekset monitoimilaitteen kulhoon ja aja tasaiseksi pestoksi. Laita öljyä ensin ½ dl ja lisää tarpeen mukaan.
Kannatti ehdottomasti kokeilla! Pestoahan voi tehdä yllättävistäkin aineksista, valkosipulinkukkavarsista olen tehnyt usein, ohje löytyy täältä, klik. Ja vihreästä parsasta, ohje tässä, klik. Unohtamatta tietenkään sitä tuttua peruspestoa, johon löydät ohjeen täältä, klik. Rohkeasti vain kokeilemaan!
Myös muiden tuoreiden kasvisten varret kannattaa ottaa talteen. Napakat sipulienvarret pilkon ja laitan pakkaseen, sieltä on sitten helppo lisätä sipulia vaikkapa aamiaismunakkaaseen tai piirakoiden täytteisiin. Kaikki syötävä vaan talteen, eikä roskiin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti