torstai 31. heinäkuuta 2014

Pestoa, pestoa, enemmän pestoa

En ollut uskoa silmiäni, en ole tallentanut tänne pesto-ohjetta! Pesto on kotoisin Pohjois-Italiasta, Ligurian alueelta ja se on yksi monikäyttöisimmistä kastikkeista/tahnoista tai miksi sitä ikinä nyt kutsutaankaan, mitä tiedän. Sillä voit kuorruttaa, sen voit laittaa pastakastikkeeksi, sitä voit öljyllä jatkaa salaatinkastikkeeksi, sitä voit laittaa leivän päälle, sitä voit syödä suoraan kulhosta...... Siispä tässä tulee peruspeston ohje! Ohje on otettu hyvään talteen ja käyttöön jo tammikuussa 2006 Anna-lehdestä.


VIHREä PESTO

2 isoa tai 3 pientä ruukkua basilikaa
50 g pinjansiemeniä
2 valkosipulinkynttä
1 dl raastettua parmesaania
1½ dl oliiviöljyä
vastajauhettua mustapippuria
(hiutale)suolaa

Tämä on siis perusohje, jota voi varioida mielin määrin! Nytkin minulla on yrtin jämiä, joista haluan päästä eroon, siispä pestoon! Persilja ei mielestäni maistu miltään, mutta on terveellistä, joten siellä se menee mukana. Samoin ruohosipuli ja vähän timjamia..... Tosin ligurialaiset ei tästä tykkään, heidän peruspestonsa nojaa noihin yllämainittuihin ainesosiin. Ja piste.

Osan kaupan yrteistä olen istuttanut terassille vanhaan kattilaan.
Ja ellei sinulla ole pinjansiemeniä, niin mantelit, pähkinät, ne käy myös. Itse en noita mittoja (enää) kovin tarkasti noudata, heitän monitoimikoneeseen mitä löytyy, pinjansiemeniä ja juustoa meni pussilliset tänään kumpaakin. Sitten öljyllä pystyy hyvin säätelemään rakennetta, joten sitä ei kannata kerralla hulauttaa koko määrää mukaan.


Aloita paahtamalla pinjansiemenet kuivalla ja kuumalla pannulla. Mikäli käytät jotain muita pähkinöitä tms, paahda ne myös, sillä paahtaminen tuo niiden maut paremmin esille.


Sitten vaan kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja kone käyntiin. Lisäile öljyä vähitellen, kunnes kastikkeen koostumus on mieleisesi. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.


Ja kuten sanoin, pesto menee ihan minkä kanssa vaan!


Ja jos nyt et millään muka viitsi tätä itse tehdä, niin tässä valmispestoista oma suosikkini:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti