tiistai 14. lokakuuta 2014

Risotto ei petä!


Viikonloppuna kävin sienessä, isän neuvomassa takuuvarmassa paikassa. Vanhaa kuusimetsää, sammalpohjaa. Reilu tunti ja kori oli täynnä suppilovahveroita. Niin myös metsä, vielä meidän jälkeemmekin. Vaikka sienet kuinka hyvin jo metsässä puhdistaa, niin on niissä silti oma hommansa ennen kuin ovat valmiit pannulle paistumaan tai uuniin kuivumaan. Ajatuksena oli sunnuntain kunniaksi valmistaa tuoreista sienistä risottoa, mutta en sitten jaksanutkaan.



Ei ehkä ole täysin järkevää aloittaa iltaruuan valmistamista maanantai-iltana klo 20. Varsinkaan risoton valmistusta. Kellohan oli jo lähemmäs puoli kymmenen, kun sain sen lautaselle. Mutta onpahan nyt töihinkin hyvät eväät aamulla mukaan otettavaksi.

Hellan ja viinilasin välissä -blogi on yksi suosikeistani, sieltä tämäkin ohje on napattu.


Sieni-chorizorisotto
4 hengelle

2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
voita
oliiviöljyä 
300 g risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
n 8 dl kanalientä (minulla meni koko litra)
200 g chorizoa pilkottuna
300 g pakastettuja metsäsieniä (minä käytin saman verran tuoreita)
tuoretta timjamia
1 dl parmesanraastetta
2 rkl voita
suolaa
pippuria


Aloita pilkkomalla sipulit ja chorizo.



Jos käytät tuoreita sieniä, paista niistä kosteus pois. 300 g tuoreita sieniä kutistui melko pieneen, mutta riitti annokseen hyvin.


Kuullota silputut sipulit voi-öljyseoksessa. Älä anna ruskistua. Lisää risottiriisi, pyörittele hetki ja lisää valkoviini. Anna kiehua kevyesti muutama minuutti. Lisää kuumaa kanalientä kauhallinen kerrallaan ja anna nesteen imeytyä riisiin ennen kuin lisäät seuraavan kauhallisen. Älä lopeta sekoittamista hetkeksikään.


Kun neste on lisätty ja riisi näyttää sopivan tahmealta, lisää sienet ja chorizo. Tässä vaiheessa aikaa on kulunut noin 20 minuuttia, joten ihan mistään pikaruuasta ei todellakaan ole kyse.


Sekoita, lämmitä vähän. 


Lisää lopuksi yrttisilppu (laitoin myös basilikaa), juustoraaste ja voinokareet. Maista ja lisää suolaa ja/tai pippuria maun mukaan. Chorizo saattaa olla niin mausteista, että lisäykset voivat olla hyvinkin pienet.


Namskis. Tästä risotosta toden totta löytyy makua!


Jos laillani rakastat risottoja, niin herkkutatti-brierisoton ohjeen sekä enemmänkin tarinaa risotosta löydät täältä, klik. Ja jumalaisen parsa-korvasienirisoton täältä, klik.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti