tiistai 28. lokakuuta 2014

Teetä Théhuoneella


Sisareni luuli, että vitsailin, kun kerroin meneväni teetastingiin eräänä syksyisenä maanantai-iltana. Kieltämättä se kuulosti yllättävältä, kun olen viime aikoina maistellut lähinnä viinejä. Vanhin tyttäreni on oikeastaan koko ikänsä ollut teen ystävä ja aina heillä kyläillessä saankin maistaa erinomaisia teejuomia. Eli kiinnostus on ollut olemassa, nyt se vietiin käytäntöön.


Sisarukset Nina ja Nea perustivat Théhuoneen Helsinkiin Eerikinkadulle vuonna 2005 ja se oli ensimmäinen laatuaan. Tai siis ensimmäinen pitkän, pitkän tauon jälkeen. Toinen liike on avattu sitten myöhemmin Korkeavuorenkadulle ja siellä tämä maistelutilaisuuskin järjestettiin. Nykyään Helsingistä löytyy jo useampiakin teekauppoja ja teehuoneita, sillä teestä on povattu tulevaisuuden uutta juomatrendiä. Myös Helsingin Sanomien NYT -liite on sen todennut ja käynyt laillamme teetä maistelemassa. Jutun siitä pääset lukemaan täältä, klik.

(EDIT 6/16 Korkeavuorenkadulla ei teehuonetta enää ole, mutta Eerikinkadulta löytyy)


Théhuoneella järjestetään avoimia maisteluiltoja, jotka ovat olleet hyvin suosittuja ja loppuun varattuja. Mikäli olet kiinnostunut asiasta, etkä onnistu paikkaa varaamaan, niin voit laillamme kerätä oman noin 10 hengen porukan ja pitää ihan oman yksityisen maisteluillan. Maistelun hinta on 20 € ja se sisältää eri teelaatujen lisäksi pientä purtavaa.

Korkeavuorenkadun liike oli avara ja korkea tila. Kauniin yksinkertaisesti pakatut teepussukat korkeissa hyllyissä näyttivät hauskoilta ja tilan täytti huumaava tuoksu. Tänne voi hyvin piipahtaa ostosten lomassa juomaan kupposen teetä ja seurata ikkunasta vilkkaan ostoskadun elämää.

Teen parissa vietetty parituntinen sisälsi niin valtavan määrän tietoa, että en mitenkään pystynyt sitä kaikkea sisäistämään tai kirjoittamaan muistiin, vaan päätin antaa hetken viedä mennessään ja vain keskittyä maisteluun. Opin paljon, kuten vaikkapa sen yksinkertaisen asian, että mikä merkitys teen makuun on veden lämpötilalla tai haudutusajan pituudella. Käsitykseni vihreästä teestä muuttui tyystin, tähän asti olen pitänyt sen makua kuumassa vedessä huljutellulta kuivalta heinältä. En ehkä enää koskaan juo pussiteetä ja keittiön kaapista on nyt siivottu pois (vuosia sitten) avatut irtoteepussukat.

Teenmaistelu tapahtumana muistuttaa valtavan paljon minulle niin tuttua viininmaistelua. Ensin teetä nuuhkitaan kuivana, pää pussissa, sen jälkeen haudutetaan. Haudutuksen jälkeen nuuhkitaan jälleen, sekä valmista juomaa, että märkiä teelehtiä. Ja sitten maistellaan. Ja nuuhkitaan. Vuorotellen.

Teetä maistellessa tapahtuu huvittavasti myös vähän sama juttua, mitä viinin kanssa. Siinä ikäänkuin humaltuu. Alkaa naurattamaan ja jutut muuttuvat vähemmän fiksuiksi. Rentouttava vaikutus oli siis hyvinkin selkeä :)

En ala kertomaan erikseen eri teelaaduista, enkä niiden sisällöistä tai haudutusajoista, sillä kaiken sen tiedon löydät Théhuoneen nettisivuilta, täältä. Keskityn nyt vain laittamaan tähän kuvia iltamme kulusta, ehkä sinäkin innostut aiheesta :)Keiko vihreä tee suklaa
Pu'erh -kiekko 
Illan melko maltilliset ostokseni, teesihti sekä pussillinen Milk Oolong -teetä. En ikipäivänä ollut kuullutkaan vuohenmaidolla höyrytetystä teestä, mutta tämä oli aivan käsittämättömän hyvää, pehmeää ja vaniljaista. Kannattaa vaan ennakkoluulottomasti lähteä kokeilemaan uusia asioita, sitä voi yllättää itsensä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti